“下午茶”

維記咖啡粉面
香港排名第707 (共15,537家餐廳)
價位: US$3 - US$5
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2021年3月27日 透過行動裝置

放假到深水埗買電腦用品, 經過維記咖啡粉麵, 就入去食下午茶。 大約下午5點幾好快就吃晚餐,所以下午茶就食少少,蛋牛治$19、西多士$19、煲鮮奶$15、凍咖啡$15。 蛋牛治味道正常,普普通通沒有特別。西多士與糖漿融為一體, 味道不會太甜。 煲鮮奶溫度夠熱, 凍咖啡淡而無味, 好像飲啡水。

其實以前都食過幾次, 食物味道正常, 不過今次對咖啡就有點失望。

維記咖啡粉麵
地址: 深水埗福榮街62號及66號地下/ 北河街165-167號地下D號

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Victoriay_eatwithvic

2020年10月7日 透過行動裝置

深水埗一向出名係平民美食天堂,今次介紹既呢間茶餐廳已經紮根左深水埗六十幾年,佢地既豬潤麵遠近馳名,係米芝蓮推介既街頭小食店之一
幫襯當日咁岩係附近做運動‍♀️,無諗過朝早十點零鐘已經近乎坐滿食客,好彩兩個人唔洗等位直接同另一對食客搭檯‍‍
呢度既樓面姨姨好厲害,落單完全唔洗手寫,憑記憶就記到每檯客既order,到俾錢前一刻埋黎結帳更加計數了得,真心佩服
***********************************************************
✨豬潤通 ($32)
一場黎到又點可以錯過最出名既豬潤呢! 呢度有公仔麵、米粉、通粉同意粉可以揀,最後點左通心粉,個人認為咁樣就可以每一啖都間接飲到d豬潤湯啦
通心粉份量都幾大碗,豬潤亦都俾得好大方,一碗入面有唔少片,當日兩個人share一碗黎食覺得份量剛好
雖然食得出d豬潤已經用左唔少薑去辟味,不過個人認為都仲係有少少內臟味 至於湯底偏淡,如果食開濃味既朋友仔可能會覺得好似清水咁淡...
其實除左豬潤,呢度既牛肉都同樣出名。下次有機會會再試埋
✨咖咉西多士 ($19)
呢度既西多士望落似pancake既金黃色 茶餐廳好貼心咁已經係上面預先切左兩刀,上桌時分好左四份方便大家,唔洗再左切右切咁麻煩‍♀️
舊年係附近間#蘇媽·蘇媽 食過佢地既咖吔多士覺得味道偏甜,初時都擔心呢度既咖吔西多士會過甜,點知食落又接受到,甜度剛好
而最吸引既係呢度既西多士入口有好濃香既蛋味,口感咬落好紮實,蛋漿十分足料。如果唔係陣間要做運動,絕對會encore多一份
✨熱奶茶 ($14)、凍奶茶 ($15)
或者係飲慣無糖飲品,個人認為凍奶茶落左糖漿味道偏甜破壞左奶茶既精髓,熱既比凍既好飲,只係又未去到非常好飲既地步

造訪日期: 2020年6月
2  感謝 big_foodie_yanny
2020年7月12日

放左工出左深水埗買野,響買野前就要去醫下肚先,上網見到維記好多人介紹,響深水埗區算係出名既餐廳,於是去試試 上網睇,話黎維記一定要食豬潤麵,所以就叫左豬潤麵,牛肉麵,同埋咖咉多。 豬膶麵果然係招牌,佢上菜好快,豬膶整得好好食,味道調教得岩岩好,但豬膶如果可以厚身啲就好喇 牛肉麵整得好出色,牛肉好新鮮,唔會煮得太老,切得都比較大塊 咖咉多唔同出面既味道,佢有種蛋既味道響咖咉醬入面,其他地方係食唔到,真係好特別

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 ykjim
2020年6月18日 透過行動裝置

兩年冇食,近來去開深水埗再去食,有三個舖位變成兩間,覺得比從前的湯味好像較淡,牛肉餐肉麵,牛肉超多,餐肉煎得脆。西多士依然好食,蛋漿味香

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 siuling1223
2019年12月6日 透過行動裝置

名不虛傳,豬潤湯底很香,完全豬潤水,冬天真的很適合,補補血,最喜歡豬潤完全不老,嫩嫩的不硬,非常好吃,真的全碗吃完湯都喝了!
還有豬潤牛肉都不錯選擇! 可樂汽水樽裝,味道特別有氣有冰和杯提供,此店3個鋪位同一間,放心吃,全港只有一間就是這裡,無花無假豬潤湯麵出名,另外咖央西多士也是很特別,可以一試,甜到飛起有椰糖味道。

造訪日期: 2019年12月
2  感謝 PocariSweatC

查看過維記咖啡粉面的旅客也查看過

去過維記咖啡粉面嗎? 請分享你的經驗!