“輕輕鬆鬆”
泰斗的評論

泰斗
1/22(週六)
20:00
使用外送服務
香港排名第1,844 (共15,684家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

今午朋友突然約我去尖沙咀一間泰國餐廳午膳,侍應招呼我們坐露台,也許已是近三時,客人不多,感覺清靜,友人選了以下三款餸 :
鹽燒牛舌串~味香既爽口又有嚼勁,不錯的一款串燒。
海鮮咖哩南瓜盅~香濃美味,海鮮烹調適中。
泰式燒雞~只是略略燒的雞,沒有燻煙味,沒有驚喜亦不覺滑,感覺普通。

造訪日期: 2021年12月
1  感謝 WmYu

2021年7月12日 透過行動裝置

通常去海防道只是匆匆的過客,細看之下原來有熟食街市及很多餐廳,今日與朋友去了中達大廈4樓的泰斗。
環境好正,有一個密封式的露台,光猛通透,開揚舒服,又有冷氣覆蓋,可以見到樓下海防道人來人互的熱鬧。香港這種露天餐廳越見越少。
嘆著椰青、青檸七喜hea下,清涼透心呢,爽呀!
新派美味老虎蝦(2PCS)- 上菜時用火焰燒,烈火熊熊之老虎蝦,簡直可以當一個藝術品。如果晚一點去深夜更看得到火焰呢。經火燒一燒,更點焦香,也keep到溫度。老虎蝦肥美大隻啖啖好,鮮甜,加上醬汁好好食。
汁燒安格斯小排 - 牛肉味香濃,燒到很香,又保留到肉汁,鮮嫩可口,肥瘦適中,加上泰式辣醬,酸辣酸辣更加開胃。
咖哩南瓜盅(海鮮)- 原個南瓜,材料豐富,有青口、魷魚、鮮蝦、薯仔、洋蔥等,咖哩煮得入味,更加可以刮南瓜肉來食,伴飯食一流。
想不到在人來人往的海防道,也有個恬靜露台泰式餐廳,很是享受呢。

造訪日期: 2021年6月
感謝 celavie001
2021年1月11日

今次明查暗訪下(其實都係睇人IG ) 搵到位於尖沙咀嘅泰斗。可能我地有 BOOK 嘅關係所以入座都好快,但眼見都有為數唔少嘅人等緊位。不過其實哩間餐廳好方便,有 OpenRice App 訂位,唔洗等咁耐~

我地叫左冬陰功,青咖喱加薄餅,炒通菜同豬頸肉等等。今次比唔到好高評價,因為炒通菜味道偏咸(未咸到要洗腎 )但都係正常發揮,而冬陰功就幾好,味道就偏酸有少少辣,個人認為可以再辣啲,可惜份量比較少。豬頸肉都只可以算正常水準。我諗反而失望啲就係青咖喱薄餅,因為青咖喱偏稀,而薄餅竟然係超市買到,$20-$30一包嘅雪藏薄餅返熱上碟,可能你會話薄餅呢啲唔通真係手整比你咩?不過又咁喎,呢啲雪藏薄餅整得好都可以好脆好香口,再加上你收得呢個價錢,唔係咁樣呀嘛?

整體黎講呢,泰斗都係一間唔錯嘅泰國菜,可能有部份菜式有啲失手,但味道都算幾好,不過可能價錢偏貴,各位可以斟酌下個Budget黎食飯囉

泰斗 (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓

造訪日期: 2020年10月
感謝 3poorguys
2019年12月30日

臨近年尾就多聚餐飯局,今次推薦呢間位於尖沙咀海防道的「泰斗」,顧名思義主打泰菜。餐廳設有半開放式座位,感覺悠閑舒適
香芋雞肉飯
冬天就想食熱辣辣嘅野,朋友推薦呢個香芋雞肉鍋飯已經預熱的石頭鍋裝著滿滿的香芋雞肉飯,面上加左大量肉鬆同腰果,好香口!飯裡的配料好充足,勁多嫩滑雞肉同粉糯軟棉的芋頭,調味適中,好好食
鹹肉炒雜菜
雜菜種類好豐富,有芥蘭、西蘭花、椰菜花、菇菌、甘筍、芽菜等等,七彩繽紛,感覺好健康!雜菜加入鹹肉一齊炒香,吸收左鹹肉嘅味道,特別美味
蠔仔肉碎豆腐湯
湯品size可以選擇小或大,小的足夠4-5人分享。豬肉碎同蠔仔好新鮮,當中仲有蔥花、紫菜同椰菜,增添口感同風味。玉子豆腐好嫩滑,成個湯嘅味道都好豐富!
椰汁西米糕
最後點左椰汁西米糕,一客有四件。上層係椰汁糕,好滑溜,椰味香濃!下層則係西米糕,唔會太甜,好好吃

造訪日期: 2019年12月
2  感謝 hohoyincalvin
2019年11月5日 透過行動裝置

今日同老婆黎食泰國菜,餐廳位於海防道中達大廈4樓,九龍公園對面,方便就腳。

餐廳除左室內,原來仲有個大大既室外,二話不說我地就選擇左係室外食晚飯,加上天氣涼涼地,坐室外撐台腳食晚飯,好舒服,加上餐廳佈置得好有feel

咖哩老虎蝦($298)
好大隻,有成4大隻,有我隻手掌咁長,蝦已經一分為二,方便剝殼,個蝦殼煎到好香,蝦肉入晒咖哩汁,蝦夠新鮮,爽口彈牙,個咖哩汁好正,唔辣,咖哩用左好多香料,所以味道好有層次。

烤薄餅($28)
食咖哩當然要點返件烤薄餅一齊食,薄餅厚薄適中,不會太油膩,點埋咖哩汁一齊食,味道更豐富

泰式蝦醬炒飯($108)
一上枱已聞到好香,炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,火喉十足,每食一啖都食到鹹香味,仲配埋臘腸,蝦米,真係好香好惹味

椰汁西米糕($48)
椰香味濃,夠滑

造訪日期: 2019年11月
感謝 lamlee89

查看過泰斗的旅客也查看過

去過泰斗嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。