“足料夠味既車仔麵!”

榮記粉面 (糖街)
香港排名第344 (共13,985家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

成日見到呢間咁舊既麵店排晒隊,就同朋友試下佢,一食就連續食左兩日即使係三餸/四餸都好足料,碗好細但係佢會塞到啲餸好滿 推薦大家嗌豬頸肉、墨魚頭、墨魚丸呢啲都係出名有好好食!個秘製腩汁都夠曬濃yummy 價錢係呢一頭來講亦都唔算貴,又好足料! 嗌小食嘅話,魚皮或者雞翼尖都好正,雞翼尖超入味! P.s. 佢真係麵多過餸,好肚餓又鍾意食澱粉嘅未必夠飽,可能要加底!

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 cky11111998

2019年11月14日 透過行動裝置

榮記粉麪的車仔麵很出名,每次經過門口都大排長龍。這裡座位比較狹窄,坐得有點迫,不過勝在他的麪不錯,配埋腩汁真係正。

造訪日期: 2019年10月
感謝 JoyceW2056
2019年10月4日 透過行動裝置

從10年前在銅鑼灣上班,一吃已經覺得驚為天人,到現在重回舊地,水準依然保持到10年前的風味,在我心中已經是全港最出色的車仔麵

每次豬紅都是必點的,和平時車仔麵店食到的豬血不一樣,只有在榮記才食到如此Q彈滷得入味的豬紅!

榮記車仔麵在銅鑼灣有2間分店,個人偏好於糖街分店的,感覺上調味沒有渣甸坊分店的死鹹
當然在這種小店不能要求很好的服務態度,建議在進店前要想好點什麼配餸,不言在點餐時會承受店員無形的壓力,haha

造訪日期: 2019年9月
感謝 lst7112002
2019年9月8日

過兩點才路過坐低,點了原味牛腩麵,心想如何原味。麵到後看到牛腩色澤看似沒有醃過,咬第一口卻味道濃郁,似乎只係沒用深色醬汁,還頗好的

造訪日期: 2019年9月
感謝 LionelW40
2019年7月21日 透過行動裝置

今天一人經過銅鑼灣立即想到要去永記吃車仔麵,由於是午膳時間,門外有一條大概10人的人龍,但由於店舖是可以搭枱的,所以很快便能進入店內。如果沒有特別指明湯底的話,店舖就會比腩汁湯底,由於我是不吃牛肉的所以需要點清湯,餸方面有很多選擇,我點了必吃的豬紅蘿蔔雞翼尖,配埋辣椒油真是很滿足

造訪日期: 2019年7月
感謝 YellowCC

查看過榮記粉面 (糖街)的旅客也查看過

去過榮記粉面 (糖街)嗎? 請分享你的經驗!