“經典私房菜”
名門私房菜的評論

名門私房菜
香港排名第835 (共15,739家餐廳)
價位: US$20 - US$80
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2022年6月12日 透過行動裝置

很久冇出街食飯,差點已忘記了私房菜這名稱。今早在灣仔買餸時抬頭見到曾經幫襯過“名門私房菜”的招牌。很懷念這裡的家鄉小菜,地道得來又有懷舊感覺;於是向老公提議在此午餐。
冰鎮鮑魚
鮑魚很大隻,差不多有半隻手掌大。爽口彈牙, 軟硬適中;配以燒汁wasabi 更有提鮮作用。
杏汁豬肺湯
豬肺份量很多,洗得很乾淨;所以唔覺有內臟臭押味。再用大量杏仁淆製而成,所以湯底味道又香甜又濃郁好好飲。
炸奶拼金錢蓮藕餅
時令蓮藕清甜爽口,夾上免冶豬肉甘香味美;食時可隨意點些喼汁增添食慾。炸鮮奶材料簡單但製作巧手。要做得炸䊢脆薄,鮮奶香濃幼滑真的要考大厨的經驗。最重要係唔覺肥膩。
菠蘿咕嚕肉
採用新鮮豬肉卽叫卽炸,入口很脆;猪肉夠腍夠滑,沾上酸甜汁味道啱啱好。
蝦蝦炒芥蘭煲
材料有鮮蝦、蝦乾和芥蘭,以蝦膏來炒夠哂惹味同鑊氣足。我一向不喜愛食芥蘭因謙它太硬身,所以要求煮得淋些;今次居然把整個煲仔菜KO哂!
桂花糕
最後以冰凍清甜的桂花糕做甜品。

造訪日期: 2022年6月
1  感謝 shirleymonmon

2022年5月24日 透過行動裝置

名門私房菜一直係我嘅中菜心水之選,價錢實惠,有不少心機菜,重點是街外很少吃到呢這些傳統食店越來越少,真的要支持一下!

皮蛋子薑
流心皮蛋配子薑,開胃菜

老黃瓜赤小豆老火湯
好足料,夏日飲去濕湯最正

冰鎮鮑魚
鮑魚肉質爽口,有淡淡的麻油味最正係醬汁,有
青椒、麻油、日式芥辣等等,獨家醬汁

櫻花蝦鯪魚球
櫻花蝦脆卜卜,鯪魚球新鮮手打,超彈牙!炸起後,外脆內軟,想不到櫻花蝦包裹的外皮下,是這麼酥脆!

香芹雞煲
!!!超有鑊氣,一上枱熱辣辣,三色椒、西芹、芫荽的配料非常豐富,配上麵豉醬和豆瓣醬,味道夠多層次,好吃!

名門炒飯
店員大力推介這炒飯!用砂鍋,非常熱氣騰騰用料簡單,有蝦仁、叉燒、冬菇、瑤柱絲和叉燒粒,配上醬油後,非常非常好吃,份量之大,足夠多人分享。

腐竹白果糖水
腐竹糖水用料夠,大大粒薏米同白果勁奶白色,一睇就知足料好味

造訪日期: 2022年5月
感謝 Yu Ling L
2022年5月15日 透過行動裝置

藏身於灣仔道商業大廈內,《名門私房菜》主打正宗順德菜。。。一聽便知️口福了!
☝️一踏進店內,員工熱情款待。。奉上熱茶,叔叔姨姨又會簡單介紹菜式,服務️禮又細心。
冰鎮鮑魚 $88/隻 ~ 大大隻鮑魚爽口不韌,點上特製醬汁,冰涼前菜小食
懷舊蝦多士 $58/件 ~ 多士鋪️厚厚蝦膠,金黃彈牙脆口。炸物少不免油膩感,但美食當前管它了。

❇️午市套餐包含:自選小菜、白灼青菜、白飯、老火湯、是日糖水。。。
蝦子生扣柚皮 $148 ~ 順德名菜,因為工序繁複,現在很少食店會做柚皮了。
▶️柚皮上檯外貌精緻,吸收了魚湯精華,入口軟綿,絕️苦澀味,最後加上蠔油獻汁、蝦子⋯白飯少不了‼️
名門陳皮豬肋骨 $148 ~陳皮香味滲入每件豬肋骨,小骨多肉,外皮微脆甘香,肉汁️️,下飯佐酒一流。
蛋白杏仁茶 $38 ~ 午市套餐加錢升級,生磨杏汁超濃厚,杏仁香氣樸鼻,蛋白豐富,微甜好好味~大推
薑汁蕃薯糖水 ~ 足料蕃薯糖水,薑汁香味不算強,暖胃又️足‼️
✅這裏位置便利,環境清靜舒適,服務細心,友聚飯局又一選擇。
名門私房菜 (灣仔)
灣仔道83號2樓
#hkfoodie #hkfoodblogger #foodlover #deliciousfood #hkfoodstagram #食好西
#相機食先 #foodie #灣仔美食 #wanchaifood
#名門私房菜 #名門 #私房菜 #順德私房菜
#順德菜 #冰鎮鮑魚 #蝦子柚皮 #蛋白杏仁茶

造訪日期: 2022年5月
3  感謝 Shylau01
2021年7月24日 透過行動裝置

從未試過食私房菜好開心今日可以嘗試,同朋友去咗灣仔一間叫名門的私房菜是正宗的順德菜
地方潔淨光猛、比較寧靜可以好好享受今晚的晚餐
首先第一道菜是冰鎮鮑魚-鮑魚有口感而不韌蘸上秘製的燒汁芥末醬真的很棒!
第二道菜是黃金大蝦-脆香的大蝦上面鋪滿軟滑的醎蛋黃令口腔充滿了滋味的醎香而大蝦新鮮肉厚沒有被搶走它的原味道!手工唔算複雜但超正!
跟住便是順德名菜順德煎釀鯪魚-工夫多大家都知道今晚這味菜做得好好魚肉十分彈牙聽老闆講魚肉的比例都十分之多所以好有魚味之餘又能做到彈牙真的唔簡單
生浸豉油雞-雞肉滑同時帶出好香醇的玫瑰酒味
不得不提欖角肉排-肉排好出色有淡淡的欖角味又加咗少少蜜糖食起上來脆脆地十分好味
最後是哈哈哈哈芥蘭煲選用蝦乾蝦球蝦膏醬令每根芥蘭都充滿濃郁的蝦膏味香噴噴非常爽口
連甜品蛋白杏仁茶都好認真製作,用杏仁生磨而成不是用杏仁粉,老闆好貼心知道一般人唔喜歡太甜處理得剛剛好不太甜,我下次一定會叫多幾個朋友再來品嚐這店高質素而正宗的順德菜

造訪日期: 2021年7月
感謝 idymok
2021年7月18日 透過行動裝置

書展開鑼,凑凑熱鬧,增添書卷味後,到附近一所私房菜,慢慢chill住嚐美食!

菜館裝修明亮整潔,侍應有禮招呼,細心及親切地介绍菜式, 賓至如歸, 感覺良好!

螺頭燉翅骨湯
清甜向燉湯配料有螺肉豬肉,而翅軟骨呢?已融入湯中,入口骨膠質濃,湯水無油清潤骨,啖啖滋味!

花膠扣鵝掌
碟上大大件厚身花膠, 女士滋補恩物,大量蛋白質 ,能保持肌膚彈性 ,腍滑口感極佳,鵝掌夠軟腍,大厨控制火喉恰到好處,配上生菜咬落爽脆,正!

黃金蝦
上枱已非常吸睛,侍應介紹大厨做法有別於一般的,就是加上麥友減低鹹蛋王肥膩感食得更健康,香脆外層包著嫩嫩蝦肉,真係冇得輸!

欖角陳皮牛肉餅
牛肉餅有欖角陳皮味,互相配合,用來送飯真一流 ,令人回味的一道菜。

順德污糟雞
汚糟雞純粹係黑白胡椒啫,彷彿污糟但味道極好, 嫩滑蒸雞吸收順德大頭菜,味濃的紅棗,再有荷葉做底, 增添一份清香。

上湯浸菜心
翠綠的菜心用上湯浸再加上爆香蒜子, 看似簡單, 但並非人人做得到 ,真係好食。

木瓜雪耳糖水
木瓜清香且甜,而雪耳就是平民燕窩,是一款有益清潤養顏的中式糖水,實在喜歡吃

食到一餐好的, 人就開心多一點 ! 這餐令我非常非常開心及滿足

造訪日期: 2021年7月
感謝 Daydream810299

查看過名門私房菜的旅客也查看過

去過名門私房菜嗎? 請分享你的經驗!