我們不支持您使用的這種瀏覽器。Tripadvisor網站可能不能正常顯示。我們支持以下瀏覽器:

“尖沙咀豐富日本料理二人前”

嵐山日本料理
香港排名第596 (共16,378家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
餐廳詳細資料
周圍地區: 尖沙咀
2024年7月30日 透過行動裝置

約咗朋友嚟呢間高級日本料理店食嘢,睇完menu覺得佢哋嘅嵐山二人前套餐($899)最抵食,除咗有齊前菜、沙律、甜品呢啲基本嘢,仲有小食、刺身、壽司、鍋物同烏冬。種類夠多,相當豐富。

前菜
前菜有漬物三點同沙律可以兩個人share食。3款漬物分別係蘿蔔、牛蒡同青瓜,漬物醃得入味,口感清爽,最特別嘅係青瓜,面頭有啲味噌,鹹香惹味。沙律就有蟹籽、蟹柳、粟米、蕃茄等配料,加埋酸醋醬汁,夠晒開胃。

刺身四點
刺身有4款,分別係拖羅、油甘魚、三文魚各兩切同甜蝦4隻。魚生好新鮮,而且件件厚切,食落非常滿足,尤其係拖羅,夠哂肥美,甜蝦味道都好鮮甜。

壽司拼盤
壽司方面就有日本海膽、金目鯛、真鯛、帆立貝、赤身、深海池魚等貴價魚生每款1件,仲有6件拖羅蓉小卷。海膽好鮮甜,口感幼滑creamy。金目鯛經過火炙,食落特別香。帆立貝質感水嫩,厚肉爽彈。佢哋嘅壽司飯亦係非常特別,用上赤醋,所以呈啡色。

食完冷盤就到熱食,先嚟嘅係兩款小食。

山賊汁燒安格斯牛柳串
牛肉味好濃郁,食落帶啲辣,非常惹味。

唐揚薩摩雞翼
雞翼炸到金黃香脆,但一啲都唔油,雞肉仲係好嫩滑。

廣島蠔味噌菜鍋
主菜就有熱辣辣嘅鍋物,大大隻水嫩飽滿嘅廣島蠔,配上味噌湯底同娃娃菜、豆腐、菇菌等蔬菜,食落夠哂暖胃。

黑咖喱湯豬軟骨稻庭烏冬
黑咖喱配搭腍嫩豬軟骨同煙韌稻庭烏冬,味道香濃。

甜品
飯後甜品就有雪米糍。

嵐山日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑11號地舖

造訪日期: 2024年7月
1  感謝 delish_hk
這則評論是 Tripadvisor 會員的主觀意見,而非 Tripadvisor LLC。 Tripadvisor 會檢查評論。
評論 (72)
旅客評等
旅客類型
月份
語言
  • 更多語言

1 - 5 則評論,共 72

2023年8月11日 透過行動裝置

1. 三文魚壽司 ($18/件)
三文魚色澤鮮艷,肉質新鮮,口感柔軟!
🌟 評分: 8/10

2. 火炙左口魚邊壽司 ($70/件)
左口魚味道濃郁,火炙帶有焦香味道,油脂非常豐富,入口即溶!
🌟 評分: 9/10

3. 帆立貝壽司 ($38/件)
帆立貝好鮮嫩,爽甜滋味!
🌟 評分: 7/10

4. 兩切三文魚腩刺身 ($58)
三文魚腩非常厚切,肉質厚實,肥美軟滑,魚肉紋理好靚!
🌟 評分: 9/10

5. 蒲燒鰻魚飯 ($148)
鰻魚燒得啱啱好,充滿油脂,醬汁濃郁!
🌟 評分: 8/10

6. 鹿兒島和牛粒 ($118/串)
和牛粒肉質高級,牛味十足,油脂分布均勻,入口即融,油花四射!
🌟 評分: 8/10

7. 海老天婦羅 ($108)
炸蝦天婦羅炸皮好香脆,炸皮剛剛好不會過厚,酥酥脆脆不油膩,蝦都幾新鮮,肉質爽力。
🌟 評分: 7/10

價錢唔算貴 都幾高質 大家經過都可以黎試下🤭

造訪日期: 2023年5月
感謝 Suet Ying C
2023年3月7日 透過行動裝置

尖沙咀一向都多日本餐廳,今次去了棉登徑一間隱蔽小店《嵐山日本料理》
餐廳座位不算多,但都坐得舒服,雖然係小店但餐牌都多選擇🤩

🥗牛油果蟹肉沙律
先上新鮮沙律菜,份量十足,勁多牛油果🥑蟹肉🦀落了醋汁酸酸甜甜好醒胃

🍣壽司盛八點
壽司拼盤7件壽司🍣中間有份三文魚子拼海膽同吞拿魚蓉,底層仲有飯的,有紫菜包嚟食,非常美味

🐙汁燒原隻魷魚
鹽燒大虎蝦
大虎蝦肉好彈牙🦐
魷魚筒都幾大隻,配汁燒好惹味

🍣忌廉芝士吞拿魚卷
每件卷物都足料,芝士配吞拿魚味道幾夾

🥒明太子翠玉瓜
翠玉瓜keep到水份燒得唔錯,清甜翠玉瓜配上明太子,味道香濃又美味😋

🍍焦燒菠蘿
燒得唔錯,但味道唔算太甜

造訪日期: 2023年3月
感謝 Adventure01981371844
2022年10月26日 透過行動裝置

棉登徑一帶向來係日本料理嘅集中地,有好多間有人氣又高質素嘅日本餐廳,今次就黎咗呢間嵐山。

鯛魚薄切沙律 $108
先黎個魚生沙律,爽甜嘅鯛魚薄片,加上大量三文魚子同蟹子,夾埋清爽沙律菜同柚子醋汁,食落酸酸地好開胃。

我哋叫咗三款刺身,款款都好新鮮。大大隻嘅日本牡丹蝦 ($148),蝦膏甘香鮮味,晶瑩剔透嘅蝦身非常鮮甜,完全冇腥臭味。赤身($98)厚切,肉質實淨。三文魚腩($58)非常肥美,充滿油香。

至於壽司方面,同樣新鮮。鮮八爪魚($28)口感爽彈;帆立($38)肉質水嫩豐盈;喜知次($88)作為頂級魚王入口嫩滑油脂豐富;三文魚子($38)一啖咬落去鮮味就喺口入面爆開;油甘魚($30)肥美;炸蒜拖羅魚蓉($48)入口細滑,有好香濃蒜味。

另外我哋亦都點咗三款串燒,質素都唔錯。薩摩赤雞腿肉($34)肉質嫩滑,面頭有香濃嘅明太子醬;厚牛舌($52)肉質爽嫩,牛味香濃;鹿兒島黑豚五花腩($38)燒得甘香。

黑松露帶子炒飯 $138
炒飯好香黑松露味,炒得乾身,米飯粒粒分明,仲有粒粒帶子肉。

嵐山日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑11號地舖

造訪日期: 2022年10月
感謝 delish_hk

查看過嵐山日本料理的旅客也查看過

去過嵐山日本料理嗎? 請分享你的經驗!

發表評論 新增照片和影片

業者們:有什麼想要和我們分享的嗎?

是否擁有或管理此物業? 免費領取您的清單,即可回應評論、更新個人檔案和更多。

領取您的清單