“高質靚肉燒肉店”

和匠日式燒肉店
香港排名第956 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
4 週前評論 透過行動裝置

是日約了朋友到佐敦吃日本燒肉,果然好介紹,店前有地方泊車,穿過靚靚木門後看到每枱都燒得很滋味,我們也點了些靚肉試試。

先來日本安曇野豆腐沙律,沙律菜新鮮而豆腐非常滑溜。牛魔再現餐有(左至右)美國Prime牛小排、日本A4和牛肉眼及美國Prime牛角切。

牛小排先燒一面,待收水及血水出得咁上下才反轉,牛小排的牛味特別濃郁,較適合配日本秘制燒汁醬。日本A4和牛肉眼油脂極多分布極靚,建議單獨燒因油脂多得會搶火,和牛燒一燒便可反轉,燒到金黃色脆身真的入口即溶,而嘴唇更會被油脂所黏著,很幸福啊!牛角切先快炒至六邊微熟,再逐邊慢慢烤至出血水,一啖一口牛不韌之余更有肉汁

豚腩肉(鹽燒)很快熟,兩邊燒至金黃及見到油脂泡泡便能入口,口感像煙肉般脆口,而豬味特別出。

特大緬甸虎蝦,肉質厚實到可以企起 燒烤時間需要10多分鐘才完成,無計!太多肉啦,連蝦頭都有肉又有蝦膏。最後來個櫻花海老元貝炒飯,用料十足極度香口,少許咸香啖啖都吃到櫻花蝦。密瓜特飲及青瓜特飲清新,能減少油膩感。

這裡採用了日本陶瓷爐,吸煙力特別強,我們燒肉時也沒有太大煙很難得!而且服務員會示範燒各款肉的最佳方法,真貼心。

造訪日期: 2021年5月
感謝 Hitormiyu

2021年5月3日 透過行動裝置

佐敦地鐵站,行過嚟唔系太遠,志和街一轉入去就見到,以前成日經過都好想入去試下,呢次真系有機會啦! 朋友帶到就呢間啦!咁就咁入去坐低,真系好有日式裝修擺設,一樣系咁舒服 ,侍應接待亦都好,侍應講多數兩個人都系叫呢一個餐嘅牛魔再現,

有牛小排,油脂分文明,凈系睇同A4和牛都咁正,而家追求嘅唔系入口即溶,而系有少少口感,所以一般a4同小排真系各有千秋。

有牛角切 一定要四方八面一次過兜下先,鎖住啲肉汁唔會走,慢慢再燒到微香見痕, 咁就已經入得口。香呀!

加埋日本A4和牛肉眼, 燒法差唔多一定要手明眼快,感覺佢嘅肉汁一燒出嘅,就要收手,攞起呢略停一陣肉汁走唔曬 ,一樣見到香口。

豚腩肉(鹽燒)

腩肉燒,肉汁喺度油脂揮發曬,食腩肉當燃燒系最好啦,入口鬆脆。

咁我哋再照多個日本帆立貝, 肥美肥美可口,大大隻,牛油加選用黑松露,燒起上嚟凈系,已經香噴噴,已經搶曬味覺, 好彩食完啲牛先,唔系乜嘢味都畀啲黑松露搶曬

再叫咗兩杯飲品,一個桃味嘅特飲,一個熱情果特飲, 食完嘅火燒嘅食物,當然要飲杯清清哋嘅特飲,清清喉嚨嘅飲料先,至會特別感受到嗰個差別,坐低傾傾下就兩個鐘,坐咗咁耐都真系唔錯嘅!

感謝 alexlaumw
2021年5月2日 透過行動裝置

因為快到我嘅生日,所以阿妹特別帶我去食好野!佢知道我做緊生酮,所以為我預備咗我至愛嘅日式牛肉燒!舖頭位於佐敦地鐵站附近,好方便!今日阿妹請客,老實不客氣!

先點咗日本安曇野豆腐沙律 - 沙律菜好新鮮,加埋豆腐,淸新可口開胃。

之後當然主菜,牛魔再現-包括美國Prime牛小排、日本國產A4和牛肉眼及美國Prime牛角切三款牛肉的套餐,三款都好好味,最好味當然係A4和牛啦!油脂分布平均又豐富,燒完之後香脆又油甘!

另外點咗豚腩肉,豬腩肉切得薄薄,方便燒烤,油脂豐富丶肉香嫩滑,令人流口水呢!

再點咗日本帆立貝,上黑松露、蒜蓉及牛油,燒過後有濃濃的蒜香加牛油味,令帆立貝更鮮甜可口,牛油啱晒我做生酮!

最後阿妹唔係好夠飽,佢點咗和匠海神稻庭手打烏冬,由於我做緊生酮,只係食咗上面嘅海鮮,材料又多又新鮮,湯底好鮮甜,妹妹話烏冬彈牙好味。

今日小破戒,我和阿妹選了兩款不同口味的特飲,芒果比較香甜,而青瓜比較清甜,同燒肉好夾!

總體而言,店舖地點方便丶環境舒適丶用料上乘丶價錢合理,喜歡燒肉的朋友一定要試試!

感謝 AnnieKatelyn
2021年5月2日 透過行動裝置

話說家姐就嚟生日,但而家呢段時間佢又生酮減緊肥,變咗好多嘢都唔食得,左諗右諗之下就諗到同佢食燒肉,但外面好多韓燒都會將肉醃製過,於是就搵日本嘅燒肉店,可以食到原汁原味嘅牛肉。

我哋點咗個二人前嘅燒肉拼盤,包括:
-日本國產A4和牛肉眼
-美國Prime牛小排
-美國Prime牛角切
另外再散點咗豆腐沙律、牛油黑松露蒜香帆立貝、豚腩肉同和匠海神稻庭手打烏冬。

和匠日式燒肉店舖面積雖然唔及一D大品牌嘅餐廳大大間,雖然地方唔大,但我最鍾意係呢到有個職員會教我哋咩種類嘅牛肉要點燒係最好食。

我哋食第一轉嘅牛肉就有職員一路講解一路幫我哋燒;到第二轉嘅時候我哋自己燒果然同佢哋燒嘅口感確係有分別。
日本國產A4和牛嘅肉質確係好嫩滑
而美國Prime牛小排嘅牛味都好香
以呢個價錢可以喺街到食到呢個級數嘅牛都確係抵食!

感謝 crazybabe_micmic
2021年4月22日 透過行動裝置

最近熱石燒肉的店舖遍地開花,正宗的日式燒肉較為少機會食到,先生在網上找到這間『和匠日式燒肉店』,相約下班後一起去燒。❤️

餐廳位置方便,佐敦站B2 出口一出即達,日式風木條子門面私隱度極高,從店外基本看不見內裡的情形。❤️

餐牌內,除豬/牛/羊/雞/海鮮外,熟食的選擇也不少,包括有沙律,串燒, 天婦羅,炸物,湯面,飯等應有盡有。❤️

✨鹽味豬腩肉 $84
薄切的五花腩色澤紅粉,
肥瘦比例分明,放進燒熱的 電爐內不一會, 豬油便瞬間釋出 ,非常香口,自己燒出脆脆的豬腩肉, 很有滿足感。❤️

✨ 黑松露日本產帆立貝 $96
兩隻帆立貝都算大隻,面層放滿蒜蓉黑松露醬,底層加入牛油,邊燒邊散發香味,燒好的帆立貝入口鮮甜多汁,跟蒜蓉和黑松露很配合。❤️

✨牛魔再現 $630 (二人前)
包含:
1,美國 Prime 牛角切
是3 款肉類中, 色澤最為鮮紅的,角切肥美均勻,比切片更能鎖住油份和肉汁。

2,美國 Prime 牛小排
在三款肉類中,肉味最香濃的,非牛小排莫屬, 有如大理石般的花紋,入口軟嫩,比較有嚼勁。

3,日本A4 和牛肉眼
原來A4 和牛,只需把一面燒熟便可,不用反轉來燒, 十分方便,燒好的和牛入口肥美肉嫩,油脂在口腔中融化, 非常邪惡。

總括而言, 無論是豬/海鮮/牛,都非常高質素,燒出無械可擊的美味程度,讓人感到鼓舞 , 如果餐廳可以多做優惠,必定可以吸引我經常回頭光顧。⭐

2  感謝 jessie_xxo

去過和匠日式燒肉店嗎? 請分享你的經驗!