“📍灣仔🇭🇰人氣好吃😋燒春雞❤️”
薔紅的評論

薔紅
香港排名第1,642 (共16,296家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

雞皮鹹香又薄又脆
難怪更成為周邊的士🚕司機們和建築👷叔叔們的飯堂

✨美式什扒(黑椒汁、薯菜)$85
這份比$95份的少了牛排🥩 大家可以根據自身所需選擇
美式什扒就已經有雞扒、豬扒、廚師腸和火腿 扒們看起來都曾半煎炸
吃起來卻是軟軟嫩嫩 豬扒還滿香的 我們把火腿包著廚師腸吃 再沾上蕃茄汁
是熟悉的味道 和茶記的有像~~ 波浪薯條🍟也是!!!
炸得快透快變硬脆的 一定要沾茄汁 沒吃過的也會愛~~

一直把這家放在口袋沒吃到的朋朋們 下次放假就要來吃
也可以帶著你的肉肉朋友來吃 能吃飽 又好吃😋 又能一起吃個兒時回憶

造訪日期: 2024年4月

造訪日期: 2023年11月
感謝 Guide58093176435
2023年7月30日 透過行動裝置

📍灣仔茶記招牌燒雞🔥
不用做選擇~全枱都只會叫雞(尾片➡️)

近年多左聽人介紹呢間燒雞
蔗渣價錢 燒鵝質素☀️
曾經喺灣仔工作幾年都完美錯過了
原來餐廳已經有多年歷史
終於喺打仗完場後衝過去食啦🙂

試左燒春雞配薯條⬇️
皮脆肉嫩滑🧡(圖2 ➡️)
肉汁熱油會喺撕開時爆出🤤
即使話係半隻雞~但感覺係原隻雞份量
女仔胃超飽/男仔都會滿足之量
點埋泰式甜酸辣醬/鹽都匹配

套餐另附薯條&老火湯或羅宋湯🥄
粗薯條普通 不難忘啊

📌餐廳上菜極快~
燒雞會提供手套
但雞油仍有機會穿過手套架
記得問同事拎埋濕紙巾
員工大多是有經驗的茶記叔叔姨姨
講嘢都有Power㗎~

📍薔紅 (灣仔)
灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓

#foodie_breakpleaseee #foodporn #foodstagram #instagood #instafood #instalike #hkfoodie #hkig #hkfood #hkfoodblogger #灣仔 #灣仔美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #港島美食 #薔紅 #燒雞 #食譜 #中菜 #薯條 #茶餐廳 #香港美食 #travel #recipe #hkgirls #likes #follow #wanchai #hongkong

造訪日期: 2023年7月

食嘅時候仲不斷有雞汁流出嚟
想用手食都有難度🤤
佢地配咗個淮鹽同甜辣醬
而隻雞本身已經有調味😝
所以我覺得配淮鹽會太鹹 但因為脆皮所以會有食乳鴿嘅感覺 Side嘅選擇有薯條/水果沙律/意粉
不過食完半隻雞都已經食唔落其他了🥳

滴汗度(10😅滿):不適用
衞生(10⭐️滿):7⭐️
環境(10⭐️滿):7⭐️
賣相(10⭐️滿):9⭐️
味道(10⭐️滿):10⭐️ (主要分數係隻雞,味道賺晒)
價錢(10⭐️滿):9⭐️
服務(10⭐️滿):9⭐️
地點(10⭐️滿):7⭐️

本身今日諗住去壽司郎,但係我攞咗張飛係744號,但原來只係叫到542號。然後我放棄咗。😅

一路諗緊食咩,突然間醒起灣仔有間之前想去食嘅茶餐廳,因為上次去到臨走先見到有人過燒春雞好正,今次喺上環搵唔到咩食,就轉戰灣仔。

餐廳唔近地鐵站,要行兩條街但都唔算好遠。

1999年燒春雞($75)
顧名思義我諗佢係由1999年做到而家,佢屹立不倒咁多年應該實有佢嘅道理嘅,一定要嗌返一份嚟試吓啦!
再配埋佢嘅紅豆冰,一個字「正」!
完全冇嗌錯,而家餐廳咁高頻最大部份原因都係因為隻雞。半隻雞嚟到佢俾埋手套你非常窩心。
首先薯條係炸得好脆!
一開波諗住斯文啲食用刀切,一切開啲肉汁同埋雞油係咁流出嚟,已經feel到佢有幾Juicy ,然後唔係好搞得掂就用佢提供嘅手套,佢彼得你有佢嘅道理。用手食真係非常原汁原味,直接先來食雞肉非常滑好入味。
佢俾咗泰式甜辣醬同淮鹽。都同隻雞好。姐姐本身都好入味啦,所以就咁食到非常正!

鐵板西冷扒($80)

由於隻雞非常出色,西冷扒相對變得比較平淡,份量好大份,不過就梁兄牛肉味。普通茶餐廳水準。而因為即起條根想食茶餐廳嘅奇怪意粉,就嗌我跟意粉,佢係有少少肉醬意粉味用茄汁炒,都唔錯。不過就唔好諗住佢會係西餐廳嗰種質地,都係烚得好透既。

西多士($35)

當然唔少得甜品啦,帶嚟都茶餐廳會有咩甜品吖,唔通比件cake你咩?我就嗌咗茶餐廳特色西多士。👍🏻呢個作為一個結尾,非常完美冇得頂!

㊙️:成餐飯$212,CP值超高
㊙️:啲位係迫咗少少,但係好食就冇所謂啦
㊙️:另外,值得一讚嘅係茶餐廳嘅叔叔非常貼心,我哋買咗好多嘢,一入去佢哋已經好主動比多張凳我地方,但然後因為個位冷氣比較大,佢哋即時幫我哋轉左張卡位。而且佢哋落單亦都好快手,上菜亦都好快手,亦都一眼關七,一舉手佢哋就過嚟幫你問你有咩需要。👍🏻

造訪日期: 2021年10月
感謝 GoPlaces65707696032

查看過薔紅的旅客也查看過

去過薔紅嗎? 請分享你的經驗!