“越南之旅😋”

火車頭越南餐室
使用外送服務
香港排名第2,699 (共15,301家餐廳)
菜系: 越南料理
周圍地區: 大坑
周圍地區: 大坑
2021年3月19日 透過行動裝置

這間位於大坑的越南餐館裝修特別,以火車旅遊為主題帶領食客味遊越南點餐紙以鐵路沿線為籃本,兩旁牆壁更放滿了旅行喼樓底非常高且提供雅座感覺舒服。食品很正宗午餐水準出色。

大愛鮮茄蟹肉蝦湯檬,一上枱已聞到濃濃的膏香味,相信湯底用了海鮮殼餚製,入口鹹香鮮甜,更有蝦卷大蝦及蟹丸,大碗夾抵食。

越南焦糖紅燒肉配飯,五花腩相當多,更有茄子,雞蛋及豆腐泡等濃香入味。外加了蒜香牛油雞中翼也香脆多汁。

椰汁涼粉珍多冰乃消暑之飲越南滴漏咖啡看到已很治癒,一滴一滴的伴以我最愛的煉奶,重捨越南旅行的感覺。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Hitormiyu

2020年12月6日 透過行動裝置

今日去咗大坑食越南菜,去左幫襯火車頭,而家佢哋做緊二人套餐覺得幾抵食,每位都係$188。
套餐前菜有䄂子蝦沙律,有兩隻大蝦喺面,酸酸甜甜的沙律裏面有好多香葉,青瓜,生菜同埋䄂子,配有少少麻油香,清爽的口感,讓人胃口大開。
越南扎肉口感好彈牙有肉味,不會全口都係粉。特色蒸粉卷,裏面有沙葛,木耳,羅定同埋蝦米,鹹鹹香香,幾惹味,個粉皮做得夠薄有米香,味道唔錯。
咖喱雞配法式麵包,味道香濃屬於泰式style,有不同香料的混撘在一起,散發着椰汁的清香,厚重的汁配香香軟軟的法式麵包,非常配搭。
馬拉盞炒椰菜,非常有鑊氣,菜夠入味又充滿鹹香,而且略帶辣味,入口好惹味!
火車頭招牌湯河,湯底比其他店更深色重口味,有着濃郁的中藥滷水香,配料除咗生牛肉片,牛腩,牛筋,仲有牛丸,牛柏葉及入晒味嘅蘿蔔,河粉做得好出色,加埋其他香葉,芽菜及少少辣椒,湯底味道一下子提升了。套餐分量十足,兩個人食都好夠飽,咁嘅價錢喺大坑,真係非常公道!

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 JoeSio0408
2020年9月9日

走遍區區搵好嘢食,今日就去大坑。記得以前的大坑有點荒涼感覺,現在完全不同了,多了幾分文青氣息,活潑得多了。
火車頭呢間越南菜館來過大坑的話,無人不知,老字號。裝潢是火車的原素,有風格。
生熟牛肉湯河
湯頭清甜有肉香,牛肉軟腍,肉味香濃,河粉就不夠滑身。
可案個人喜好放入香葉,芽菜,青檸,紅椒粒,增加層次與味道的變化。
燒豬肉柚子蝦餅
幾有特色的小食,蝦餅鬆脆,配搭又香又濃味的燒豬肉,襯托上米粉,柚子醬,豐富口感。

造訪日期: 2020年9月
感謝 pcsy
2020年8月10日

今日要去天后覆診,睇完醫生,見時間尚早,決定過去大坑逛逛,順便買些外賣回家做午餐。

有人話想食越南菜,記得浣紗街有間「火車頭越南餐室」,趁還未到午市繁忙時間,人流不多,一於過去八下。

到埗後,先在門外細看餐牌,原來餐廳午市有套餐供應,選擇非常豐富,共有 18 款,定價由 $59 - $83 不等,套餐包飲品,另外亦可以加錢配一份小食。

我揀咗兩個套餐,另外加入咗兩份小食。由於食物製作需時,店員讓我先進餐廳內坐下等候, 服務非常貼心。

越式牛柳粒紅飯 ($79) 配羅漢果蜜 + 越南炸春卷 ($22)

先試下個越南炸春卷,由於拿回家有一段路程,所以吃時春卷嘅外皮已經唔算好酥脆,不過入面嘅餡料很豐富,有紅蘿蔔絲、木耳、蔥花和豬絞肉等,加上入口不油,食味亦不俗。

牛柳粒同紅飯各自分開盛載,牛柳粒肉質甚佳,夠鬆軟又嫩滑,牛味濃郁,可口味美,而配料亦下得很慷慨,有三色椒和洋蔥等。紅飯經番茄炒過,入口酸酸甜甜,茄味包裹住每粒米飯,口感不油不膩,配上多汁牛柳粒,老少皆宜!

菠蘿大蝦炒飯 ($79) 配檸檬紅茶 + 燒豬肉柚子蝦片 ($18)

燒豬肉柚子蝦片很有驚喜,墊底嘅蝦片雖然唔算好脆口,但面頭嘅豬肉燒得很香口,加上淋滿了柚子醬,食落酸酸甜甜,好醒胃,伴以米粉、青瓜絲等一起吃,口感很豐富。

另外盒菠蘿大蝦炒飯亦做得甚有水準,個賣相非常靚仔,材料除了菠蘿和大蝦外,還有肉鬆、腰果、提子、雞粒、蛋絲、青椒、洋蔥等,用料十足。飯身軟硬適中,粒粒分明,火侯拿捏得剛剛好,味道不錯。

跟餐飲品點咗凍羅漢果蜜同凍檸檬紅茶,羅漢果蜜清清甜甜,幾好味;檸檬紅茶夠茶味又夠檸味,而且拿回家時仍非常冰凍,解渴一流!

造訪日期: 2020年8月
感謝 mjqueen7e
2020年6月3日 透過行動裝置

餐廳位於大坑,唔知唔算偏僻都容易搵到。

內部環境都幾舒適,坐得幾舒服。

食物方面,我覺得佢哋都做得唔錯。
點左牙車快沙律,個名幾特別,估唔到食起上嚟都幾好味。有雞絲、大樹菠蘿絲、菜等等,口感非常豐富,酸酸甜甜,唔錯唔錯。

另外,香茅胡椒大蜆炒粉絲都好好食!
香茅同胡椒嘅結合,令到成個粉絲香氣撲鼻。蜆又大,又鮮甜,抵讚既。 配上芽菜青椒等等嘅配菜,口感都幾多層只。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Kennis D

去過火車頭越南餐室嗎? 請分享你的經驗!