“滋味西餐”

Olive Cafe (新領域廣場)
香港排名第806 (共15,251家餐廳)
價位: US$15 - US$20
菜系: 義式料理
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年2月28日 透過行動裝置

早幾日同謙謙去新領域到完驗眼,順便係樓下餐廳到食晚餐先回家,Olive cafe 晚餐選擇都好多款, 今次我同謙謙都想食肉為主,所以就分別叫左一豬一牛 。

⚛ Olive德國鹹豬手 ~ 好大隻豬手仲要鐵板上,外脆焗得超香脆,豬手肉質咸咸地又腍,點附送的蜜糖食特別唔同。

⚛ Olive 牛扒 ~ 石燒牛扒85g , 完全自己操控想食幾成熟都得,岩哂我心水, 因我想謙謙食熟d , 自己就食7成都得 , 牛扒肉質ok 配上他們的牛汁, 謙謙可以食哂一碗飯呢!

⚛ 日本唐揚魷魚鬚 ~ 估唔到又炸得幾好,粉漿夠薄, 魷魚鬚夠彈牙。

呢到最正係,只要叫左主菜,湯和沙律就可以飲食, 羅宋湯煲得夠哂入味,湯的蔬菜料又夠豐富,忍唔住飲左兩碗, 而沙律菜都幾新鮮,之後自行落芝麻醬食幾好。

走時見到門口好多人等外賣,原來外賣有特價餐,下次都可以過來買外賣回家慢慢嘆。

造訪日期: 2021年2月

此店隱身天橋下
主打石燒
有不同款式的扒類可以自選
牛、豬、羊
最正是任吃珍珠米飯、餐湯及沙律
因此朋友極為推介

店子裝修有情調
不少情侶在此感受浪漫

自取沙律配以芝麻醬及意大利醋
份外開胃好吃

是夜主打番茄雜菜湯
酸香可口,吃到好味的薯仔、西芹
配白飯一流

加點鹽及黑椒調味已十分好吃
想濃味者可以加入牛扒汁

日本珍珠米飯非常香軟
配牛扒也是一流

意粉自由選:雜海鮮,煙三文魚
新出品,幾有特色
醬汁與食材可自己選擇
今次選了蒜香白酒配海鮮最好吃
意粉也彈牙

最後來杯檸檬茶
簡單又清爽

p.s 免收加一,非常吸引

造訪日期: 2020年10月
感謝 applepeggy
2020年8月10日 透過行動裝置

#cassiegotsuenwan
之前疫情好啲,瘦編同朋友去左荃灣一間隱蔽嘅西式餐館Olive cafe食晚餐。餐廳位置係天橋底,獨霸一個角落位,門口有擺放一啲植物裝飾,感覺好chill。餐廳裏面裝修以木系為主,空間闊落,坐得都幾舒服。
餐廳採用半自助式style,白飯、湯、水、沙律同各種調味都係自己出去攞,咁可以自己決定個份量,避免食剩野or唔夠食。黎依度一定要叫佢地嘅皇牌石燒之選。瘦編就揀左美國IBP牛隔肌。牛肉係放在熱石上任你按自己喜好燒,醬汁可以到自助區內添加。牛隔肌係牛嘅橫膈膜,腍身得來又有咬口,兼有牛脂香,味道較濃,識食的人一定會揀依個位。
另外仲有叫左個食肉獸Pizza,新鮮出爐,熱辣辣脆皮,滿滿嘅肉同芝士,好幸福!佢地依家有全日供應外賣日式牛肉飯$45,大家都可以支持下!
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4.5)
回購評分▶️ (4)
➡️ Olive Cafe (荃灣)
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution

造訪日期: 2020年8月
感謝 cwycassie
2020年7月18日 透過行動裝置

約左住荃灣嘅朋友仔開飯,佢發辦,推介左呢間餐廳,話算係好抵食。

位置呢?響天橋底凹左入去嘅位置,平時我坐車路過係睇佢唔到架,真係住附近或返工先識識黎。

我地都點左石燒系列,沙律、飯、湯都可以任食。全部都會用蓋蓋住,衛生好多。唔知係咪疫情關係呢,當我拎個碗去refill時,佢都會比個新碗我架,咁公用餐具就唔怕掂到用過嘅碗喇!

我點左個石燒美國極黑毛豬,$160/300g,有兩塊豬扒,豬喎,當然係熟上,再比我自己煎香,豬味濃。有少少洋蔥墊底就唔怕好快燶。

朋友見到有多種牛扒選擇,咁問下最基本果款Olive牛扒係邊度嘅牛肉啦!侍應話係紐西蘭牛肉,咁佢就決定選擇貴少少嘅美國IBP牛隔肌,$180/300g 有兩塊,但後來侍應講返係用加拿大牛肉,雖然已經點左餐,但都算有交帶!

牛扒豐潤多汁嫩滑,但又不失牛肉嘅口感,有牛肉味,雖然自己石燒可以控制生熟度,但係石板嘅溫度都退得幾快,因為兩塊扒分開黎煎,第二塊就變得頗生,好彩朋友係唔怕食三四成熟嘅扒。

調味料都係自助形式,除左岩鹽,黑胡椒,仲有三款醬汁,分別係燒汁,蒜蓉汁同醬油。記住唔好將會醬汁加落去塊石板度,要點黎食,唔係就會濺到一身都係架喇!不過呢度都有圍巾,戴住黎燒就安心好多!

飲品方面我點左杯百香果桃膠烏龍茶,估唔到呢度啲桃膠超大粒,仲大粒過平時去食糖水果啲。

造訪日期: 2020年7月
2  感謝 Jess I
2020年3月20日 透過行動裝置

位於荃灣新領域廣場地下4號舖的Olive Cafe ,位置并不在熱鬧市中心,而附近亦冇餐廳店鋪,只有Olive Cafe ,位置幾特別,唔係經過天橋都發現唔到佢!

Lunch Set 餐牌不算太多選擇、但勝在沙律、忌廉湯、白飯任食,價錢抵食。

迷你瑪格麗特薄餅($55)
薄餅餅底厚薄適中,大量芝士,而且仲有拉絲效果

石燒Olive 美國牛扒150g($62)
美國牛扒上枱時只有1成熟,我大約燒到4-5成左右,因怕燒得太耐,而另到肉質變鞋,所以快快燒完放上碟慢慢食。
牛扒肉嫩多汁,肉汁豐富。
有幾款醬可以點,但一定不要直接倒落牛扒到,會影響肉質,其實只加海鹽或黑椒已好好味。

造訪日期: 2020年3月
感謝 Mabel90189

查看過Olive Cafe (新領域廣場)的旅客也查看過

去過Olive Cafe (新領域廣場)嗎? 請分享你的經驗!