“值得一試越南餐室”

火車頭越南餐室
香港排名第2,859 (共13,939家餐廳)
菜系: 越南料理
周圍地區: 大坑
周圍地區: 大坑
2020年6月3日 透過行動裝置

餐廳位於大坑,唔知唔算偏僻都容易搵到。

內部環境都幾舒適,坐得幾舒服。

食物方面,我覺得佢哋都做得唔錯。
點左牙車快沙律,個名幾特別,估唔到食起上嚟都幾好味。有雞絲、大樹菠蘿絲、菜等等,口感非常豐富,酸酸甜甜,唔錯唔錯。

另外,香茅胡椒大蜆炒粉絲都好好食!
香茅同胡椒嘅結合,令到成個粉絲香氣撲鼻。蜆又大,又鮮甜,抵讚既。 配上芽菜青椒等等嘅配菜,口感都幾多層只。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Kennis D

2020年2月1日

好耐冇去越南,有d掛住個度既美食

所以約左哥哥去同我食下越南菜

呢到既裝修都幾似越南個種樸實既感覺

火車頭招牌湯河

黎到唔知食咩見到招牌就叫黎試下

呢個個碗大過面盤,份量足足夠兩個女生食

入面有牛丸,牛根,牛肉片,白蘿蔔配河粉

個湯底好香濃,河粉吸收哂湯底精華好食

蔗蝦

呢道菜我都係第一次見,佢係係蚊蝦肉中間放左個蔗落去

個蝦肉質扎實,個蔗咬兩咬都有鮮甜既蔗汁流出黎

乾撈檬粉

我揀左豬排,見到佢咁肥美就知我冇揀錯

東南亞菜入面我都幾中意食撈檬,因為個汁酸酸甜甜真係好開胃

配埋d菜食落好清新

椰青

屋企好少有椰青,所以出街有得叫我都會叫個黎飲,仲要d果肉都可以食埋,飲得又食得,cp值爆燈

龍眼肉冰

呢個都係我中意食既水果之一,所以都想試埋,佢有好多龍眼肉,眼見3/4都係果肉黎,好足料,飲落都好鮮甜

埋單人均$186,食物質素真心幾好,下次口痕想食越南菜會再黎食

造訪日期: 2020年1月
1  感謝 heiman0531
2020年1月22日

從中央圖書館步行至此約15分鐘。招牌火車頭套餐,湯頭濃郁,用料豐富,牛肉鮮嫩。配菜有豆芽及青檸,正好中和一下,清爽。

造訪日期: 2020年1月
感謝 Lkw852
2019年11月25日

生熟牛河,牛肉的分量還可以,香味也夠,肉質大體上比較幼滑,熱燙頭澆上去鹹中帶甜,令人食慾大開,不過店面有點小,不過在香港都是這樣的了

造訪日期: 2019年9月
感謝 Escape27246181017
2019年10月16日 透過行動裝置

當日跟太太來試試新開的越南餐廳,環境舒適座位寬敞,店員友善
餐牌上有詳細介紹火車頭的由來,因此點了火車頭招牌湯河湯底既濃且甜,牛肉非常嫩滑、牛丸彈牙、牛柏葉不韌
欖菜肉鬆炒飯炒的很香, 欖菜又好味只是有點兒咸
然後是咖哩牛腩煲,同樣濃味咖哩很香,牛腩亦很軟滑
越南三色椰子雪糕新地有兩條脆脆朱古力餅,兩球雪糕、紅豆及啫哩,甜甜的滿足
欲望三合一是前者的加強版,雪糕換成香草味,再加配咖啡及酒,配合雪糕食有另一番風味

造訪日期: 2019年9月
1  感謝 moshui

去過火車頭越南餐室嗎? 請分享你的經驗!