“都是招牌好”

面鮮醬油房 周月 (歌賦街)
香港排名第396 (共14,630家餐廳)
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環

都是點咗招牌周月沾麵,300g麵量份量好多好飽。湯汁都能保持:略油,帶有蔥香及輕微酸感,略咸,但是這間的特色。配冷麵條食Ok. 但和印象比好像冇之前彈牙。燒黑豚肉帶都是3份一肥,其餘瘦。半顆溏心蛋Ok, 最後加湯喝感覺好,但因為是服務員加的,要記住加夠就要叫停。桌上的冷茶也是好喝的。

造訪日期: 2020年10月
感謝 AlexHo2015

呢間來自日本嘅過江龍拉麵店,主打沾麵,沾汁係用秘製嘅魚餚成,聽講仲會加埋雞添,非常濃郁。雖然佢係主打沾麵,當然都有拉麵食啦,自家製嘅新鮮麵條,再配以醬油湯汁,非常之好食㗎!

造訪日期: 2020年3月
感謝 kirbyandfood
4 週前評論 透過行動裝置

第二次回訪.沾麵麵量仍然澎湃
周月沾麵($93)大食仔點了特盛300g麵量份量好多但對佢黎講輕鬆啦上次到訪覺得濃汁湯底略油,大食仔無我咁重口味所以點選了淡汁~油份還好!湯底以日本百年老店醬油、純米醋及沙甸魚粉調配,帶有蔥香及輕微酸感,雖然略咸但配麵條食還不錯伴角切鹿兒島燒黑豚肉及半顆溏心蛋, 我地屬愛蛋之人係唔夠既所以追加左!
黑豚香蔥拉麵($112)對香蔥上癮的我,呢碗熱騰騰既拉麵絕對深得我心超多蔥,食極都有!溏心蛋有一整顆雖然濃汁湯底但覺得比沾麵湯底清淡~燒黑豚帶脂肪,肉質軟嫩
周月餃子($45@5)食拉麵唔點餃子就好似差咁樣野咁餃子內餡唔算多但勝在皮薄並帶微微香脆
燒黑豚($28@3片)黑豚脂肪比例較多,燒過口感未有太肥膩
味玉($16@1)追加就對了
麵鮮醬油房 周月
中環歌賦街5號地鋪

造訪日期: 2020年10月
感謝 foodienethk
2020年7月2日 透過行動裝置

沾麵汁會比拉麵嘅湯更加濃郁,所以通常都會叫沾麵,汁入邊加咗蔥、同煎過嘅豬扒,就咁飲可能會鹹咗啲,而餐廳亦都諗到呢一點,佢有無限添飲雞湯可以加入沾麵汁,咁就可以喺食完拉麵之後享受埋好味嘅沾麵汁。

拉麵就可以選擇冷/熱麵,而且有三種份量,分別係100,200同300gram, 但係價錢竟然係一樣!所以我就叫咗最大嘅份量,嚟到之後我就後悔,真係好大碗不過最後都食得晒 ~

拉麵煙銀度幾好,加埋糖心蛋同輕輕燒到脆邊嘅豬腩肉超正~

造訪日期: 2020年6月
感謝 johnnywhy
2020年2月5日 透過行動裝置

晚上到這日式拉麵店吃晚餐,叫了一碗香葱叉燒拉麵,葱花很夠香,叉燒肉質嫩滑,麵質亦不錯,而湯底味道特別濃郁,惟消費略高。

造訪日期: 2020年2月
感謝 HenryYMW

查看過面鮮醬油房 周月 (歌賦街)的旅客也查看過

去過面鮮醬油房 周月 (歌賦街)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣