“✨龍逸軒點心放題✨”

龍逸軒 - 九龍酒店
香港排名第4,200 (共15,684家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年11月16日 透過行動裝置

#tb 7月假日任食2小時點心每位$268 +茶介$25@+1

無數錯當日有48款食品係任食,原隻鮑魚燒賣每位就只有一份

呢間係我暫時食過最多選題嘅點心放題,除左湯羹項得2款,蒸點、煎炸、前菜小碟、飯麵同甜品等項目至少有6款,最多有13款揀

不過食物款多通病就係食物質素相對無甘精細試咗18樣野(力已盡),實在無乜邊款有[wow好好食吖]嘅感覺,水準正常水平,而且份量無因為係放題而縮細啲,變相好難試多幾款

總結如果係一大班男仔嚟食,應該回到本~老實講有少少失望質素同普通酒樓無異

Ig搜尋 #金魚姬食在尖沙咀
‍♀️@thekowloonHotel
#龍逸軒
尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓

#九龍酒店 #dimsum #任食 #點心任食 #酒店美食 #中式點心 #飲茶
#任食點心 #allyoucaneat
#香港美食 #拍拖好去處 #食好西 #食 #yummy#like4likes #followme #尖沙咀美食

造訪日期: 2021年7月
感謝 kingyohime90

2021年5月26日

說起來,「點心兵團」第一次 gathering 就係「龍逸軒」,已經是一年前的事。

相隔一年,原來「九龍酒店」已踏入35周年,當然有優惠推出。

經eshop仲要有85折優惠。

始終餐廳係正尖沙咀核心地段,毗鄰MTR出口,方便到難以置信,而餐廳中午時段,靠街一邊是落地玻璃,陽光透份令人倍感舒適,難怪就算當天是平日,餐廳都客滿。

先講講佢地既重點推介。

Signature Dim Sum Menu
原隻鮑魚燒賣(一件)($98)
鮑魚柔韌入味,置底的燒賣肉質鬆軟香滑,自己反而覺得燒賣好大件。

長腳蟹春卷(三件)($98)
真材實料,炸得啱啱好,外層脆卜卜,內裡蟹肉甜美。

X.O醬帶子餃(三件)($88)
用上原隻新鮮帶子,蒸好再放上X.O醬,辣辣地好惹味。

雪梨鹹水角(三件)($52)
賣相神似,外層炸得色澤金黃,咬落微脆,內裡餡料熱辣辣,不錯。

黑椒和牛包(三件)($78)
包皮搓得軟熟,加上芝麻很有淮揚風,黑椒味不算突出,和牛滿有油香。

其實Signature點心仲有松露石榴果(三件)($62)、老陳皮滑牛腸($68)、蜜豆鮮蝦餃(三件)($68)及薑米魚鬆貢菜餃(三件)($58)。

講完「龍逸軒」既重點推介點心之後,又到放肆任食時間

蒸點
晶瑩鮮蝦餃及蟹子蒸燒賣當然不可少。

蝦餃皮擀得通透,看得出蝦肉色,摺紋清晰,咬落柔韌有彈性,蝦肉爽甜,如果再多點筍絲就好了。
燒賣吃得出肉質的鮮香,餡料鬆軟有度。

而蟹肉菜苗餃味道甜美,蟹肉的新鮮應記一功,但菜苗的份量似乎少了一點,畢竟是菜苗餃嘛!

如果不是各款都點了,可以有其他選擇,時菜牛肉球、醬皇蒸鳳爪、豉汁蒸排骨、瑤柱珍珠雞、蠔皇叉燒包、香滑奶皇包、鬆子素粉果、竹笙上素卷、蜜汁叉燒腸粉及金粟上素腸粉,睇下閣下食到幾多?

煎炸
想不到放題都有沙律醬蝦多士,炸得恰好,整件多士好脆口,而且毫不油膩,蘸點些少沙律醬就更滋味。

XO醬炒腸粉就要趁熱食,因為辣辣地好惹味,表面又炒得焦香。

意猶未盡,仲有脆皮炸春卷、香芹鮮蝦腐皮卷、香煎牛肉包、珍菌上素生煎包、金勾鹹水角及X.O醬蘿蔔糕。

湯羹
是日廚師湯品及雪耳魚蓉羹
如果單食點心都仍是覺得「寡」,仲有每天不同的湯品及雪耳魚蓉羮。

前菜
每次去龍逸軒,又點可以忽略蜜汁叉燒呢?
用上了脢頭位,鬆軟有嚼口,自己忘記交帶一聲要半肥瘦,可惜。

至於鎮江肴肉及黃金豆腐粒就不過不失,尤其是豆腐粒,個人喜歡炸得更脆口。

數落仲有貢菜海蜇、京式醬蹄、五香牛腱、椒鹽小排骨、白灼時蔬、涼拌青瓜雲耳、燒汁燴冬菇及脆皮素鵝卷。

飯麵
單尾有海皇泡飯、翡翠嫩雞煨麵、雪菜火鴨絲炆米粉、金粟翡翠炒飯、皮蛋瘦肉粥及乾炒牛河。

甜品

殺到去甜品,先來一個清潤的冰花雪耳燉萬壽果。

再上香甜健康的燕麥香芒卷。

仲有酥化甜美既芒果拿破崙,真係飽到上喉嚨,至於十勝椰汁紅豆糕、紅棗雪耳蓮子茶、藍莓芝士蛋糕、雲呢拿雪糕及朱古力雪糕,個胃真係無空間。

畢竟是酒店的35周年,仲有不少優惠點心,實在令人難以選擇。

造訪日期: 2021年5月
感謝 foodiephilip
2019年6月19日

試了必須預訂的龍逸軒招牌名菜, 有原盅迷你佛跳牆, 花膠雞絲炆龍躉斑腩, 西施蒸鮮蟹鉗, 全部都沒有令我失望, 真的好好味, 尤其是佛跳牆不會飽飽濟濟的感覺,班腩亦都感覺到肉質好鮮甜, 至今仍然好回味

造訪日期: 2019年5月
感謝 Panda70e
2019年5月14日 透過行動裝置

這中式餐廳地方不算太大,但環境佈置非常舒適,而且窗邊座位景觀不俗。親友可以在寧靜的環境中細意品嚐美食及閒話家常,若是商務餐聚也可以寧靜地商談,是很理想的聚會場所。

造訪日期: 2019年5月
2  感謝 maple2017
2019年4月1日

近年米芝蓮餐廳造訪過不少,但有部分感到名不副實,有時又有遇上了滄海遺珠,實在有點可惜。
九龍酒店的倚窗閣自助餐,跟太太拍拖時已經常光顧,但旁邊中菜廳龍逸軒卻是擦身而過。
日前跟兩位朋友聊起,同樣大讚菜色不錯,反正想找個好地方聚聚,就選了個天朗氣清的中午來個飯聚。
中菜廳裝潢簡潔,落地玻璃透入自然光,份外覺得明亮舒適。
中午時段,客人除了可以品嚐點心外,更有小菜提供,正好迎合商務客人。
西施蒸蟹鉗( 兩天前預訂)($248)
打頭陣的,是西施蒸蟹鉗,新鮮蟹鉗預先褪殼,可以嗎3啖肉,真幸福;蟹汁滲入墊底的蛋白內,令蛋白味道更鮮甜,質感滑溜,超正。
錦繡白玉藏珍( 兩天前預訂)($198)
將冬瓜裁剪成圓型,內藏蟹肉、冬菇及火腿粒,賣相一流,冬瓜用上湯扣至透明入味,個人好欣賞玻璃芡夠薄,尤其是加入咸蛋黃碎,令味道更添層次,難怪要預訂。
玻璃蝦球($168)
坊間已經好少地方出現,因為成本貴、花功夫,吃力不討好,單是原隻大虎蝦,一斤只得兩三隻,氽水後,去蝦殼及把所有蝦身帶顏色的部分割去,用花雕、蛋白醃好,簡單的灼熟就可以。
沙律醬蝦多士($50)
大廚在傳統菜色上相當出色,炸得啱啱好,蝦膠緊扣多士,食落鬆化酥脆,就算不蘸點沙律醬都好好味。
帶子海鮮灌湯餃($75)
並非傳統舊式灌湯餃,湯底好鮮甜,餡料有帶子及蝦,吃得出的新鮮,夠吸引。
鮑魚杞子竹笙棉花雞($75)
畢竟是酒店餐廳,菜色都貴氣得多,在傳統的棉花雞上注入矜貴元素,鮮鮑魚柔韌有嚼勁,竹笙爽口,能在午飯吃上,也未免太幸福了。
晶瑩鮮蝦餃($55)
平穩紮實,餃皮柔韌有彈性,搓得平均,略帶通透,摺紋十摺以上,賣相飽滿,蝦肉新鮮彈牙,高水準示範。
XO醬蒸鮮魷
辣辣地幾惹味,鮮魷肉厚又爽彈,好耐無食過,不錯。
整體食物出色,比起部分米芝蓮餐廳絲毫不落下風,或者,就只是等一個機會。

造訪日期: 2019年3月
感謝 foodiephilip

查看過龍逸軒 - 九龍酒店的旅客也查看過

去過龍逸軒 - 九龍酒店嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。