“減價亦減份量”
玄鮨的評論

玄鮨
香港排名第2,409 (共13,979家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年7月1日 透過行動裝置

朋友約食壽司,見玄鮨做緊滿$800 減$300 (到6/30)加上早兩年拎過米芝蓮推介,一於試一試。照慣常,訂壽司bar是必需的!當日去到見到玄鮨連bar 位都保持1.5米距離令食客更安心!
以埋單一位午餐唔使$300 ,係分量少咗啲,得八件壽司,唔怪之得佢哋話最多人叫係刺身丼,原來Sushi set 係八件(餐牌無寫件數),到喉唔到肺不過壽司質素都, 好彩當日我哋坐中主刀壽司枱,由佢握海膽壽司睇出主刀經驗豐富功力十足尼個價錢俾師父經驗同功功十分合理,不過有好有唔好,分量食材就有少少將價就貨,當然兩者只要俾多啲錢就可以解決

造訪日期: 2020年6月
感謝 eat_hongkong

2019年9月12日

以前係香港講緊食壽司仲流行用緊迴轉式定係
剔紙仔放題,而家香港人要求愈黎愈高,
有時寧願洗多少少錢食好少少都唔想食舊擺到
凍哂,毫無口感既壽司。而今次就比我發現左
一間係銅鑼灣以平民價錢就食到既午市Omakase
套餐。呢間「玄鮨」環境簡約寧靜,私隱度高,
好適合靜靜地坐係壽司吧一邊欣賞大師傅手勢。
同時激活視覺同味覺享受!

Sushi Lunch Set - $320
▪ 牡丹蝦
▪ 海鰻
▪ 蔥拖羅手卷
▪ 玉子
▫ 先黎左個「茶碗蒸」比你暖下胃,食落蛋味
濃郁,嫩滑鮮甜,內裡落足餡料,口感相當豐富。
輪到壽司方面,師傅會逐一按濃度、口感、
質量分次序安排每件壽司逐一呈上,同一般
廚師發辦既小店一樣,客人食完一件師傅就會
預備好另一件擺係碟到,如果客人未夾走,
佢會停一停,先再預備。整體壽司質素絕對唔錯,
拖羅油分重,夠甘香;池魚爽口鮮甜:海膽口感細膩,
質感軟腍;三文魚籽粒粒分明,晶瑩剔透。
整體用料上乘,夠哂新鮮,食得過!
Sashimi Lunch Set - $330
♦ 南蠻漬
▪ 章紅魚
▪ 拖羅
▪ 甜蝦
▪ 魷魚
▪ 象拔蚌
▫ 刺身套餐同壽司套餐一樣包左一個小食
「南蠻漬」,將魚先炸後醃,務求口感要做到風乾
程度,加左洋蔥再搭配埋醬汁,醒胃至極呀!
至於刺身套餐裡面包左麵鼓湯同一碗白飯,
加埋各款刺身的確唔錯。拖羅油脂爆滿,
入口即溶。象拔蚌同甜蝦相當新鮮,入口清甜,
魚味濃郁。最後送埋甜品係雲呢拿雪糕三文治,
結束完美既Omakase。總結呢兩個套餐係銅鑼灣
黎講,性價比可以話係數一數二!

造訪日期: 2019年9月
感謝 lankiman6330
2019年7月13日 透過行動裝置

|| 米芝蓮推介廚師發辦 ||

過完四年既大學生涯畢業在即,呢晚屋企人就同左我去食個Omakase慶祝一下餐廳只係開放左一邊既吧檯,無開放到另一邊,比較早到既關係可以坐到吧檯,有得欣賞師傅切刺身時既刀工同埋握壽司既過程坐低後無耐吧檯全滿,其他客人唯有坐包廂店員服務好周到貼心,首先係了解有無咩唔食既,期間亦不斷添加同替換熱茶、碗碟、毛巾等等
▪️ 紫 Murasaki1380
1️⃣ 前菜(三種盛)Appetizer (3 kinds) (7.5/10)
(左) 炸明太子忌廉:外皮脆身,內裡既明太子蓉軟綿
(中) 海藻冷麵:面頭有啲菇,底下既一撮冷麵頗有彈性
(右) 油浸沙甸魚:有洋蔥絲同埋檸檬夾住既關係,食落會微酸,辟走左沙甸魚既腥味
2️⃣ 刺身(六種盛)Sashimi (6 kinds) (8/10)
通常都係由淡至濃味咁樣食
(左上) 北海道帶子:厚身帶子有微微燒過既痕跡,師傅話蘸上少少芥末即可入口時外層有點兒乾,不過中間夾住左一片檸檬,可以帶返帶子個鮮甜出黎
(右上) 金目鯛:紫蘇葉包住左蘸上左烏魚子既金目鯛,增添左層次感
(左中) 鳥貝、響螺:口感非常爽脆,見到師傅有落到檸檬汁,味道都幾鮮
(右中) 鱆紅魚:帶點咬口,亦有油脂香
(左下) 鰹魚:師傅落左蒜蓉同埋豉油,會比較重口味少少,所以可以就咁食唔駛蘸任何野
(右下) 拖羅:色澤粉嫩,肥美且油脂豐富,入口即溶
3️⃣ 箸休 Chef's Specialty (8/10)
炸蝦角:炸粉唔厚,無咩油膩感,有住好濃郁既蝦味
北海道粟米:同樣薄薄既炸粉,好清甜帶脆既粟米粒
青椒仔:係普通唔辣既燈籠椒,都係偏清甜
金鯛鱗燒:燒到面頭啲魚鱗好脆身,魚肉都滑既,當中帶有少少骨,伴碟有微甜蕃薯同埋蘿蔔蓉
4️⃣ 壽司(六貫)Sushi (6 kinds) (8/10)
見到師傅有跟傳統咁係魚生同醋飯之間放上少量芥末
(左上) 牡丹蝦:加左啲裝飾用既竹炭粉,師傅話呢個就咁食,食落滑中帶爽,有點兒柚子味,配搭清新得宜
(右上) 深海池魚:質感比較緊實有口感,魚味亦算係突出
(左中) 新鮮墨魚:鮮味十足,無被師傅落既醬油調味蓋過
(右中) 赤鮭:有陣陣炙燒既味道,質感係相對軟嫩一點
(左下) 北海道海膽:滑溜鮮甜,完全無苦澀或者腥,不過紫菜會比較快淋同韌,切記要儘快食
(右下) 燒拖羅:燒完好香,油脂會變得更為豐盛
唯獨係中間兩舊夾起既時候個飯會略為鬆散失左啲分
5️⃣ 椀物 Soup (7.5/10)
平凡既豆腐麵豉湯有驚喜位,係採用左好滑身既細粒蘑菇
6️⃣ 甜品 Dessert(7.5/10)
以威化餅皮夾住忌廉味雪糕,再配上甜甜地既楓糖漿,仲有唔會太酸或太甜既芒果作結
整體評分(8/10)

玄鮨 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓 (銅鑼灣站F1出口)
營業時間:
星期一至日 12:00-14:30;18:00-22:30
#FoodieTWY銅鑼灣
#FoodieTWY香港
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃貨 #相機食先 #一路食一路post

造訪日期: 2019年7月
感謝 foodietwy
2019年5月12日 透過行動裝置

今天因為工作關係,下班前要來銅鑼灣這邊跑一趟,所以順道來這邊吃晚飯慶祝寶寶前幾天贏了數千元股票錢。正在我還在找餐廳之際,原來寶寶早已挑好在這間米之蓮指南推介的餐廳吃晚飯!

慶祝當然要吃好一點,我們各點了個 Omakase set ‘紫' (Murasaki)。

前菜 3 款 - 分別是
沙甸魚、青瓜蓉配白飯魚、炸銀杏

沙甸魚:底部墊上檸檬,面層鋪上洋蔥,完全把沙甸魚的腥味癖走,帶出沙甸魚刺身的鮮味。
青瓜蓉配白飯魚:綿綿的口感,清新帶酸的味道,開胃又討好☺️。
炸銀杏:即白果,半透明黃金色的外表蠻吸引的,表面再洒上少許鹽巴,把銀杏的微苦味中和了,是個很特別的前菜。

刺身拼盤
刺身拼盤分別有拖羅,鱆紅魚,鰹魚,金目鯛,鰈魚邊,響螺,針魚,全部皆為日本直送。

除了普通豉油外,店家還特別附上蒜茸豉油及薑蔥豉油供客人品嚐鰈魚邊及針魚,非常貼心。

款款新鮮當然不在話下,每款刺身也有不同的特色和口感,響螺新鮮爽脆,拖羅入口即溶,鱆紅魚及鰹魚肉質厚實富彈性。個人而言,我最喜歡鰈魚邊(是偏白的那兩片),口感不像普通刺身,有點像中式棉花雞,但同時有日本魚的鮮味,是個品嚐魚刺身的新體驗!

另不得不提店員們的細心服務,那麼多種類的刺身,其實我根本記不住,多得店員的細心講解及提醒,我才可以正確地使用合適的豉油品嚐魚刺身,感謝厲害而親切的店員們。

是日廚師推介 — 燒白貝
很完整體積很大的白貝,口感爽脆彈牙,肥美肉厚,鮮甜多汁,非一般貝殼類海產可比擬!

壽司 - 6貫(件)

海膽 - 量多且味道鮮甜,真的很甜,是我吃過最甜的海膽,上次在日本築地市場吃也吃不到這麼好的,而且保存得非常好,沒有半點放壞了的臭味,並非一般的日本餐廳可比擬。

新鮮北寄貝 - 為什麼要註明是新鮮?是因為我們在一般日本餐廳吃到的(紅白色的那種)是已經烹調過的,今天吃的是紫白色的。不過其實也差不多,口感一樣是爽滑彈牙,連紫菜也新鮮容易咬

白蝦明太子 - 店員叮囑說,這件壽司不需蘸豉油,直接吃即可。口感黏滑帶鹹香~

燒拖羅 - 油脂分布平均,燒得剛好,表面焦香,入口即溶。

深海池魚 及 赤鮭 - 肉質厚實,鮮味十足!

蜆肉味增湯
有三隻蜆,蜆肉同樣爽脆新鮮,味增湯濃香細滑。

水果 - 芒果+士多啤梨
新鮮的芒果及士多啤梨為完美的晚餐畫上了句號。

造訪日期: 2019年5月
感謝 chole1021
2019年5月5日

無做好 research 就黎,一心念住食朋友推介嘅三色飯(海膽、三文魚子、碎吞那魚腩,$340),點知 dinner 無得食,只有松竹梅餐同少少 a la carte!!最平嘅梅餐要 $1198,未加一... 但既然有人生日,豪左佢啦!正當肉赤嘅時候,第一道菜就上啦 -- 海蜇。聽落似上海菜,但食落唔錯。酸酸地、爽口。之後嘅 sushi sashimi 只能用朋友嘅話表達:築地都無咁好食
有人單點個烤鰻魚(而家當造,所以系新鮮鰻魚,唔係急凍,一份$400),加碗壽司飯(晚市無正常飯),雖然聽落怪怪地,但魚非常新鮮
甜品通常系雪糕,今日系蜜瓜同山竹,甜到漏

造訪日期: 2018年7月
感謝 CHIUW61

去過玄鮨嗎? 請分享你的經驗!