“最鍾意explore”

線上訂購
香港排名第55 (共211家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年7月3日 透過行動裝置

最鍾意explore咖啡店,今日黎左bookmark已久嘅the cupping room!百幾蚊一個午餐加埋野飲喺中環算係幾划算。

Spaghetti with garlic cream sauce $128
朋友唔鍾意食雞肉,所以加$10轉成煙三文魚 。意粉軟硬適中,口感爽彈,掛汁能力好。忌簾汁rich得黎唔會太膩,蒜香味重,配返原裝嘅雞胸肉應該更添滋味。

Egg Benedit $128
可以揀一般嘅煙三文魚或者加$10試下慢煮手撕豬肉呢個特別啲嘅配搭。絲絲豬肉嘅唔會鞋口亦唔會太油。微辣嘅肉汁絕對係精華,滲落sourdough度好味之餘麵包唔會太硬。考功夫嘅荷蘭醬同埋水波蛋都做得唔錯。醬汁屬於清爽型,酸味/奶味都唔會太搶,配埋伴碟嘅西柚食實在清新。

Flat White
咖啡香濃郁。口感順滑,唔會好似某的咖啡店咁整出黎同latte一樣多奶泡。

Iced Mocha +$10
甜度適中,朱古力味唔會完全遮蓋咖啡味,大大杯好解渴唔會膩。

最衰今次太飽食唔落pastry,下次黎一定要試下可麗露,香港好少地方有賣呢種法式甜點。

造訪日期: 2020年7月
感謝 Jellylyt

2020年6月16日

咖啡文化漸漸在香港扎根,不知道何時愛上了咖啡,每次都會找尋一些特色的,又或得過獎的咖啡店來試試。
我比較喜歡單品咖啡,呢間就有專業自家烘焙。
店員推介了一款來自埃塞俄比亞的,入口比軟輕盈順滑,感覺有點茶的味道和花香。回甘並不強烈,清淡不濃厚。
有咖啡一定要有蛋糕,三文治之類才算完美。
牛油果多士最佳選擇。賣相相當吸引,鋪上滿滿的牛油果粒粒,配上少許清新蔬菜,水煮蛋和杏仁。用上清新的醬汁不膩喉,口感豐富,滋味無窮啊!
辣味豬肉扁意粉惹味開胃。微微的辛辣喚醒味蕾。豬肉一絲絲,質感軟腍不粗糙,非常入味。

造訪日期: 2020年6月
感謝 pcsy
2020年2月10日

呢間咖啡嘅分店我去勻曬
真係好鍾意飲嘛
不過甘多間我始終覺得上環果間係最好飲
雖然係分店,但都係有分別

不過今次係去中環果間
假期下午三點幾到,人流都係好多
有上層同下層,我比較鐘意下層
感覺比較feel D,同埋可以直接見到
咖啡師係度冲咖啡
下午茶時間叫佐杯flat white同個牛角包
我真係好鐘意佢地個咖啡味
非常的香濃,綿密的奶泡與咖啡的結合讓這朵鬱金香圖案更加的突出,線條好細緻
咖啡濃醇香滑,真係好飲[害羞]
牛角麵包好香脆,牛油味好重
假期來杯咖啡廳hea下都唔錯[得意]

造訪日期: 2019年12月
感謝 cczia
2019年11月5日

星期日去到中環, 通常都會去找咖啡喝, CHILL一下, 之前在此經過很多次都沒有入去, 今次就去試試, 但老實就咖啡不是我杯茶, 反而食物更好, 而且職員的態度很好, 地點方便, 也不失為一個可以選擇的地方

造訪日期: 2019年11月
感謝 jkinlovetravel
2019年6月4日

去到Cupping room 食lunch,食物同服務其實是真的很不錯,雖然要齊人先可以就坐,但因設計安排是俾人飲咖啡為主,所以即使未齊人,在等候區都係好舒適,很隨意。Set lunch 有pasta及risotto ,pasta 其實很惹味,只是微微有點辣,份量剛剛好,雖然很creamy 但又未到話好膩,而risotto 就相對酸啲,蕃茄汁嘛,所以芝士粉可以多啲,中和一下。但整體其實都好食,咖啡當然是好,只是如果再大杯啲啲就好。

造訪日期: 2019年3月
感謝 嘉龍 吳

查看過The Cupping Room, Central (旗艦店)的旅客也查看過

去過The Cupping Room, Central (旗艦店)嗎? 請分享你的經驗!