“鍾意食潮州嘢😋”

百樂潮州酒樓
香港排名第1,476 (共15,446家餐廳)
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 預訂
周圍地區: 油尖旺區
2021年6月4日 透過行動裝置

好鍾意食潮州嘢,但係又好耐冇食過,今日同個潮洲朋友喺圓方逛街見到有間出名食正宗潮州佳餚嘅酒家係度有間分店,環境舒適,於是就入去食番餐潮洲lunch, 好讓友人懷緬一番家鄉美食。坐低除咗見到似係喺度返工嘅白領外,仲不乏有不少中老年客人幫襯,感覺佢哋係熟客仔。

喺潮州酒家梗係叫返啲潮州地道食品。先飲番杯工夫茶,再食番啲我好鐘意食嘅咸酸菜開下胃。

招牌點心孖寶(潮洲粉果+燒賣)
本來對潮洲粉果嘛嘛哋,因為好怕外面嗰層厚厚嘅粉皮,但呢度嘅粉果不單皮薄,而且幾通透,,令我對潮洲粉果有所改觀。燒賣結實,鮮甜兼彈牙。

潮洲香煎蠔烙
香煎比起酥炸冇嘢熱氣,即叫即煎,入口熱辣辣,蠔仔夠新鮮。從來都吾知蠔烙中透明嗰d係咩粉,從朋友口中得知原來係混入薯粉,唔怪之得有啲煙煙韌韌嘅口感。

潮州蠔仔泡粥
此粥是我食潮洲菜必點嘅菜式,亦都係我嘅至愛。蠔仔新鮮漲卜卜,加埋方魚片、冬菇絲和肉碎,令味道更加鮮甜美味。呢個蠔仔粥除咗講得上鮮甜,又可以用清甜嚟形容,因為吾覺有味精,而且更體會到食肆標榜少鹽少糖嘅健康烹調方向。

福果芋泥
夠晒地道潮洲甜品,唔係間間潮州菜館都有得食。芋頭蓉經糖煮過份外香甜可口,質感稠得嚟又綿又滑。福果即白果,對呢個甜品極能起劃龍點晴之效。

造訪日期: 2021年5月
感謝 pingpingcspchow

2021年5月19日 透過行動裝置

今天相約相公去這間潮州食店午膳,看見枱與枱之間的距離相隔很恰當,感覺良好;坐下侍應員先給我們酒精搓手液。
相公愛吃的紫菜魚蛋魚片湯,魚蛋和魚片都很彈牙很爽又有口感,紫菜加清湯,簡簡單單,飲落又清又甜。
燻魚亦是我倆的摯愛,用筷子取起連汁帶魚一起咬下來,這樣的掛汁吃魚,實在好極。
對我來說不能決少的潮州餸,潮式炸雙棗,熱騰騰地咬在口,很香口呵,慢慢地咀嚼,非常有嚼感亦不怕乾。
我倆選擇了糖醋伊麵的做法是單面脆,另一面不用煎,很特別亦很軟軟脆脆,另有別的層次感。

1  感謝 WmYu
2021年5月18日 透過行動裝置

今日和太座在這潮菜名品牌午膳,從步入食店至離座都只能說高水準

入座前防疫工夫做足,剛坐下馬上奉上工夫茶,員工態度殷勤

决定捨點心而選潮式小菜

燻魚作頭盤魚味濃而軟硬度 適中有咬感, 醬汁醒胃而不搶燻魚味

紫菜魚蛋湯湯底鮮魚旦片彈牙而無腥味,放入紫菜令湯更有口感

潮式炸雙棗上枱時仍熱氣騰騰,甚有嚼感,調味致中庸而極可口

糖醋伊麵無得輸,上脆下軟反比兩面黃更為我接受

最後又以一輪濃郁工夫茶完结回味的一頓飯

1  感謝 fredau22003
2021年4月13日

仲有幾日便是牛年年初一了, 希望牛氣沖天會帶來好運. 今日星期日我同另一半去了西九龍圓方, 百樂潮州魚翅酒家, 食一個迎春餐. 希望來年健康快樂, 心想事成.

酒樓充滿生氣, 裝修好特別, 有獨立圓形分隔台,
先品嘗工夫茶, 火喉十足, 香氣及喉韻感覺是極品.

我們點了 迎新春套餐. 菜式吉祥好意頭.
第一道頭盤: 金沙發財卷拼龍須好市, 炸得黃金色好意頭, 擺碟賣相靚, 熱熱送上. 每人各一件.
龍須好市 ~ 上臺熱, 好香脆, 炸得不油膩.
餡料滿滿多蠔肉, 龍須香脆, 口感一流.
金沙發財卷 ~ 賣相亮麗, 入口香脆, 鹹蛋黃週邊炸得鬆脆, 內裏為有蝦膠及髮菜, 口感帶點煙韌, 食品好意頭.....寓意發財.

紅燒潮州中鮑翅, 潤膚養顏, 降血脂, 真是有益又好味. 粗壯的翅身腍滑入味富彈, 好喜歡啊.

六頭鮑魚伴 伴有鵝掌菜心, 賣相滿分. 大大只鵝掌好嚼口.
體形大且厚, 質感軟滑. 慢煮鮑魚煮得好味出色, 入味夠腍, 彈牙, 有少少黏質, 營養豐富, 好好食.

蘿蔔煮黃花魚 黃花魚煎香, 細肉香滑, 有豐富蛋白質同維生素, 是營養魚. 蘿蔔能清熱解毒, 幫助消化, 此道菜吃得健康.

金華竹笙扒雙蔬 吃過多道濃味菜式, 最適合是一客菜蔬. 材料除了有新鮮雙蔬, 配上金華火腿, 竹笙, 甘筍作點綴. 菜相當軟滑,味道清甜, 為這頓午餐添上清爽及健康元素

鳳凰煎年糕, 每人一件, 用了雞蛋香煎, 甜甜蜜意迎新年.
福果暮茨湯圓, 湯圓賀歲慶團圓.....至正, 福果更添幸運, 極好糖水

合時鮮果, 用高貴玻璃碟盛載新鮮香橙, 好有貴氣, 香橙寓意圓圓滿滿.

今個迎新春套餐, 食材矜貴, 有齊過年好意頭的菜式, 豐富吉利, 充滿了喜慶色彩. 味道好, 我們好滿意 !!

造訪日期: 2021年1月
感謝 Roam811186
2020年12月13日 透過行動裝置

百樂潮州圓方店的湯真是好喝!我們上周第一次試了螺頭湯,本周末第二次去試了咸菜豬肚,每樣都令人愛不釋口。當即又訂了下周末的第三餐,看看她的鮑魚做的如何。
倒是她的鹵水和蠔仔煎一般般,或是我們多年來己被不正宗的潮州菜引入了歧途。

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 DavidS23454

查看過百樂潮州酒樓的旅客也查看過

去過百樂潮州酒樓嗎? 請分享你的經驗!