“老字號豆花店”

人和荳品廠 (銅鑼灣)
香港排名第1,038 (共15,454家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月4日

作為香港老字號豆花店的 人和荳品廠 不知大家有沒聽過?
各種口味的豆漿、豆腐花等也可以在這裡吃得到!!
銅鑼灣分店很明亮,星期日晚上過來都不用怎樣等位。
上餐速度亦是極快的 很適合想極速醫肚子又不想站在街上吃的客人

✦ 凍薑汁豆腐花 ($16) -
豆腐花口感滑溜,薑味幾濃~甜度剛剛好吧

✦ 凍杏仁豆漿 ($12) -
可能我飲開無糖豆漿,所以會覺得這杯會甜了些。
杏仁味屬於較為淡,而且喝到底好像有些結塊?!

✦ 魚肉煎豆腐 ($16) -
應該是一款很接地氣的小食來~每次到豆花店也是必點的。
煎得頗金黃的豆腐,豆味很濃郁!如果魚肉可以再厚身少少就好了

造訪日期: 2021年5月
感謝 linglingdolly

2020年5月26日

抵食午餐之選
——————————
前排在銅鑼灣返工,但有時唔知lunch食咩好,最後揀咗這間常常經過的豆品店,可以好快食完就走☺️
對上一次堂食這類豆品食物,好像已經有兩年時間,朋友們好少食這些,始終怕食唔飽和冇乜肉今次自己諗唔到食咩就啱晒~
——————————
滷水豆腐豆卜$16
這個豆腐豆卜,一看就知滷了一段時間,是深啡色☺️我最喜歡豆卜,一咬裏面甜甜的滷汁爆晒出黎,而且好香豆味 豆腐更有豆香味,但滷汁唔夠入味,相比之下豆卜更勝一籌
豉油王炒麵 $16
豉油王炒麵可算是童年回憶,讀書時期番學放學都會買黎食,十蚊左右就有一大碟,飽肚又好食 依家已經好少食~ 這裏一樣大大碟,加入芽菜和切條豆卜炒,再自行加少少甜醬,好似番咗中學咁☺️有時諗唔到食咩,食碟炒麵已經好飽肚,又滿足

造訪日期: 2020年5月
感謝 haru d
2020年2月28日

當然主打豆品!從早到晚客似雲來,所以各種豆品都非常新鮮,豆味香濃十足。價格非常親民。特別推薦煎豆腐!

造訪日期: 2020年2月
2  感謝 Ktong002
2019年12月29日 透過行動裝置

由小吃到大的人和店,質素依舊咁高咁好,價錢咁多年都冇話加價加得好西利,仍然覺得好抵食。每次經過都見到小小既店舖座無虛席,要同人搭枱既機會好高。
必食既當然係 豉油王炒麵同魚肉煎豆腐。
豉油王炒麵($16)
每一條炒麵都染上了豉油的深色,非常均勻,配上少少嘅豆卜同埋椰菜,口感好好,有調味料架(豉油、甜醬、辣椒醬)可以自行添加調味。
魚肉煎豆腐($16)
新鮮滾熱辣、即叫即煎,因為客人流水式咁黎幫襯,幾乎每個人都會order,所以全部都係新鮮煮緊再上碟。豆腐煎到個面好香口好脆,超熱要攤凍一陣先可以放入口♨️。

造訪日期: 2019年12月
感謝 Ashleyyy_H
2019年11月24日

香港人小店!晚上食唔會太多剛剛好!有粥麵、各種咸甜豆腐類食品選擇!
環境不算大,但都乾淨又算友善服務!
抵食的價錢!點了入味軟滑的柴魚花生豬骨粥,好綿綿的粥底,豬骨咸香軟腍,花生軟軟又有咬口的柴魚粒,無味精唔會口渴!
豆腐好足夠凍,又唔會太甜又香滑;
鹵水豆腐豆腐卜,入味鹵汁剛剛好、軟軟口感的豆腐及有口感豆卜;
炒麵大碟,配有豆卜、豆芽,好美味麵好彈!

造訪日期: 2019年11月
感謝 pangpangeat

查看過人和荳品廠 (銅鑼灣)的旅客也查看過

去過人和荳品廠 (銅鑼灣)嗎? 請分享你的經驗!