心經簡林

US$521.31
更多資訊
US$145.84
更多資訊
評論 (124)
2021年1月11日的評論

前幾日出完大澳篇之後,突然係到諗返個日我點解咁攰!先醒起當日有行程去過,就同你地講下啦~

其實當日入大澳前本身係打算去摸蜆嘅,但一去到東涌見到入去水口村架巴士勁多人後,我地一行三人就果斷放棄(怕多人逼啊嘛)。另轉面見到有車入大佛喎,就轉陣入大佛啦直接。

去到大佛,如果唔怕攰都可以行樓梯上去近距離睇大佛。但我怕攰,所以就決定行去心經簡林睇睇啦。心經簡林唔係好遠,大佛行過去都只係大概15分鐘左右,沿途都有曬指示,一定唔會盪失路~

如是者我地就動身出發啦,都經歷左一段平路黎到心經簡林。個人認為心經簡林好似仲值得去過大佛。當日唔算好天,有太陽得黎又有啲風都幾舒服。而且人唔算多都可以行個圈影下相,因為心經簡林嘅地方唔算好大,逗留三十鐘就可以走喇。

影完相休息完後行返出大佛門口搭車。其實都好方便咖!!門口就有車去大澳,又有車去東涌,行程就可以多啲變化。

‼️ P.S : 有揸車嘅朋友就要記住啦,如果想揸車入大澳呢,你係需要向運輸署申請返禁區紙,唔好咁傻豬衝入去比人罰錢啦

體驗日期: 2020年10月
感謝 3poorguys
2020年12月1日的評論 透過行動裝置

一向有抄經 見到經文抄襲在大木條上好有新意,小徑沿途风清氣爽,可以望到鳳凰山頂,沿途有植物小徑,一個圈可以而返回起点。

體驗日期: 2020年12月
感謝 SamuelS4630
2019年7月16日的評論

鄰近昂坪的心經簡林,來過的人就會覺得好像回到古代拍武俠片的地方,好玩的是還有小時候默背的波羅蜜多心經^^另外這次看到《阿千看世界》的文章才知道要先在「KLOOK客路」買好券(真的比現場便宜),這位旅遊部落客阿千真的強!外加她的「agoda訂房」折扣密技也讓我省下了好幾千,有興趣的人可以上網搜尋《阿千看世界》^^

體驗日期: 2018年10月
感謝 KikiSun
2019年6月6日的評論 透過行動裝置

今年二月農曆年間到大嶼山觀天壇大佛,並且首次前往心經簡林。由大佛走下268級台階後,穿過「弘傳不朽」牌坊向前左轉,然後直走至昂平高原,便見到心經簡林。此處環境幽靜,依山面海。

全球最大戶外的木刻佛經就在此,共有38條花梨木柱組成,木柱上刻有國學大師饒宗頤教授的心經墨寶,顯現古時竹簡的效果,故得名心經簡林。木柱高度及位置依山勢排列成無限符號 (∞),其中座落於最高點的木柱沒有任何刻字,象徵「空」義。整個構想,有深密用意。

由於香港天氣潮濕,心經簡林一直面對損壞發霉及蟲蛀等困擾,雨季期間破損情況更甚。刻字的木柱更出現不同程度裂紋,要以長釘金屬條加固。佛家所謂的成住壞空一一示現在這心經簡林中。大家不防隨緣在簡林中坐下參參無常、空的微妙道理。

體驗日期: 2019年2月
感謝 magicspace
2018年12月30日的評論

心經簡林透過步道與天壇大佛與寶蓮禪寺相連,可做為順遊行程,視覺上伴著遠方山巒同時偶然飄來一段雲霧,心境不自覺沉澱了起來,算是很有意境得一個景點

體驗日期: 2018年7月
1  感謝 yaodajee