“浜燒以謝孝意”
焱丸水產的評論

焱丸水產
使用外送服務
香港排名第664 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月10日 透過行動裝置

以往母親節都會在外地渡過,今年就疫情關係惟有留港消費。阿女提議请我食浜燒,特地揀選了一間內裡裝修有如魚市場,即叫即製。因餐廳 捧場客唔少,所以晚市要分二輪。雖然食肆主打浜燒,但亦有不少刺身和各類美食。
首先來兩個前菜,蟹子蟹肉薯仔沙律和辣味豆腐。
沙律份量很多。薯仔軟綿綿配上鮮甜蟹肉,又有脆卜卜的蟹子,口感增加不少。
豆腐外脆內滑,辣味夠非常惹味;食時都要小心因豆腐炸後非常熱。
刺身三盛
分別有凡立貝、三文魚和油甘魚等。各欵刺身皆肥美鮮甜,是我的至愛。
焱丸號壽司
話明是壽司何解又見唔到飯呢?原來廚師用料十足,完全把主角蓋過。材料包括海膽、 蟹肉、 帶子、吞拿魚、 蟹柳和蛋絲,撈埋一齊食有多種口感。
海膽帆立貝燒
帆立貝大大隻好厚肉。因燒烤時間控制得宜所以肉質嫩滑,加埋海膽則鮮上鮮。
蟹味噌甲羅燒
甲羅燒是今晚重點之一。蟹肉、蟹膏、蟹子、鵪鶉蛋和香蔥用蟹殼盛上,然後在客人面前燒; 隨即香氣四溢。
唐揚八爪魚
八爪魚彈牙有口感,薄薄脆漿沾上沙律醬和檸檬汁佐酒一流。
炸蓮藕片
蓮藕一向少食,今次師傅以薄薄的藕片炸後感覺像薯片,好有親切感。
三文魚雜菇牛油燒
白桃梳打

造訪日期: 2021年5月
感謝 shirleymonmon

2021年5月6日 透過行動裝置

好耐冇食過浜燒啦!
今晚忍唔住去了尖沙咀棉登徑附近一間浜燒専門店。
由於好耐末來過,感覺餐牌上多了好多款式,隨了燒海鮮,還有其他如剌身,小吃...等。

打頭陣是三款刺身,三文魚,帆立貝,油甘魚,非常新鮮,肥美可口。

焱丸號壽司好特別,隠隱約約的壽司卷在底層,壽司卷上鋪滿海膽,吞拿魚蓉,蟹柳,帆立貝,蛋絲和蟹籽,口感層次極之豐富。

又滑又香的炸豆腐,有少少辣度,增添食欲。

甲羅燒食過多次,加入黑松露是第一次。
蟹肉,蟹膏和黑松露三様加起來,鮮香又濃郁。但又不會搶誰的原味道。

原味帆立貝燒不夠潮,大膽地加入松葉蟹膏和青椒仔,味道更上一層樓。帆立貝熟度恰到好處,滋味!

最後點了一個三文魚什菇牛油燒,食材豐富,香甜美味。

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 Polly C
2021年1月19日 透過行動裝置

焱丸水產
尖沙咀 • 棉登徑23號華楓大廈地下5&6號舖

日本的浜燒店,會把在海岸邊新鮮捕捉的海鮮即燒品嚐,超級新鮮。
而位於尖沙咀棉登徑的《焱丸水產》就是一家來自日本的浜燒店,還是一家良心小店。裝潢充滿和風感覺,在疫情當中帶客人登上短暫的日本美食之旅。
雖然這裡不可能提供在岸邊新鮮捕捉的海鮮,但他們的海鮮均從日本直送抵港,質素有保證。

▷ 焱丸蟹噌甲羅燒 ($68) ◁
▷ 黑松露蟹肉甲羅燒 ($68) ◁
把豐富松葉蟹蟹肉、蟹膏釀入蟹殼中,配上鵪鶉蛋,與蟹籽、青蔥拌勻,再燒至香氣撲鼻,風味十足。
熱呼呼的蟹膏非常濃味,質感順滑,加上粒粒蟹籽提升口感層次
黑松露的那一款拌入黑松露,黑松露味道超級香‼ ️

♡ 還點了:
• 焱丸號壽司 ($158)
• 焱丸海鮮沙律 ($78)
• Suntory ($58); 白桃梳打 ($52)

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 Vacationer816014
2020年10月7日 透過行動裝置

尖沙咀抵食好食既日本菜

三文魚洋蔥卷($58)
三文魚新鮮加埋洋蔥辣辣地既感覺開胃

刺身5 盛($280)
5種不同既刺身
有海膽!口感一流
重有厚厚既拖羅!帆立貝!

麻醬蕃茄豆腐沙律($58)
食完濃味野當然要清新一番啦!
豆腐白滑!脆脆既菜
加埋蕃茄!開胃一流!

蟹味噌甲羅燒($68)&黑松露蟹肉甲羅燒($68)

可以話係黎親都要食!!!
Lee 個蟹肉蟹膏既燒!
鍾意黑松露個陣"石油氣"味既朋友會超興奮
燒個陣已經見到撈埋曬d 蟹膏 鵪鶉蛋蟹籽!
個陣濃濃既蟹膏味加埋曬! 蟹籽變到好似爆炸糖咁脆卜卜!

鮑魚殼燒($136)& 白蜆磯燒( $45 )
店員幫你燒個陣重會落埋清酒!!
可以話係鮑魚肥又厚!超正! 唔會鯹
清酒燒蜆索曬d 精華

北海道海鮮炒飯($78)
一大篤既蟹籽!粒粒分明既炒飯
食到爽口既魷魚

鹹檸檬high ball ($58) & Suntory ($58)
酒精版檸檬水鍾意highball 威士忌mix soda! 有埋lemon 更易入口

經濟又實惠既日本野cp 值超高

造訪日期: 2020年10月
感謝 Ppchu360
2020年2月19日

門口寫明不招待內地客,餐廳亦有不少人進食。我每次到日本也會光顧喜愛的磯丸水產,看到焱丸覺得很相似!

店內的裝潢、餐牌,也很有日本味道,刺身高於放題水準,水產有專人服務幫忙燒,對於因為每次自行燒烤也燒焦的我,吸引度大升!

原本以為豆腐是椒鹽豆腐,原來也頗辣!建議先吃豆腐再吃刺身,海鮮炒飯也出乎意料地出色,非常入味。兩個人沒有點一些時價的海鮮,埋單700多元,飽得頂著肚子離開,店員更向我們每人送上兩個口罩,跟我們說加油!

在這個充滿負能量和病毒的社區,在這裏似乎多了一些希望和安全感,畢竟黃店對於衛生意識較高,而且會保護客人杜絕招待一些有機會傳染人的病原體。

支持黃色經濟圈的你們,不妨吃完黃店後,推介給朋友之餘,在TripAdvisor和Openrice寫個好評,令更多遊客光顧!在TripAdvisor用繁體中文寫好評,更會送AsiaMiles里數呢!

地址:尖沙咀棉登徑23號華楓大廈地下5&6號鋪

造訪日期: 2020年2月
感謝 joleebb

查看過焱丸水產的旅客也查看過

去過焱丸水產嗎? 請分享你的經驗!