“抵食到不得了!”
翠園 (沙田)的評論

翠園 (沙田)
香港排名第2,171 (共15,301家餐廳)
價位: US$13 - US$64
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2021年4月9日 透過行動裝置

2021年4月8號
香港疫情反覆,唔少人都會買外賣返屋企食。美心中菜推出外賣自取優惠,好多間餐廳都可享有八折,甚至有七折優惠。例如今次選擇翠園,只要在當日下午五點前預訂,於晚上自取就有七折優惠,非常抵食。透過WhatsApp 查詢餐牌落單,方便快捷,而其他時段都有八折優惠。另外仲有個龍躉兩味 的外賣自取四人套餐 $398(折實價),喜歡食魚嘅人唔好錯過。
今次揀呢個四人外賣自取套餐 $468 ,預先用WhatsApp 落單就有7折!$468 七折之後等於$327.6,套餐有湯丶主菜丶炒飯。
-竹笙雞絲燴仿翅
-滑蛋炒蝦仁
-菜遠炒牛肉
-北菇蒸滑雞
-瑤柱蛋白炒飯
全部都煮得好出色,好好味。滑蛋炒得好香好滑,蝦仁大隻爽口彈牙。蒸雞好滑。我去到攞外賣嘅時候,女職員好細心丶有禮貌,逐盒外賣盒都比我檢查清楚丶對單,確保我沒有攞錯,值得一讚。

造訪日期: 2021年4月

2021年2月24日 透過行動裝置

2021年2月18日
政府於今日放寬餐廳每枱人數最多由兩人改為四人一枱,而且恢復晚市堂食,禁晚市已經實施左兩個幾月。今日起進入餐廳之前一定要使用「安心出行」apps,保障自己和家人。
好耐都無得四個人同枱食飯飲茶,所以就出嚟嘆茶。今日係年初七,又係放寬的第一日,所以特別多人等位入座。入去之前先掃瞄「安心出行」QR code和量體溫,就會記錄低進入時間,簡單易用。當日叫左好多點心,仲有越來越少見嘅點心車,所有點心都唔錯,新鮮熱辣,水準一如以往咁好。蝦餃皮薄餡靚,蘿蔔糕煎得香口,鹹水角大大粒,叉燒酥大大件,懷舊西米布甸好好味。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 pakkawu
2020年4月25日

早前見到翠園做緊半價優惠,晚市堂食的主餐牌所有款式都有半價優惠,連甜品都有半價優惠,真係好抵食。今晚入坐已經8點半,所以想食好多野都無,有d好失望,唯有下次早d食。今晚叫左脆皮牛坑腩丶羊城伴五秀丶米湯杞子泡菜遠丶生菜包乳鴿崧丶葡汁焗釀響螺丶叉燒。甜品方面就有蜜瓜凍涼粉丶芋圓紫米露。全部都有質素。半價優惠太吸引,全場坐滿人。

造訪日期: 2020年4月
2020年3月17日

在抗疫期間,都需要和家人團聚,更加需要大家出來消費,刺激經濟。如果個個都唔出街的話,咁就會有好多舖頭執笠。
我覺得翠園能夠咁受歡迎的其中一個原因,可能是因為保留傳統飲茶文化,就係有點心車的存在。係好有特色丶風味。因為市面上比較罕見。依家去酒樓飲茶,全部都用點心紙取代傳統點心車,而翠園就有齊兩個選擇。翠園的服務丶環境丶食物都一直保持水準。
一進入酒樓就要先量度體溫先可進入,當日點左10款點心,包括:蝦餃$44,燒賣$31,咸水角$22,灌湯餃$50,百花紫菜卷$31⋯⋯
蝦餃皮薄餡靚丶晶瑩剔透。必食之選。
紫菜卷市面上比較少見,不過炸粉好厚,比較油膩。
整體上全部都好滿意。

造訪日期: 2020年3月
2020年2月15日 透過行動裝置

估唔到呢間翠園竟然有點心車,我仲以為得美心皇宮有呢!有點心車感覺真係令人幾懷念,令我諗起以前同屋企人去酒樓飲茶的日子呢!

造訪日期: 2020年2月
感謝 JoyceW2056

查看過翠園 (沙田)的旅客也查看過

去過翠園 (沙田)嗎? 請分享你的經驗!