“即炸熱辣辣燒春雞😋”
薔紅的評論

薔紅
香港排名第1,659 (共16,319家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年10月7日 透過行動裝置

相信係灣仔一帶返工既朋友仔對呢間「隱世」茶餐廳唔會覺得陌生,事關佢既燒春雞🐔真係出晒名大件夾抵食🤤 而話佢隱世係因為佢係喺一棟商業中心入面,要行一層樓梯先見到真係唔講都唔知呢度有間茶餐廳呀😳
經同事認識到呢間茶餐廳,短短兩個月已經幫襯左四次🤣最近一次6月底去幫襯時見到茶餐廳門口擺左好大塊告示版出黎,原來衛詩雅係youtube上有條片介紹呢度既燒春雞,而經過藝人加持後價錢已經由$68加到去$70啦😩
雖然價錢加左少少但食客依然係好多,繁忙時間幫襯要等位就無可避免啦🤷🏻‍♀️好彩茶餐廳空間都幾大,入面有幾間麻雀房因應人數而安排入座。坐過兩次房雖然自成一角傾計比較暢快,不過就要忍受房入面殘留落黎既煙味啦🚬
除左燒春雞,茶餐廳基本有既早/午/常餐同小菜都可以係呢度搵到。
每次見到餐廳入面貼左唔少鐵板餐🥘實物圖都有興趣想試,只係每次都敵不過燒春雞既魅力,其他同事都係咁話😝
***********************************************************
🍴脆皮春雞籃 配白飯/意粉/薯條/薯仔雜果沙律 (不連餐飲) ($70)
一客春雞籃有半隻雞,雖然叫做燒春雞但其實係用油炸出黎,繁忙時間即叫即炸都係等左5-10分鐘就熱辣辣上桌,金黃色外皮仲要脆卜卜,肉質非常juicy👍🏻燒雞隨付淮鹽同泰式酸辣醬,個人認為就咁食已經好惹味,其中三次幫襯都覺得雞胸位醃得咸左d ,最近一次就覺得味道perfect💯
茶餐廳非常貼心,除左提供刀叉🍴亦都跟左一包食雞孖寶,入面有一對即棄膠手套🧤同濕紙巾,咁就唔洗食到成手油啦🙆🏻‍♀️
值得注意⚠️既係燒春雞真係非常辣手♨️,非常辣手♨️,非常辣手♨️,一路用手搣d雞油一路流出黎,大家食既時候真係要小心呀
✨意粉🍝
呢度既意粉唔係水煮而係用茄汁炒過。食過一次份量都頗多,不過就略為油膩
✨薯條🍟
問同事要左幾條黎試,雖然係新鮮炸起不過食落口感奇怪,好似食緊薯仔開出黎既粉咁…
✨薯仔雜果沙律🥗
份量頗多,有青瓜粒、紅蘿蔔粒、罐頭雜果、薯仔粒同蕃茄片
✨維他奶麥精紅豆冰🍹 (套餐加配價$10,單點$22)
見到menu有幾杯夏日特飲覺得幾吸引
麥精本身已經幾甜下,加上呢度既紅豆蓉偏甜,成杯飲品都好甜🤦🏻‍♀️

造訪日期: 2020年6月
2  感謝 big_foodie_yanny
評論 (35)

2020年4月5日

以前在灣仔修頓打籃球後,都會和一班波友在附近的餐廳醫肚。剛巧有事需到灣仔,辦完後便到其中一間餐廳回味😋
今次去的餐廳是一間茶餐廳,有小菜,扒餐等等,但每次去我只會點同一款食物,很專一,從未轉過其他🤣
1. 脆皮春雞籃配意粉 $68
每次點這隻燒春雞都冇失望過,用膠手套撕雞肉食更有風味🤟🏻金黃色的外皮加上剛炸起的香氣已經令人食慾大開,雞皮香脆,雞肉嫩滑,每次撕開雞肉,都有很多雞油滴出黎,很邪惡🤤本人較愛蘸雞醬食,如果唔夠,可以問店員再加醬😂

造訪日期: 2020年1月
感謝 glassesgor
2019年10月23日 透過行動裝置

同事推介,又點可以錯過。

來到時門口位置已經人山人海,水洩不通,因為又到黃金食飯時間;雖然地方闊絡,坐位細看都不少,但都被坐滿了。(12:45離場...結帳會有優惠,亦是進場的好時機)

維他奶紅荳冰
以紅豆冰底先來,再加一枝樽裝維他奶(自行倒入杯內)。
紅豆起沙,飲落極為暢快。

店內更貼心派發袋袋(一次性手套),方便食客食雞。

店中王牌登場,店員都忙過不停。

脆皮春雞籃配薯條 - $68

春雞出來時色澤金黃,而且外皮薄脆,雞肉切開肉質嫩滑,食落亦相當入味,真的色香味俱全。

估不到灣仔這商業區都有這色香味俱全,仲要經濟又抵食。

造訪日期: 2019年10月
感謝 JaydenCSH
2019年10月20日 透過行動裝置

平時不是個食肉獸,但每次來到,總不會介意化身超級食肉獸,甚至是非常期待。跟同事想大吃一頓時,每次一有人提議到薔紅,大伙兒都會舉足贊成!

午餐時段和下午茶時刻也惠顧過,前者人頭湧湧,多人入座的話會要等久一點;下午茶時段就還好啦。下午茶五十來元就有雜扒鐵板餐,大份超值!味道也是好味,雞扒大部分時候都很嫩滑。飲品選擇很多,不止普通茶餐廳餐飲,還有超推介的自家維他奶/麥精紅豆冰,和健康飲品如核桃杏仁露等。

侍應叔叔們很多都很搞笑和friendly,餐廳內多是一大堆朋友/同事一起進餐,氣氛愉快但自然就會嘈吵啦。裏面有幾間廂房,夜晚可用作包場打牌。

造訪日期: 2019年8月
2  感謝 skvm_vanessa
2019年10月14日 透過行動裝置

香港灣仔難得的平價聚餐處,這裡地方雖小但氣氛熱鬧,這處最出名燒春雞餐,皮翠肉嫩的半隻雞再配上沙律和凍檸茶真的很野味的,可以再來食多次!

造訪日期: 2019年10月
7  感謝 mihochang

查看過薔紅的旅客也查看過

去過薔紅嗎? 請分享你的經驗!