“星期五晚的仙台旅行”
一杯屋的評論

一杯屋
香港排名第84 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

朋友相聚又有美食相伴真是一樂也

造訪日期: 2021年5月
感謝 ss13ss13

2020年4月27日 透過行動裝置

同朋友去銅鑼灣行街,行街之前先搵好野食填飽個肚先,我地去左一間日式餐廳到食lunch,呢度環境唔錯,而且有啲好吸引既lunch set!我地一人點左一個lunch set,包括極上炭燒牛舌定食,呢個牛舌係用炭燒,特別香,而且燒到岩岩好,唔會’鞋‘!點牛舌既醬汁亦都好惹味。另外,我地仲點左一杯屋魚生飯定食,呢碗魚生飯入面有幾款刺身,全部都好新鮮,而且佢仲加左淹漬過既蟹子,好特別。魚生飯仲附送茶碗蒸同沙律菜,好豐富!

造訪日期: 2020年4月
感謝 gcyy_205
2020年4月25日 透過行動裝置

星期五想和同事午餐吃好點,便選擇了位於澳門逸園中心的一杯屋。此餐廳位於銅鑼灣站D出口附近,相當易找。

午餐選擇豐富,我便選了蒲燒鰻魚定食。先上了沙律和茶碗蒸,前者新鮮開胃,是不錯的開始。而茶碗蒸內有菇及蟹柳等材料,蒸蛋滑溜香口。再來是餐廳著名的燒牛舌,師傅把牛舌燒得剛好,外皮帶微焦,有咬口得來又不會過韌,只需簡單的調味已相當美味。鰻魚定食更附上芝麻醬豆腐及麵豉湯。鰻魚份量十足,白飯亦軟硬適中,值得一試。

造訪日期: 2020年4月
3  感謝 misschloeho
2020年3月14日 透過行動裝置

好耐無過海,早前過去到銅鑼灣同朋友搞啲嘢,之後決定食埋嘢先返屋企(難得咁耐無過海),朋友介紹我一齊去啲呢間,成棟大廈都好多嘢食,最後都係揀咗呢間,因為我個人比較喜歡日本菜
估唔到上樓舖都有咁多客,等咗一陣才有位,咁多人應該無揀錯啦。
日本菜除外刺身,仲有好多款式架,呢度都係一樣,有好多種類選擇:刺身、炸物、串燒、壽司,定食等等。
今次就試咗以下食物:
鰻魚青瓜卷:好清新,鰻魚青瓜原來咁夾
日式炒雜菜:炒得好靚,唔油膩
日式燒安格斯牛扒定食:叫咗五成熟,煎得剛剛好,鎖住肉汁,咬落去好juicy,唔會好乾好硬,值得一試
下次嚟要試埋佢其他嘢先得

造訪日期: 2020年3月
3  感謝 tracymbyk
2020年3月5日 透過行動裝置

一杯屋內環境貫切居酒屋風格,座位之間有充裕距離,部份座位更有屏風作為間隔,跟朋友談話時能保持一定私隱度,很適合作為三五良朋聚會的聚腳點。

一杯屋特選魚生飯 $188
套餐包括了麻醬冷奴、飯前沙律、海苔茶蒸蛋、味噌湯和一碟魚生飯,一人份量剛剛好。
麻醬冷奴嫩滑開胃,飯前沙律新鮮爽脆,茶蒸蛋加入了海苔和雜菇,除了蛋香味濃外,更加添了豐富口感。

魚生飯內配有三文魚刺身、八爪魚刺身、海膽、油甘魚腩刺身、魚刺身、三文魚子、海膽和赤蝦,能一次過滿足晒魚生發燒友的多個願望。魚生新鮮、海膽香甜無腥味、赤蝦多肉有膏,更以清香紫蘇葉墊底,可見師博製作用心,飯底是特製醋飯。

造訪日期: 2020年2月
1  感謝 tracytaitai

去過一杯屋嗎? 請分享你的經驗!