“平靚正嘅泰國菜@金寶”

金寶泰國菜館
訂位
香港排名第286 (共13,986家餐廳)
菜系: 海鮮, 泰式料理
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 早餐, 預訂, 外帶
周圍地區: 九龍城區
4 週前評論 透過行動裝置

金寶係其中一間平靚正嘅泰國菜餐廳!九龍城呢個分店仲有一個特別之處,佢同隔離金寶越南餐館係相連,甚至可以一次過order兩間餐廳嘅食物!而且唔收加一服務費,抵食呀!

醬爆蝦丸四粒 $98
蝦丸即叫即炸,新鮮熱辣,外層炸至金黃脆身,但真係要小心爆醬!蝦丸真係超大粒,蝦膠好鮮甜彈牙!內裡嘅蝦油蝦膏更加係精粹所在,非常濃郁鮮味,十分推介!

老闆炒飯 $60
由咸魚粒、薑絲、豆角粒、菜心粒等炒成!炒飯炒至粒粒分明,而且唔油膩,咸咸香香,好惹味!

泰式炒通菜 $50
可以選擇小辣,認真貼心!通菜幼嫩,炒至岩岩好,加埋蒜粒、辣椒一齊炒,味道唔錯!

椰汁糯米飯 (黑+白)$58
絕對係食泰國菜必點之一!而家可以選擇只要黑糯米、白糯米或者黑白糯米,真係細心!芒果香甜多汁,黑白糯米煙軔,加上香滑嘅椰汁,好正呀!

泰啤 $28

龍眼冰 $25

感謝 MoYungYauYee

4 週前評論 透過行動裝置

今日行經過九龍城想食泰國菜,但係呢度最出名嘅幾間都食過,所以決定試吓其他唔同嘅餐廳,結果比我發現咗呢間更加平,但有相同高質素嘅餐廳。

一入去嘅時候,我同朋友即刻叫咗個椰青,呢度嘅椰青削得非常靚,而且仲包左一層保鮮紙,令到個椰青飲落嘅時候更加冰凍,大熱天時入一間餐廳,第一樣嘢就係要去叫個飲品可以消暑解渴。

之後我就叫咗一個生菜豬肉包,你食東南亞菜嘅時候通常都一定會點。而當中好食與否,就係去睇佢嘅豬肉炒得香唔香。呢間餐廳用嘅都係肥豬肉,再配上少少spicy嘅材料,加上一啲香菜,一齊炒。食開嘅時候唔會覺得好鹹,會買生菜一齊食,生菜切得剛剛好,幾整齊,就真係幾好食。

又再跳咗一個鮮蝦份卷, $60 ,佢會設成四舊,都足夠兩個人食,份卷裏面除咗有大蝦肉,仲有好多嘅芽菜、香菜合併而成。一齊食,食落去甜甜,又有種小清新,適合我呢啲鍾意少少清淡嘅人。

再之後就叫咗個呢間餐廳嘅自家製小食,漿爆蝦丸,四粒夾埋要$98,價錢一啲都唔平,但原來整粒丸全部都係用蝦肉打出黎,裏面仲會加埋一啲豬肉汁,淨係功夫都已經唔少。咬落去嘅時候,醬汁會即刻彈出嚟,都可以係一個幾新鮮嘅體驗。

最後梗係唔少得香港糯米飯,芒果甜,糯米飯可以揀黑白兩配,各有風味。

感謝 cheungkkk

金寶泰國菜館
九龍城衙前塱道14號
————————————————————————————
金寶係一間九龍城傳統泰國菜餐廳,由於疫情關係,可以用台面上既QR Code落單,咁就唔洗驚用手掂餐牌嗌野食啦~~
✨椰青海鮮焗飯 ($98) (⭐⭐⭐⭐/5)
呢份椰青海鮮焗飯用左椰青水、椰汁同埋海鮮黎焗個飯,好有鮮味同椰青獨特既香味~~飯既質感比較軟同濕d,入面幾款海鮮味道都幾特出,焗飯d提子乾更加為成個飯帶黎畫龍點睛既作用。
✨沙爹串燒 六串($70) (⭐⭐⭐⭐✨/5)
食親泰國野必食既沙爹串燒~分別係雞、豬、牛串燒,沙爹醬汁味道濃郁,每串都大大件,啖啖肉,真心幾正,直情想食多幾串tim~
✨鮮蝦卷 ($60) (⭐⭐⭐✨/5)
鮮蝦卷外層係一層米造既皮,每件入面都有兩隻熟蝦同埋有大量既生菜,食落口好有田原既感覺haha有一種泰國同中國點心fusion既感覺~
————————————————————————————
#BE九龍城
#BE誠實豆沙包
*註: ✨為半分

感謝 Burgerexpertt
4 週前評論 透過行動裝置

黎九龍城,梗係食泰國菜啦,老字號既泰國菜館就非您莫屬啦,經常都會幫襯,因為餐廳環境舒適,食物款式選擇多樣化,有海鮮,串燒,烤魚,粉麵飯都有

菠蘿焗飯,用上成嗰菠蘿焗,份量勁多呀,加入左鮮蝦、菠蘿粒、提子乾同肉鬆,菠蘿味道令到啲鮮蝦更加鮮甜,食落蝦仁好爽口,炒飯後拎去焗,粒粒分明,好好食

泰式生菜包沙律豬肉碎好多,肥瘦比例各半 調味唔會太辣 生菜新鮮兩者結合停唔到口酸咪咪好開胃

海雞肉份量好多,烹調火喉亦控制得啱啱好,雞肉入口又軟滑又多汁,海南雞去骨,肉厚有雞味,雞皮薄薄的,有少許啫喱狀雞油,真係好好食,雞肉蘸埋醬汁好夠味,真心好食既

泰國青檸梳打水,食完咁多酸辣既泰國食物,飲番啲青檸水,清涼解渴,甜入心

感謝 ckcmt23
4 週前評論 透過行動裝置

2020年已經過左一半,但似乎仲未可以去到泰國旅行。唯有嚟到香港嘅小泰國 - 九龍城搵下泰菜食啦。

泰菜令我最掛念嘅係呢個鹽燒鯽魚,鮮甜嘅魚肉,加上泰式辣汁,真係好惹味架。

佢條魚燒到岩岩好,一揭開仲要超多肉汁,魚肉好嫩滑。

其次就係泰式串燒,所以就帶咗我乜都有啲嘅泰式拼盤。佢個串燒沙嗲汁真係好正,好香花生味,甜甜地完全係泰國嘅味道。佢個雞肉串燒唔會好乾,燒到啱啱好。而個炸蝦餅都好大粒,最重要係好彈牙,外面又炸到脆卜卜。但係個荷葉包雞就乾咗少少,調味都淡咗少少。

佢個蝦春卷除咗中間有一隻蝦之外,入邊個餡都係蝦肉嚟嘅,真正嘅外脆內彈牙。

佢個辣椒膏炒大蜆唔會真係好辣,但係就好夠味。啲蜆完全冇砂,仲好鮮味添。

另外仲嗌左個我最喜歡但係唔係度度有得食嘅椰菜苗,不過佢啲椰菜苗就大個咗少少,變咗椰菜仔。

最後食泰菜點少得過湯,但係今晚就試咗佢個酸辣椰汁雞湯,可能因為要符合返香港人嘅口味,所以啲味道淡咗少少,如果可以再酸啲辣啲咁就正啦。

飲品嗰度我自己就帶咗個泰式檸檬茶,佢個茶底真係有泰式奶茶嗰陣味,同樣地如果可以濃返少少就好啦。

而男朋友就嗌左個越式滴滴咖啡,佢雖然滴滴下,但係係杯度本身都已經會放咗奶同埋糖,所以滴完之後一攪勻就飲得㗎啦。

感謝 malkayiu

查看過金寶泰國菜館的旅客也查看過

去過金寶泰國菜館嗎? 請分享你的經驗!