“棉登徑美味日本料理”

嵐山日本料理
香港排名第625 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月25日 透過行動裝置

高質素嘅日本料理喺尖沙咀其實真係唔少,Omakase、立食壽司、浜燒居酒屋,日式料理等等,多不勝數。次前喺棉登徑試過嵐橋丼飯專門店,而佢哋嘅丼飯好高質好好味,所以今次我就去咗同嵐橋同屬嘅嵐山日本料理食晚飯。

食日本料理、刺身係必點食品吧。因為今日只係得兩個人食,都唔敢點太大份量嘅刺身盛,嵐山嘅竹刺身盛就啱哂喇。7款刺身:中拖羅、三文魚、油甘魚、鯛魚、甘蝦、赤貝、帆立貝,款式已經夠哂包羅萬有、擺算亦都精美。中拖羅、三文魚同油甘魚非常厚切、刺身入口甘香鮮味,稱得上係有質素。

食完刺身、接落嚟當然係食壽司啦。雖然嵐山都有好抵食壽司盛提供俾客人選擇,但我哋就散點咗幾款壽司:中拖羅壽司、深海池魚壽司、油甘魚壽司、真鯛壽司、火炙金目鯛壽司。特別別想講下嘅係中拖羅壽司同埋火炙金目鯛壽司。中拖羅非常肥美、部位應該接近大拖羅嘅位置,油脂分布開始接近大攞羅,入口油香非常。火炙金目鯛壽司非常鮮甜、加上經火槍輕輕燒過、果陣魚油嘅香味更加突出。

壽司過後就係小食同主食。我哋就點咗少少串燒:鹿兒島黑豚蘆筍卷、牛小排青蔥卷、薩摩赤雞翼,同埋味噌黑豚肉石頭鍋飯。

鹿兒島黑豚蘆筍卷我非常喜歡。黑豚肉燒完後、豬油嘅油香滲哂出嚟,再配搭新鮮嘅蘆筍,中和返黑豚肉肥膩嘅感覺。

牛小排青蔥卷亦都唔錯。牛小排優勝之處在卡又耐煮、又夠牛肉香。即使全熟、熟透,口感也不會柴。牛香配搭青蔥、無得輸嘅組合。

薩摩赤雞是日本三大名雞之一,雞味濃郁,脂肪較少,肉質結實富彈性。薩摩赤雞翼燒得剛剛好,皮脆肉嫩又juice。唔使點加啲咩調味料,食其鮮雞味,先係最好嘅選擇。最後品嘗埋材料都非常豐富嘅味噌黑豚肉石頭鍋飯,飽到甜品都食唔落喇。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 kenku216

2021年1月18日 透過行動裝置

跟朋友很久沒見面了,一見面就想念日本的刺身

拖羅丼(中拖羅,拖羅蓉,鵪鶉蛋)~中拖羅足足有5片而且厚度還蠻厚,一點也沒輕手,拖羅很軟棉棉,沒雪味,很新鮮~拖羅蓉很多,是鋪滿整碗看不到飯,肥美的

海膽甘蝦丼(加拿大海膽,魚子,甘蝦)~海膽不得了,是可用筷子夾得起來的,一片一片很原整,吃起來還很有質感,不是那裡入口便一灘水,能咬的,味道也甘甜好吃,沒澀味~魚子方面也不少,都很重份量~甘蝦的很鮮甜新鮮,很大的有2隻~

蒸蛋~是雞肉蒸蛋,蛋非常嫩滑,滑得能從喉嚨吞下去也不覺~

雪糕~我選了豆腐味跟綠茶味,兩者也比預期中濃郁,不太甜,超好味‼️

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 angelkwok911
2020年6月9日

疫情稍為放緩,各食肆出謀對策,挽回食客的信心。對於我們一眾客人來說是好消息。
日本莱一向貴價,呢間日本料理店凡堂食惠顧滿五百元,全單即享八五折,非常吸引。

刺身
必食,今日時令係赤貝,金目鯛和池魚。
有彩光,好鮮甜。

壽司豈可不食呢!
喜之次壽司和伊佐木壽司
兩款魚身都是晶瑩剔透,喜之次魚味比較濃。伊佐木質感比較煙韌。

串串燒
黑豚肉肉質軟腍,肉味濃厚。
安格斯牛肉入口多汁。
蘆筍鮮嫩爽脆。

牛油帶子焗什菇
有牛油香味之外,調味帶少許甜。惹味十足。

造訪日期: 2020年6月
感謝 Polly C
2020年6月8日 透過行動裝置

放工啦,約會友人於尖沙咀享受日本美食
嵐山日本料理
小小店鋪,晚餐時間,很快就滿座了

先來三款刺身
赤貝 ... 爽
池魚
金目鯛 肥美
味道濃郁 ,鮮甜、新鮮

兩款壽司

大大份牛油帶子焗雜菇
鮮冬菇、金菇菜、
汁有啲甜啊

手打牛肉烏冬
熱辣辣 湯, 聞到香噴噴
配安格斯嫩牛肉
爽滑烏冬, 滑嘟嘟流心蛋
份量挺多的一鍋

烏冬入面有好多材料 有各種各樣嘅蔬菜
十分之豐富 而且份量好多
一個人肯定食唔曬
下次會再嚟試埋其他嘢

感謝 jyotsna w
該評論乃Tripadvisor會員主觀個人意見,不代表TripAdvisor LLC公司。原文語言為中文,源自www.tripadvisor.com.hk 查看原文

查看過嵐山日本料理的旅客也查看過

去過嵐山日本料理嗎? 請分享你的經驗!