“Lovely Burger”
Burger Joys的評論

Burger Joys
香港排名第17 (共15,259家餐廳)
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2021年3月2日 透過行動裝置

今日返工要OT, 之後就同同事係公司附近食晚餐
同事好鍾意食Burger, 佢話呢間Burger好多外國既旅遊雜誌都有介紹
就跟左佢去試下

餐廳係酒吧既格局, 佢既坐位都係高身既, 有好多部電視播球賽, 係度睇波應該好好FEEL

有六款既burger揀, 仲有素食Burger添!仲可以自己加其他配料, 迎合自己口味!
加埋$41 combo可以有飲品同小食

我同同事就各自揀左一個burger, 佢仲加左個combo
Single burger: 佢既Burger係即叫即整, 夠晒新鮮熱辣, 個包外皮係烘過既, 有脆口既感覺, 個包鬆軟又帶有甜味, 番茄, 生菜, 加埋佢既手打牛肉, 牛肉既肉汁濃郁, 夠晒Juicy!
Cheese burger + combo: 朋友話呢個burger 都好正,芝士溶左落牛肉,更加好味;仲有要讚下佢既薯條,應該係用新鮮薯仔整既,炸得岩岩好,香口得黎又唔會太乾, 真係食唔停口

同事話呢間burger係荃灣有間姊妹店lucky smash, 近近地,下次又可以去食

造訪日期: 2021年3月
感謝 vivilam89

2021年2月24日 透過行動裝置

放工去了灣仔的Burger Joys外賣了兩個burgers及小食返去同老婆當晚餐。這間漢堡店全部即叫即做,所以新鮮熱辣。
除了可以單點外,還可以升級套餐,不過外賣怕返到去薯條會淋,所以只加了小食。
牛肉漢堡:麵包略烘至帶脆,麵包香甜鬆軟,牛肉漢堡肉味濃郁而且充滿肉汁,新鮮爽脆的生菜及番茄夾在一起,整體多汁。
魚柳漢堡:魚柳外層炸漿得薄,炸至金黃香脆,魚柳雪白嫩滑,而且份量十足。
水牛雞翼6隻:雞翼表面的醬汁帶辣,十分惹味,雞翼外皮帶點香脆,但又不會炸得太乾,雞翼依然嫩滑。

感謝 michaelchu4935
2021年2月16日 透過行動裝置

香港人鍾意食唔同菜式,而burger都當然係香港人最鍾意既菜式之一

所以香港有好多形形色色,大大小小食burger既餐廳。由連鎖式最平既M記,到細細間酒吧式既本地薑/外地牌子既餐廳都有,而價錢當然就豐儉由人。

今日要試呢間burger joy,講得慕名而來,就緊係因為佢出哂名
出名源自早前有個全世界burger排名,而果個榜將burger joy排左做全港第一,同好似全亞洲第五
排得咁前,都預左價錢唔平,就當順便慶祝節日就黎試下佢

餐廳係酒吧式既,座位比較逼夾而且唔算多位,不過呢個係酒吧既特色。

雖然黎之前都大概決定左食咩,但都係想望一望menu。喺or度睇左其他人既食評,見冇人飲milkshake,再望多兩篇就見到有人提過話milkshake暫停。
好在提早知道,唔係實失望死我呢個milkshake愛好者

最後我地叫左一個cheese burger combo,配黑松露薯條,飲half pint beer,另外再加多個chicken burger。
啤酒先上,野食等左一陣就黎到

兩個包既size都係正常既size,而呢d burger既正常size都意味住個口冇番咁上下大係好難一啖咬哂咁多層。包除左塊肉,配料都好豐富。

Cheese burger既肉煎得比想像中脆口,但中間都不失肉汁
肉餡既牛味都幾濃,側邊煎得焦脆,中間juicy得黎又香牛味,而且食到牛肉既質感
配料有好多,蕃茄洋蔥生菜全部都好新鮮,而且酸青瓜既量都好多,一塊連住一塊咁
我地叫左多醬,醬汁同溶左既芝士將成個包既食材連接埋一齊
牛肉香口,蔬菜新鮮,醬汁濃香,成個包平衡做得唔錯

至於chicken burger,中間塊雞髀肉大塊得黎,外脆內軟
醬汁係honey mustard,芥末味唔算好勁,唔新,酸酸甜甜同雞肉配搭得宜,個醬汁非常加分
生菜大大塊,新鮮脆口,加上蕃茄同洋蔥,成個包係比較fresh,岩哂唔想食得太heavy既人

話明漢堡包,夾住餡既個包當然都好重要。大啖咬之前,就細啖咬左少少包黎試,麵包既香味都唔錯,而且口感都幾好,帶煙韌得黎唔會好乾,而且烘到有少少牛油香,係做得幾好。

薯條都係我地期待既item。佢地既薯條唔係粗身果隻,係似m記果種幼身既薯條
岩岩炸起當然又香又脆,但我地期待既香就唔止係薯條原本既香
黑松露醬唔肯定係煎炒過定直頭炸過,變左乾身既黑松露醬既量都唔少,所以香味確實幾夠,佢整既時候成間餐廳都有黑松露果隻漏煤氣味。

啤酒夠凍,薯條夠熱,漢堡夠juicy,呢餐我地兩個都食得幾滿足。

感謝 jessieyip92
2021年2月16日 透過行動裝置

夜晚冇堂食,都唔阻止唔到我食burger嘅衝動。前幾日去左灣仔呢間burger joys外賣自取burger,去到見到佢地都有幾多外賣生意,等左一陣先拎到。我地冇叫套餐,因為反到屋企薯條一定會淋唒。單點兩個burger加12隻雞翼。

雜菌蘑菇芝士漢堡 $89
漢堡軟軟的,好香,蘑菇係切碎蘑菇製成的厚切菇餅,煎得好香口,咬落好有肉感,配料有洋蔥,生菜,蕃茄等等,味道清新而不油膩。

芝士牛肉漢堡 $109
芝士溶入牛肉的配搭永遠冇得輸,厚度好夠,口感扎實,而且牛味濃,肉汁豐富,漢堡大小適中,好滋味又滿足。

水牛雞翼(12隻) $99
雞翼醬汁惹味,有小小辛辣,後勁大,另配上芝士醬汁,一點更加滋味,雞翼都幾大隻,仲有蔬菜作伴,一解油膩感。

1  感謝 Nancyyung
2021年2月14日 透過行動裝置

趁著新春期間,到喜帖街 看看充滿喜慶的燈籠裝飾, 歡歡喜喜的感覺實在令人太開心。到了 晚餐時段, 又是時候要花點腦筋 想想買什麼外賣,朋友 牛年想吃牛肉 想起之前同事推介, 酒吧街漢堡店。

牛肉漢堡
簡簡單單, 想吃牛肉漢堡的原味, 牛肉味道香濃, 兩面煎得香口 , 內裏仍然保持非常juicy的肉汁, 生菜新鮮爽口, 紫色洋蔥爽脆。

魚柳漢堡
很有驚喜的推薦, 魚柳肉質結實魚味濃, 魚肉層次分明, 而且炸至香脆又 保持到魚肉嫩滑, 值得推薦。

蒜味雞翼
雞翼炸至香脆, 蒜味非常突出, 配搭辣味醬汁, 惹味又好味。

1  感謝 Chingyee0708

去過Burger Joys嗎? 請分享你的經驗!