“絕對用心製作的私房菜”
名門私房菜的評論

名門私房菜
香港排名第957 (共15,461家餐廳)
價位: US$20 - US$80
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月9日 透過行動裝置

近排食得日本菜&西餐多,係時候轉一轉口味食返中菜先。食中菜又唔想普普通通咁搵酒樓,於是就搵吓私房菜,搵吓搵吓就搵到間喺灣仔勁多人推介嘅名門私房菜,於是就碰碰運氣睇吓訂唔訂到位,原來星期日係要提早好多時間訂位,於是就揀咗喺星期一。網上睇到有D菜式要提早預訂,於是訂位時就順便訂埋青芥冰燒雞。

呢晚點咗嘅菜式包括:
1)冰鎮鮑魚配燒汁芥辣
2)青芥冰燒雞
3)黃金蝦多士
4)秘制陳皮豬肋骨
5)蜜餞藕餞煎金蠔王
6)上湯浸菜心

冰鎮鮑魚配燒汁芥辣嘅鮑魚好鮮味,食落去嘅時候感覺好彈牙。

青芥冰燒雞,呢個暫時係我人生中食過最好味嘅手撕雞,配料入面有海蜇、青瓜絲之外,最特別係加咗酸薑絲同埋炸芋頭絲,每一啖都有炸芋頭絲口感脆脆地好特別,而醬汁帶有少少酸辣,絕對好啱夏天食。

黃金蝦多士,我覺得應該改個名叫黃金礦蝦多士,蛋黃多到不得了,而且蝦多士香脆彈牙再配埋黃金蛋黃,蛋黃控必食!

秘制陳皮豬肋骨望落外表無咩特別,但食落時感覺有幾種似層相識嘅味道,最初只係食到果皮味,但食食吓又食到另一隻甘甘地嘅味道,問下職員先知原來用咗三款唔到味道嘅果皮嚟整先可以整到一舊骨有幾種味道。

蜜餞藕餞煎金蠔王呢隻簡直係王,比起平時見到嘅仲要大隻好多,煎到好甘香,蜜糖味又唔會搶哂隻蠔味。

呢餐飯真係每樣都好驚喜,搞到我想8月媽媽生日帶佢嚟呢到食生日飯。

感謝 crazybabe_micmic

2021年5月19日 透過行動裝置

當日中午在灣仔逛街,突然想起之前食過的這家順德私房菜館,於是便預定了晚上再度和太太共晉晚餐

位置:
在修頓球場附近,灣仔道的商廈2樓,旁邊就是菲林明道電車站,而不遠處就是有多條巴士線的軒尼詩道,港鐵灣仔站亦在相同方向,十分便利

環境:
餐廳是私房菜形式,入座人數多時會安排劃分區域,私隱度高。裝修用上現代風格,光鮮充足,感覺乾凈✨

服務:
經理及侍應們都很有禮貌,下單上菜有效率,而上款時他們會細心解釋怎樣烹調或特別之處,全程面帶笑容,亦會主動加水,頗為親切

食物:
餐廳以順德菜為主,所謂廚出順德,這裡的菜式當然也沒讓人失望。

特式冰鎮鮑魚
第一道是冰鎮鮑魚配燒汁芥末醬,師傅預先用清酒醃製鮑魚一晚,因此鮑魚鮮中帶香,肉質軟淋配上提供的燒汁芥末醬,只加幾滴已把味道提鮮不少

釀鑽黃金蝦
用上咸蛋黃及麥皮包住兩隻大虎蝦炸至香脆,上枱時非常香,虎蝦超大隻,蝦肉新鮮結實,蝦頭有肉及多膏,而蛋黃和麥皮令整道菜很濃厚粘稠,味道突出

鮑魚雞粒豆腐煲
煲內有大量雞腿肉粒及豆腐,更放入不少鮑魚,以蔥花及薑片去炒,再以玫瑰露酒入饌,整個煲非常香,鮑魚鮮味、豆腐及雞肉軟滑,很好送飯的菜式

豉油雞
經理指豉油雞是用浸過超過百隻雞的秘製豉油膽,每次即叫即浸,和坊間豉油雞預先浸好不一樣的確,雖然不算十分入味,但豉油味明顯香濃而雞亦比以往食過的豉油雞新鮮肉嫩,非常高質☺️

麵醬啫啫生菜煲
以甜麵豉醬、乾蔥頭及蒜頭在沙鍋上炒香唐生菜,麵豉鮮甜突出,唐生菜很香及新鮮,絕對是非一般的炒菜

生磨蛋白杏仁茶
甜品是即叫即做的生磨蛋白杏仁茶,上枱熱騰騰,杏仁味香、蛋白幼滑,整體味道不會太甜,是很適合女士的甜品

總括來說,這家私房菜仍然保持一向的食物高水準,服務同時非常周到,令客人有賓至如歸的感覺

名門私房菜
地址:灣仔灣仔道83號2樓

2  感謝 moshui
2021年5月8日 透過行動裝置

前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間中菜館,品嚐中國味道。

名門私房菜位於灣仔道83號,灣仔地鐵站走大約十分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳入座時也有量體溫,而且提供酒精搓手液,令到客人吃得安心。

我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。

杏汁炖白肺湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
真材實料的老火湯一飲便知龍與鳳,味道濃沃,有著淡淡的杏汁味,喝起來十分滋潤,進補一流。豬肺是難清潔的食材,準備十分花功夫,但廚師仍然清洗得十分乾淨,連平日不愛吃內臟的媽媽也讚不絕口。

黃金蝦多士(⭐⭐⭐⭐⭐)
十分邪惡的一道菜式,蝦膠十分厚身,而且十分彈牙,炸得十分鬆軟,裏面還有原隻鮮蝦。 配上金黃色的鹹蛋黃醬,每一啖都是鹹香味。

順德焗魚腸(⭐⭐⭐⭐)
另一度少見的手工菜,地道順德菜的代表。洗好的魚腸配上雞蛋,陳皮絲,芫茜等等焗至金黃色,吃起來魚腸味道帶少少甘香,質感十分特別,配上白飯吃十分不錯。

陳皮豬肋骨(⭐⭐⭐⭐)
陳皮骨炸得鬆軟香口。雖然豬肋骨本身比較油,但是陳皮的微酸中和了。肉質非常鬆化,是因為处理功夫做到足所至!師父說之前豬瘟取消了供應, 是近期才恢復用豬肋骨的,我們認真有口福。

順德煎焗雞(⭐⭐⭐⭐⭐)
這個煎焗雞時先將雞件煎香才放進焗爐,吃起來不會覺得十分油膩,反而能鎖住雞肉的肉汁。我們叫的是半隻雞分量,一共有八,九件,兩個人分享剛剛好。

梅菜炒菜心(⭐⭐⭐⭐)
最後還叫了個炒菜心,吃點菜才健康。鮮嫩的菜心配微微甜的梅菜,吃多也不會覺得飽濟。

腐竹白果薏米糖水(⭐⭐⭐⭐)
最後還吃了個白果薏米糖水,不是太甜,而且有很香的白果,為今天的晚餐劃上完美句號。

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
名門私房菜 灣仔灣仔道83號2樓

推介菜式:杏汁白肺湯,黃金蝦多士

地點方便
環境舒適
價錢大眾

感謝 herculest2015
2021年4月19日 透過行動裝置

好耐冇食中菜,有朋友介紹,灣仔有間叫名門私房菜嘅順德中菜料理非常唔錯,於是就早兩日訂位。訂位先知有啲菜原來要預留,咁就即刻訂咗杏汁燉白肺湯及黃金蝦多士,其他餸可以去到先至叫。
所以坐低之後再叫咗冰鎮鮑魚,煎釀鯪魚,砵酒汁洋蔥煎雞扒同埋麵醬啫啫唐生菜。
杏汁白肺湯果然出名,杏仁磨得又滑冇渣,豬肺又冇騷味,好飲。
冰鎮鮑魚有淡淡的白滷水味道,但又不會掩蓋鮑魚本身的鮮味,再點少少Wasabi豉油食,有提鮮的作用。
再上枱就係黃金蝦多士,蝦是每日新鮮拆肉打成蝦滑,而黃金就係用鹹蛋黃炒香,再鋪在蝦多士上面,可以稱之為極度邪惡的美食
煎釀鯪魚是順德的傳統手工美食,首先要將魚拆肉打成魚溶,再釀返入鯪魚入面,鯪魚皮完全冇破損,所以非常之巧手功,之後再整條魚煎香,淋上豆豉果皮豉油汁,濃香惹味。
另外一味是店員推介的砵酒汁洋蔥煎雞扒,出奇的好食,洋蔥生熟度剛好,雞扒煎得香脆,淡淡的砵酒汁送飯一流。
最後上枱係麵醬啫啫唐生菜,唐生菜係用瓦煲上,上枱時應發出吱吱聲,香味整間餐廳都聞到,而唐生菜選取最嫩的部份,生熟度剛好又爽口,令人食不停口。
最後餐廳還送上腐竹薏米糖水,潤肺又潤喉,為完美晚餐畫上句號

造訪日期: 2021年4月
感謝 JoeSio0408
2021年4月19日 透過行動裝置

疫情期間經常去灣仔街市某參茸海味店入貨,今次相公相伴一起前往,他提議先吃過午膳後入貨。
他帶我去一間不起眼的私房菜飯店,入到飯店侍應員有禮地給我們一張二人枱,坐下相公先點菜,侍應員先奉上兩碗花生眉豆雞腳湯。
相公點了一碟我已有三丶四年未吃過的大良炸鮮奶作小食,咬下有點脆又熱,可能夠熱奶味香而濃~正。
再來一碟順德煎釀鯪魚,鯪魚爽口汁亦清;剛好蜜餞欖角骨及白飯一起來,咬落排骨有蜜糖的甜亦有欖角的香,用來送飯很合適。
隨後來了上湯浸青菜及欖角陳皮牛肉餅,上湯浸青菜不油膩,整碟菜很幼嫩和爽,好清。牛肉餅浸出很香的陳皮味,咬口甚好,也許放了馬蹄罷。
吃完飯相公再點了兩碗蛋白杏仁茶一齊享受,飄香的杏仁味加上蛋白滑,非常滿足的一餐。
吃完這頓飯,感覺廚師很有熱誠地鑽研菜式,先前看見餐單有很多不同款式的懷舊菜式,找日再約三丶倆知已來晚膳。

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 WmYu

去過名門私房菜嗎? 請分享你的經驗!