“突襲澳牛”

澳洲牛奶公司
香港排名第665 (共15,448家餐廳)
價位: US$3 - US$10
更多餐廳詳細資料
適合: 當地美食
用餐選擇: 午餐, 宵夜, 晚餐, 早餐, 外帶
周圍地區: 佐敦/油麻地
2021年5月31日 透過行動裝置

我注定同嗰間日本京都過江龍咖啡室無緣,咁咪轉場食早餐囉。一直都未試過呢間啲人話好食同埋服務態度超差嘅茶餐廳,見時間尚早就去博一博睇吓有冇人龍。

當日天氣超熱,店外位置陽光非常猛烈,好彩我到達時冇人龍,即刻有位坐。雖然唔洗排隊入去食,但裡面原來超多人!佢哋出餐夠快,啲客食完自然會賣單走,我見唔到有趕客嘅情況。

至於服務態度嘛,啲叔叔伯伯係粗聲粗氣啲(呢啲係香港茶餐廳嘅特色喎),不過佢哋好細心喎,其中一個店員見我攬住個袋食嘢,主動俾張圓凳我放個袋。

我叫咗份早餐HKD38+$2轉凍啡。份早餐好大份,兩隻煎蛋好大隻,食完之後好飽。唔知點解覺得火腿通粉個湯底好飲‍♀️

▫️牛油多士
▫️西煎雙蛋
▫️火腿通粉
▫️凍咖啡

造訪日期: 2021年4月
感謝 camera_eats_1st
發表評論評論 (1,764)

2020年11月8日 透過行動裝置

澳洲牛奶公司Australia Dairy Company
澳牛終於開番好感動,想像唔到我究竟有幾掛住佢地既炒滑蛋同凍奶茶,我真係好長情,黎親都係食同樣既早餐‍♀️,每次都唔會令我失望!本身以為今日平日應該少D人,但少年我還是太年輕,同樣係全場爆滿呀‍♀️不過佢地仍然係維持住快靚正既質素❤️.
早餐-牛油方包 西煎雙蛋 火腿通粉 咖啡或茶($38)
凍奶茶+$2
熱牛奶($22)
火腿奄列($45)
"炒滑蛋真心無得輸 超級好食超級滑 蛋味超濃"
"凍奶茶奶香濃滑 多士的牛油溶入麵包 烘得剛剛好好香脆"

造訪日期: 2020年11月
感謝 kanalaw
2020年10月12日 透過行動裝置

澳牛是我細細個已經開始吃,是一間水準頗穩定的茶餐廳。以往都要排隊的,但以那種進餐速度,很快便能進去。及後,受到遊客追捧,怕人更多,我就沒去很久了。

其實也沒什麼好選擇,通常直接就吃茶餐($46),即是:

叉燒湯意
端來時熱辣辣。湯底用了類似忌廉雞湯的口味,整體來說夠香滑,味道足夠而不過鹹。叉燒稍為瘦,味道還可以。

牛油多士
都不錯,牛油份量剛好,外脆內軟。剛好我的多士烘得不夠, 再燶一點口感更佳。

炒蛋
很滑,唔會好生,有蛋香。但稍為過鹹。淡一點較好。

熱鴛鴦走
很久沒有喝茶走、啡走等,所以就點了。茶、咖啡與煉奶比例剛好。

服務方面,大家都知啦,一個字,快。店員不會鬧人,也不算特別好禮貌。或許已有心理準備,又沒什麼難受。

實際用餐經驗為,點餐後餐點飲品都很快來到,然後吃完一放下叉子,便會有店員迅速過來收碟。我沒有超過30分鐘便離開

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 ynaffii
2020年10月4日 透過行動裝置

澳洲牛奶公司 (佐敦)
一向出名嘅澳牛!仲諗住會好多人,但一段時間冇食之後發現少咗好多人,表示食完晚飯之後完全唔使排隊,直行直入食甜品(可能夜晚時間掛)。速度一如以往咁快,由入座、叫餐、送餐,所有嘢都勁有效率
蛋白燉鮮奶 $30
係必食嘅飯後甜品 又香又滑,好香嘅燉奶味,不過覺得甜咗少少
腿蛋治 $22
最鍾意就係佢嘅滑蛋!食落去份量足料又夠滑身,蛋香、蛋味十足 特別見到佢嗰個腿蛋治,好似爆料咁款 大滿足
澳洲牛奶公司 (佐敦)
佐敦白加士街47-49號地下

造訪日期: 2020年10月
感謝 hkfood_searcher
2020年5月29日

澳牛因疫症停業一個月佢一開業就即刻嚟試!中午時後大排長龍,1點去到大概有10幾個人等位,不過等左5分鐘就入到去,可能因為呢到出名快同媽媽叫左一個腿蛋治兩個人share~新鮮出爐,脆脆嘅三文治加上熱辣辣嘅炒蛋仲有叫左碗熱蛋白燉鮮奶,媽媽之前試過,話好好味食落真係好正,甜味適中,仲有香香嘅蛋奶味我地一坐低就有侍應係隔離等等地叫嘢食,好彩媽媽之前提過我,我一早睇定餐牌同啊媽傾過,一坐低即刻叫嘢食,食物轉頭就嚟到,真係快不過啲叔叔侍應都好好人,完全無鬧人,仲叫我地慢慢唔洗急不過為免阻住佢地做生意,我地食完就即刻走,成個lunch應該食左10分鐘

造訪日期: 2020年5月
2  感謝 ahomemadefoodie

去過澳洲牛奶公司嗎? 請分享你的經驗!