“豐富的一餐”

牧羊少年咖啡.茶.酒館
香港排名第81 (共909家咖啡和茶)
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2024年5月12日 透過行動裝置

餐廳環境有氣氛,有室內及露天座位選擇。我地兩個人叫左4樣野,都幾飽。店員會keep住refill 水,同埋都幾有禮貌👍🏻

燒汁焗八爪魚丸
起初我地以為係日式章魚燒個隻章魚丸先叫,不過明顯係我地get錯,stereotype 太厲害🤣 呢款八爪魚丸幾實淨,似墨魚丸,不過佢有個甜甜地既汁,同八爪魚丸一齊食幾特別。

蒜香清酒珍珠帶子牛油藍青口意大利粉
意大利粉整體份量多,味道唔太濃,意粉彈牙,有淡淡蒜香牛油味。珍珠帶子同青口份量多,但冇乜味道,好健康既感覺 🙈

牛肝菌大啡菇黑松露醬薄餅
薄餅配料份量正常,薄餅大份,係脆餅底,食完唔會太飽,味道都不錯,好濃芝士黑松露味,火箭菜令口感更豐富。

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
帶少少酸味的熱蘋果撻同甜甜的雲呢拿雪糕襯得好好,一片片的蘋果亦增加整個甜品的層次感,有驚艷到🤌

造訪日期: 2024年3月
感謝 Escape68002731353
評論 (64)

2022年7月13日 透過行動裝置

係附近做完嘢,諗起曾經同細妹食過嘅餐廳室外環境特別舒服,但由於今日氣溫有33度,非常之熱,為有轉室內食有冷氣,室外就留代秋凉時才坐!
叫咗兩個餐share,鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉~雜菌份量多而且黑松露夠濃味,只是長通粉好像半生熟,咬落很硬,好哽胃!
另一個餐係厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包,配蜜糖芥末蕃薯條~番薯條酥脆香甜,配上蜜糖芥末簡直係絕配,豬扒有成寸厚,食落會鞋口,仲有少少肉汁,好正👍但因為包同豬扒都非比尋常嘅厚,所以要分開來食!
跟餐忌廉蘑菇薯仔湯~飲落薯仔味好香,而且粒粒蘑菇有咬口,唔錯!
跟餐仲包一杯飲品我揀咗冰水果茶~飲落有少許橙汁味,味道不太甜,感覺清新!
另一杯係加咗$14嘅泡沫咖啡~杯咖啡花拉得很靚,飲落順滑咖啡味濃香,係一杯唔錯嘅餐後特飲!

造訪日期: 2022年7月
1  感謝 750,803
2022年4月20日 透過行動裝置

相信大家對牧羊少年咖啡館一啲都唔陌生,呢間突顯本地文化嘅咖啡店真係好適合文青少年👦🏻少女👧🏻,用一個慢活嘅心態去細讀一本貌似雜誌📖嘅Menu,你會發現牧羊少年係一間好有溫度、深藏不露,令人不知不覺咁就會愛上嘅Cafe☕️。

🌟鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 $78
黑松露醬、雜菌、芝士碎和洋蔥🧅嘅組合非常百搭,芝士碎嘅份量適當,配合埋香濃嘅黑松露醬,長通粉係夠晒入味。而且舒適簡約格調嘅環境會令你更加細微同細嚼,會發現洋蔥提升到成個口感,食完之後好彩個口唔會有太大浸味。

🌟黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉 $88
黃金鹹蛋苦瓜呢個配搭第一次嘗試🤣,鹹蛋粉末融合咗喺苦瓜同忌廉汁入面,所以識落嘅時候唔會覺得苦瓜好苦,連埋雞肉一齊食都好嫩滑,好creamy ,係一道比較有特色嘅菜式🤩。

造訪日期: 2021年11月
感謝 Startup000
2022年1月16日 透過行動裝置

葵芳以街頭小食聞名,食物款式多不勝數
反之要吃一個All Day Breakfast就只有幾個選擇而已
這次就來到其中一間,非常有名的連鎖店吃一個All Day Breakfast

英式早午餐 配 Americano $118
是日主廚大菜 配蘋果肉桂茶 $138
是拉差法國雞翼 加配價$48/5隻
西蘭花濃湯 - 葵芳的牧羊少年咖啡館西蘭花濃湯

跟餐奉送一碗西蘭花濃湯,看似一碗忌廉湯但非常濃郁的西蘭花味
英式早午餐 - 葵芳的牧羊少年咖啡館英式早午餐

英式早午餐份量不少,有黑松露醬炒滑蛋、鮮果椰奶奇亞子布甸、白菌、車厘茄、坎伯蘭腸、煙三文魚、煙肉和意大利包
滑蛋效果不錯但因為黑松露醬分量較少, 整體味道偏淡
其他配料正常發揮,或許因為大部份材料本身就有其獨特的味道,就不作介紹了
意大利包偏硬和乾身,所以用作搭配滑蛋比較理想
最有驚喜的應該說是奇亞子布甸吧!很少店家以此作為其中一款 All Day Breakfast的食物
椰奶香濃,味道不錯有點像吃西米露一樣
是日主廚大菜 - 葵芳的牧羊少年咖啡館是日主廚大菜
至於是日主廚大菜就是荷蘭汁配煎龍脷柳,魚身比較厚但煎得外脆內軟,亦有稍作調味
荷蘭醬汁的味道跟白汁太相似,讓人吃不出分別
是拉差法國雞翼 - 葵芳的牧羊少年咖啡館是拉差法國雞翼
雞翼炸得酥脆肉嫩,醬汁微辣又香口惹味
但我對這個有點失望,原以為是用上拉差醬將雞翼預先醃製後炸,怎料只是作為輔助醬汁而已
牧羊少年咖啡館的相片 - 葵芳
蘋果肉桂茶 - 葵芳的牧羊少年咖啡館蘋果肉桂茶
飲品不過不失,Americano帶fruity口感味道屬意料中內
蘋果肉桂茶是某外國牌子的茶包,另一半很滿意那個味道,上網一查超市有售,頓覺普通不過應該會到超市購買這茶

這店的空間感跟座位都比較多,還未到炎夏坐在室外比較寫意
整體來說店家給我的感覺沒以往這麼好,食物質素不是不理想
但感覺多了分店以後變得更平庸食物亦走向公式化
想當初太子總店開張時吸引多少人慕名前來
那些年樓上Cafe大行其道,但質素開始越來越差
店家除了打造不一樣的Cafe之餘,以旅遊、未來信件等作為賣點亦是當年令顧客慕名而來的原因
現在分店越來越多的時候,初心反而好像越來越模糊

造訪日期: 2021年2月
感謝 iamnicolewan
2021年6月27日 透過行動裝置

位於銅鑼灣的牧羊少年咖啡館,是本港第一間以旅遊為主題的咖啡店。上次跟朋友來吃過午餐,覺得質素相當不錯,因此今天相約媽媽來吃晚餐,菜式的味道和質素,同樣令人滿意。

我們準時七時到達,門外已排著長長的人龍,果然深得無數年輕人歡迎呀。由於餐廳有限時,每枱客人只有90分鐘用餐時間。特別是有點選窩夫的客人,會吃得有點趕急。

香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 $98

賣相不俗的香草青醬雞肉蘆筍意大利粉,味道也相當不錯呢! 每條意粉都被青醬包裹,鹹香並重,雞肉軟腍,不會乾柴,下次也可以試試其他口味。

千島海鮮薄餅 $138

香噴噴的千島海鮮薄餅,海鮮整齊排列,有大蝦、墨魚和蟹柳,色彩鮮艷豐富。薄餅香脆可口,猶如餅乾,吃多幾片也不會太飽呀。

京都春日 草莓窩夫 $108

我要大力推薦牧羊少年咖啡館的草莓窩夫呀! 不論是 賣相、造型、味道、香氣也屬出色之作。大大份的窩夫,焗至完美焦啡色澤,外層酥脆,內層軟綿,配上雪糕、忌廉和草莓,好好吃呀~

提拉米蘇 $68

藍莓乳酪 $56

造訪日期: 2021年5月
感謝 Foodieyanyannn

查看過牧羊少年咖啡.茶.酒館的旅客也查看過

去過牧羊少年咖啡.茶.酒館嗎? 請分享你的經驗!