“細味品嘗地道日式料理”

嵐山日本料理
香港排名第652 (共15,743家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2022年6月14日 透過行動裝置

細味品嘗地道日式料理

黃雨下經過呢間「嵐山日本料理」
餐廳播放著日本歌,覺得氣氛幾好
就入去試吓

先嚟「魴鮄魚」刺身 $248 半條
清淡的白身魚肉切至透薄
爽口鮮甜,肉質富彈性

壽司認真唔錯,好新鮮
火灸金目鯛 $58~肉質細緻肥美
赤身$42~含脂量少的赤身,肉質厚實,有咬口
深海池魚腩 $48~肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,擁有令人齒頰留香的油分
真鯛 $22~甘爽鮮甜,帶著細膩的油脂,肉質彈性十足

烤鱈魚干 $38
呢個好送酒

粟米天婦羅 $48

之後叫咗四款串燒
最好味喺鵪鶉髀,好香好似食緊乳鴿咁

薩摩赤雞心 $32
燒無激素鵪鶉髀 $48
鹿兒島黑豚五花腩 $38
安格斯牛柳粒 $68

蘆筍海膽炒飯 $148
好重海膽味,好香!
不過有啲濃味

總括嚟講,刺身同壽司都唔錯
好有日本風味

嵐山日本料理
地址: 尖沙咀棉登徑11號地舖

造訪日期: 2022年6月
1  感謝 Lovecathcath

2021年8月30日 透過行動裝置

嵐橋日本料理

餐廳位於尖沙咀棉登徑,分開兩層高,下層有丼飯,卜層有日式料理。整體裝潢都好有日式風格。門口放置menu可以使用。餐廳7點左右已經有好多人,所以最好book枱先嚟。

蟹籽沙律 $78
有青瓜 蟹籽 蟹柳 生菜,蟹籽份量唔算太多,青瓜生菜幾新鮮爽口,青瓜蟹柳已用沙律醬撈過,調味啱啱好,幾啱做為開胃菜

刺身
兩切三文魚腩 $58;兩切鯖魚 $98;兩切金線鯛 $68;兩切油甘魚刺身 $68
刺身擺設好靚,鯖魚同金線錭有略略燒過表皮,更有口感同香口。三文魚腩同油甘魚刺身就好新鮮鮮甜,啖啖油脂香。

煎沖繩豚肉餃子 $58
一咬肉汁就漏晒出嚟,仲可以點埋個餃子汁,都幾好食。

鮮八爪魚壽司 $56;赤身壽司 $84
壽司飯有用食醋調味過,食落唔會太硬。鮮八爪魚比較有咬口,赤身就有鮮味

什錦天婦羅湯烏冬 $138
有5款天婦羅,同烏冬係分開上,炸得脆卜卜,幾惹味。烏冬味道正常。

串燒
牛小排青蔥卷 $48
醬汁既味道蓋過咗蔥既味,牛小排唔係燒到全熟,個配搭幾好。不過略為咸。
日本蕃薯仔 $38
外皮燒過,有少少干身咗脆咗,而蕃薯都係好甜。
田樂燒豆腐 $28
燒豆腐食落有驚喜,外皮香脆,內裏嫩滑,加上甜甜既醬汁,好搭食。

人均: $201-400
尖沙咀棉登徑白蘭軒道2號富峰行M層及1/F
#尖沙咀 #日本菜 #日式定食 #刺身 #丼飯#壽司 #串燒 #沙律 #餃子 #烏冬 #尖沙咀日本菜

造訪日期: 2021年8月
感謝 christinekwok
2021年7月4日

綿登徑開了一間很火熱的日式居酒屋, 我們忍不住要去試下
7pm 已經有人在門口排隊了, 好彩朋友早到上了去
門口都幾有特色, 用了矜貴的鯛魚, 一看就知這間刺身是主打!

拉開門有一個大大的日式酒櫃, 給大家睇定一陣有什麼酒可以飲
個人很喜歡佢地樓梯的和式風格, 簡約而型格! 沿途加了一些小鳥壁飾及酒樽, 開掛令人很想飲酒了

蒜香火炙鹿兒島和牛沙律 ($128)
個人超喜歡這道沙律, A4和牛燒得好靚! 因為和牛本身已經太高質及新鮮, 雪花分佈極為平均, medium-rare 已經好夠, 一入口已經化開
配上高級的沙律菜, 中和了油膩及香蒜, 層次豐富很多

半條池魚 ($158)
新鮮的池魚刺身一整碟, 這個價錢性價比高
肉質鮮嫩肥美, 用刺身的食法, 食出魚身的油香
主廚更自家磨製甘筍蓉及薑蓉, 可自由加醬油提味 , 也令色彩更鮮艷

兩切三文魚腩刺身 ($58)
兩切油甘魚刺身 ($68)
極厚切的三文魚腩及油甘魚, 真的大滿足哦 ! 超級肥美, 油膩在口中即能化開在舌尖上
特別是油甘魚, 肉厚肥嫩, 魚肉細緻甘甜, 滑嫩多膠質

鰻魚玉子卷 ($158)
肥厚的蒲燒鰻魚面上有一層木魚絲, 增加了魚肉的鮮味
而醬油飯包裹著香嫩的玉子及爽口的清瓜, 一口咬下去時, 外軟內脆, 口感豐富而不膩

串燒 :
鹿兒島黑豚五花腩 ($38)
用來做串燒配酒真的一流, 半肥瘦的五花腩肉味甜香, 入口油香四濺, 有點濃邊, 鮮美爽口
薩摩赤雞腎 ($38)
來自鹿兒島鬥雞的後代, 這款走地雞的雞肉本來就肉味很濃, 其雞賢肉質結實有彈性, 有別於一般雞腎, 好好味!

安格斯牛柳粒 ($68)
安格斯牛是用天然穀物進行餵養, 是比較高級的牛, 肉質細嫩, 肉味香濃而且有嚼感, 用來串燒好正

什錦天婦羅湯烏冬 ($138)
這個天婦羅湯烏冬以為打錯價, portion 很大, 仲有2 隻大蝦
Fusion 了泡菜湯底, 有很多蔬菜, 大脾菇, 感覺很健康 , 亦有菜的甜味
忍不住飲了很多

造訪日期: 2021年6月
感謝 Nettie C
2021年5月18日 透過行動裝置

之前lunch去嵐橋食過丼飯勁新鮮好味,今次一於試下晚飯嘅日本料理有魚生又有熱食!
刺身:
金線鯛 $68:火炙燒嘅金線鯛魚皮香口,肉質軟嫩,油脂豐富,雙重口感勁好味!
三文魚腩刺身 $58:厚切三文魚腩,肉質彈牙有咬口,魚腩夠肥美油脂味香甜!
鮮八爪魚刺身 $138: 足足六片厚厚嘅鮮八爪魚刺身,肉質係半透明,煙韌有咬口帶點膠質! 仲有兩串炙燒八爪魚燒吸盤到好香同爽口!
海膽蔥花拖羅卷 $188: 頂層放左炸蔥絲,比平時食嘅蔥拖羅更香口更惹味!海膽香濃厚實,厚厚嘅拖羅蓉好軟綿細滑,卷入面用左清新爽口嘅青瓜,一件卷物有多層次嘅味道,推介!

熱食:
昆布清酒煮蜆 $108: 必食嘅清酒煮蜆,一上枱清酒味好香,粒粒蜆肉肥美漲卜卜份量足,個湯有昆布味加微辣香味!一啖蜆一啖湯飲完個胃好舒服!啱哂食完魚生飲!
味噌黑豚肉石頭鍋飯$158 :黑豚肉超軟嫩滑,肉味香濃,配埋温泉蛋,椰菜,洋蔥等,自己撈一撈炒一炒,好驚喜仲有飯焦,勁香口同豐富!
小食: 明太子雞翼 同 沖繩豚肉餃子 同樣好味!

造訪日期: 2021年5月
感謝 TravelbyChinss
2021年3月25日 透過行動裝置

高質素嘅日本料理喺尖沙咀其實真係唔少,Omakase、立食壽司、浜燒居酒屋,日式料理等等,多不勝數。次前喺棉登徑試過嵐橋丼飯專門店,而佢哋嘅丼飯好高質好好味,所以今次我就去咗同嵐橋同屬嘅嵐山日本料理食晚飯。

食日本料理、刺身係必點食品吧。因為今日只係得兩個人食,都唔敢點太大份量嘅刺身盛,嵐山嘅竹刺身盛就啱哂喇。7款刺身:中拖羅、三文魚、油甘魚、鯛魚、甘蝦、赤貝、帆立貝,款式已經夠哂包羅萬有、擺算亦都精美。中拖羅、三文魚同油甘魚非常厚切、刺身入口甘香鮮味,稱得上係有質素。

食完刺身、接落嚟當然係食壽司啦。雖然嵐山都有好抵食壽司盛提供俾客人選擇,但我哋就散點咗幾款壽司:中拖羅壽司、深海池魚壽司、油甘魚壽司、真鯛壽司、火炙金目鯛壽司。特別別想講下嘅係中拖羅壽司同埋火炙金目鯛壽司。中拖羅非常肥美、部位應該接近大拖羅嘅位置,油脂分布開始接近大攞羅,入口油香非常。火炙金目鯛壽司非常鮮甜、加上經火槍輕輕燒過、果陣魚油嘅香味更加突出。

壽司過後就係小食同主食。我哋就點咗少少串燒:鹿兒島黑豚蘆筍卷、牛小排青蔥卷、薩摩赤雞翼,同埋味噌黑豚肉石頭鍋飯。

鹿兒島黑豚蘆筍卷我非常喜歡。黑豚肉燒完後、豬油嘅油香滲哂出嚟,再配搭新鮮嘅蘆筍,中和返黑豚肉肥膩嘅感覺。

牛小排青蔥卷亦都唔錯。牛小排優勝之處在卡又耐煮、又夠牛肉香。即使全熟、熟透,口感也不會柴。牛香配搭青蔥、無得輸嘅組合。

薩摩赤雞是日本三大名雞之一,雞味濃郁,脂肪較少,肉質結實富彈性。薩摩赤雞翼燒得剛剛好,皮脆肉嫩又juice。唔使點加啲咩調味料,食其鮮雞味,先係最好嘅選擇。最後品嘗埋材料都非常豐富嘅味噌黑豚肉石頭鍋飯,飽到甜品都食唔落喇。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 kenku216

查看過嵐山日本料理的旅客也查看過

去過嵐山日本料理嗎? 請分享你的經驗!