“年青人喜愛的食堂”

HeSheEat Cafe (記利佐治街店)
香港排名第22 (共631家甜點)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

銅鑼灣一向都人流聚集,為了Covid-19這兩三年來都水靜河飛,人流唔多。近來疫情緩和,而大家都有抗疫疲勞巳久,所以蜂擁而至出返嚟活動。以往見到這區有間cafe經常有很多年青人幫襯,很難卽時有位;難得今次經過見到有位,我和友人異口同聲說要把握機會入內試試。餐廳面積不大只有約十幾二十張枱,但旁邊座位可望到街景,若行街累了在此一面吹水一面食嘢都不失為一個好地方。
DC8 Grilled Lamb Sirloin w Mustard Mashed Potatos
烤羊西冷扒配芥末薯蓉   $148
羊扒好淋好juicy,帶有些騷味係食羊的特徵。 配上沙律菜很口感清新,幼滑薯蓉加上芥辣食完全唔覺得膩。 不過要提提沙律菜要加30蚊才可追加和飲品亦要加15蚊。
Smoked Salmon Avocado Egg Croissant   牛油果蛋沙律煙三文魚牛角包配田園沙律 $74
新鮮又健康的牛油果配以蛋沙律和煙三文魚營養豐富,用牛角包夾埋一齊吃立即令整個配搭 增添邪惡感。牛角包鬆化香口,咬落像雪花般一片片散到四週;所以食得要小心免失儀態。
Strawberry Souffle Pancake
士多啤梨焦糖脆脆梳乎厘班戟  $98
個Pancake 雖然空氣感不足,勝在有口感和實淨。蛋味香濃,最重要係不會太甜;就算加上焦糖亦不覺得heavy。
Summer Fruit Ceylon Tea
夏日水果茶   $38
大大杯放滿了幾欵水果,飲落清凉很有果味。

造訪日期: 2022年5月
感謝 shirleymonmon

2022年5月12日 透過行動裝置

昨晚去咗間都幾鍾意去嘅餐廳食晚飯。餐廳位於銅鑼灣某商場二樓,全是落地玻璃,簡約明亮,坐近窗邊還可看到熙來攘往嘅街道。今晚就有d驚喜,被安排嘅座位剛剛對正崇光嘅大型姜X廣告牌,(由於全是落地玻璃,基本上坐邊個位都會望到),好似有個偶像係你對面陪住食嘢咁,應該羡煞不少姜粉啊!

今晚選擇食扒餐,加$25仲可以加配飲品添。

烤羊西冷扒配芥末薯蓉 + 烤紐西蘭肉眼牛扒配燒汁

羊西冷扒烤得恰到好處,外層微焦而內裏半熟呈粉紅色,肉質非常軟淋,沒有羶味。肉眼牛扒大大塊,雖然係order全熟,感覺一啲都冇烤過龍,肉味香濃。兩者分別配芥末薯蓉和薯條,比較喜歡芥末薯蓉嘅軟綿口感。伴碟除了薯蓉或薯條,還有淋上非常醒胃酸醋汁嘅沙律菜,可以平衡一吓烤肉嘅油膩感。

餐飲則叫了杯牛油果奶昔和熱情果菠蘿梳打。

第一次飲牛油果奶昔,感覺好新鮮,除咗有牛油果味外,還有一種好獨特難以形容嘅味道,但我鐘意嘅。一大杯又稠又綿好飽肚,只需加$25,非常超值。熱情果菠蘿梳打雖然冇乜特別,但係勝在夠fresh,飲落好舒服。

嚟到呢間餐廳,甜品係一定要叫嘅。

朱古力疏乎厘班戟(含橙酒)

兩大件厚厚嘅梳乎厘班戟上枱時已淋上朱古力醬,另上一杯橙酒給客人自行根據喜愛淋上班戟一齊食,伴碟就有橙肉和橙皮絲。一口咬落就有齊蛋香味、朱古力味、橙香味,還有陣陣酒香,非常可口美味。

造訪日期: 2022年5月
感謝 pingpingcspchow
2021年11月11日

朋友見到新出high tea set $268 二人,價錢好吸引,即約。

鹹點:
巴馬火腿伴蜜瓜,蜜瓜非常爽脆,巴馬火腿都很新鮮。
意式番茄多士,這個特別驚喜,多士很香脆,芝士碎都很多。
蟹肉蟹子酥皮盒
酥皮盒不算很脆,但蟹肉鮮甜,一口放進嘴裏。
海蝦黑蟹子配自家蕃茄汁
海蝦非常彈牙,自家番茄汁確是很清新,酸酸辣辣。

甜點:
海鹽藍莓奶凍配芝士雪糕
藍莓奶凍很滑,配芝士味的雪糕,還有拉動上的芝士脆脆,很特別很創新。
迷你芝士餅,芝士蛋糕很滑。
芒果拿破崙,很細心,分了兩份,一人一小粒,酥皮非常脆。
朱古力慕絲,朱古力味很香濃
抹茶紅豆慕絲,抹茶味茶味很濃,略嫌有少少微苦苦,與甜紅豆一齊進食就味道剛剛好

士多啤梨mojito,以蘋果切薄片, 切成玫瑰花形狀,再雪凍作裝飾,很美,味道很好,有新鮮士多啤梨果蓉。
熱情果菠蘿沙冰
朋友覺得很好飲很清新

整體鹹點甜點都很滿意,絕對超值,一定會再回頭。

造訪日期: 2021年10月
感謝 Virgo W
2021年10月2日 透過行動裝置

這次在銅鑼灣覓食,想起這裡有分店就決定過來了。餐廳位於銅鑼灣地帶2樓,一出升降機門已經看到了。我們吃甜品就吃得多,吃正餐就真的不多。平日晚市時間來也人頭湧湧,幸好我們預先訂座,所以不用等位。
炸厚切黑毛豬滑蛋蓋意式紅飯 HKD$88,大大片豬扒鋪在滑蛋上,食物賣相吸引。黑毛豬外皮酥脆不油膩,做到外脆內嫰的口感,肉肉肥瘦適中還帶點肉汁。意式紅飯口感煙韌,醬汁味道酸酸的很開胃,還有沙律拌著吃。
巴馬臣火腿意式蕃茄水牛芝士意粉 HKD$78,面頭放滿巴馬臣火腿,蕃茄和水牛芝士圍著意粉。醬汁味道酸酸的,加入水牛芝士口感豐富。咸咸的巴馬臣火腿拌著意粉吃感覺特別,意粉口感煙韌掛汁力不錯。
流心奶黃梳乎里班戟 HKD$98,這個是新推出的甜品,很到是奶黃就想試試看。上菜時聞到很香的蛋味,把梳乎里班戟切開後,奶黃一湧而出,傳來陣陣奶黃香味。奶黃味道濃郁,而且甜度合適中。梳乎里班戟口感鬆軟濕潤,熱辣辣吃口感最棒。
飲品點了柑橘洋甘菊茶和凍朱古力咖啡,吃東西飲杯花茶是個不錯的選擇,既可放鬆一下心情,又可中和食物油膩感,花茶味道很香挺清新的感覺。凍朱古力咖啡味道濃郁,朱古力味較重口感幼滑。
HeSheEat
銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶2樓201號舖

造訪日期: 2021年9月
感謝 CHINGCHINGJAIII
2021年9月2日 透過行動裝置

平時去開旺角個間店,今日就去銅鑼灣地帶個間,晚餐時間去到已經差唔多Full哂位

首先叫咗個小食先【單骨蜜糖芥末雞翼 $55】香噴噴,聞到已經好想食,份量仲好多,香脆外層,內裡肉質嫩滑,每隻雞翼都沾咗好多醬汁,味道甜辣好味

再嚟就係主食,每人揀一款,大家分嚟食,我揀咗【火辣墨魚汁意粉-鮮魷魚 $88】原來墨汁意粉好正,意粉軟硬度適中,份量仲唔少,配埋爽口彈牙火辣鮮魷魚,正呀

朋友就揀咗【黑松露雜菌春雞燴意大利飯 $98】黑松露及雜菌菇撈埋意大利飯一齊食,真係又香又好味;最正就係春雞,等30分鐘先到,春雞外香脆,肉質嫩滑好味

當然唔少得叫飯後甜品啦,叫埋個【朱古力花生醬焦糖香蕉配杏仁雪糕 $58 +麻糬 $10】頂層係有杏仁碎嘅杏仁雪糕,又香又凍;仲有半條焦糖香蕉;Hotcake中間加入咗煙煙韌韌嘅麻糬;碟旁仲伴埋朱古力醬及糖醬,用嚟倒落去一齊食

飲品就埋咗【芝士奶蓋芒果紅茶 $40】厚厚芝士奶蓋好正,中間仲放咗球芒果雪葩,口感豐富,飲一口涼透心;另一杯就係【沖繩黑糖菠蘿沙冰 $38】十分好飲嘅菠蘿特飲,菠蘿沙冰滿瀉,同黑糖真係好爽;夏天飲真係超涼快

HeSheEat (銅鑼灣地帶)
銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶2樓201號舖

造訪日期: 2021年8月
感謝 SukiYeung

查看過HeSheEat Cafe (記利佐治街店)的旅客也查看過

去過HeSheEat Cafe (記利佐治街店)嗎? 請分享你的經驗!