“十分好吃”
武館的評論

武館
訂位
香港排名第11,997 (共13,916家餐廳)
價位: US$115 - US$153
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 油尖旺區
描述: 日本餐廳【武館】,由擁有 16 年日本料理經驗、曾到日本及瑞士工作的料理長 Takeshi 打理。晚市只做預約的お任せ(廚師發板),所有食材都是季節性及即日由日本空運到餐廳。餐廳有深夜食堂的感覺,客人一般都會與友人一邊飲酒一邊品嚐美食,一坐就 3、4小時,適合節奏急促的香港人放鬆一下。

這是一家日本式的餐廳,十分好吃,裡面得食物都十分高檔的,也吃得十分舒服。大拖羅是我最喜歡的一味,價錢貴但值得的。

造訪日期: 2019年7月
感謝 chigorxd

2019年6月17日

港人對日式料理特別喜歡,大角咀一帶都有很多日式料理的選擇,其中這家是最受歡迎之一.
魚生很新鮮,很鮮甜,味道很好.下次會再來.

造訪日期: 2019年6月
感謝 sonlsonl
2018年12月4日 透過行動裝置

博文街呢度真係好多野食吓,竟然開左間日本餐廳,仲要主打高檔野 omakase,若非好友食完極力推薦,真係好難會搵到嚟。

為重要人物慶生,哈,當然要大破慳囊。

數一數,原來食左二十樣野,揀左部份嚟介紹。

【烏魚白子】白子即係精囊,口感綿密,聽講有滋補養顏之效。

【蜜柑鯛】 食蜜柑長大嘅鯛魚,有淡淡清甜味,當然係貴價上品。

【北海道珍寶牡丹蝦】 蝦肉膠質好重,亦夠鮮甜。 蝦頭有蝦膏,當然唔可以放過。

【金線魚刺身】 用昆布醃製,更加帶出魚嘅鮮味。

【拖羅大葉卷】呢個係我最愛嘅一道菜,脆脆嘅紫菜,肥美嘅拖羅,仲有清新獨特嘅新鮮大葉,超正!

【秋刀魚刺身】 排到靚靚,配搭特製醬油,味道好夾。

【海鼠】 即係海蔘,口感Q彈又爽口。

鮟鱇魚十一月係當造期,【鮟鱇魚肝】當然係當造美食。 香軟綿滑,而且第一次食到暖嘅鮟鱇魚肝,味道更佳。

【富貴杯】其實係一個迷你丼,點解叫富貴? 面頭有金箔架! 幾層嘅馬糞海膽,配搭沖繩海葡萄、蔥吞拿魚腩,仲有香港好少食到嘅sujiko生筋子(即係保留成個卵巢膜嘅成串三文魚籽),味道比三文魚籽更鮮甜架。

【燒秋刀魚大葉卷】 魚味夠出,仲要中間有大葉,散發出一種清新而獨特嘅香味,正!

呢碗【魚湯】係集合晒所有魚頭魚骨嘅精華,超濃魚香味,但就咸左少少。

最後係【北海道赤肉蜜瓜】,日本生果,梗係正啦,清甜爽脆,好想要多份添!

服務超好,用料上盛,但坐位唔多,一定要訂位先呀!

造訪日期: 2018年11月
感謝 Leesouffle
2018年8月22日

每位$1500,晚黑只係得一個價,舖頭唔大,一張大壽司吧台,呢度可以食到平時比較少食到既魚種,BB鱔、熟成醬拖羅、海鞘、關池魚、活青柳貝… 魚種好豐富又有特色,非常新鮮,十分難得!最愛大拖羅,用紫菜包住,肥美、口感、都非常好!

造訪日期: 2018年7月
感謝 MingC622
2018年5月8日 透過行動裝置

大角咀也有高級日本料理,廚師拍板,沒有菜單,$1500有25道菜,包括今季最好吃的魚生,最難忘是八爪魚籽,口感難以形容。

造訪日期: 2018年5月
感謝 HKeat722

去過武館嗎? 請分享你的經驗!