“食物有創意”

Espuma (威靈頓廣場)
使用外送服務
香港排名第1,138 (共15,381家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
4 週前評論 透過行動裝置

好有特色的一間餐廳,食物融入不同原素,搞作新意念。環境亦非常舒適。

辣味蟹肉撻
賣相有點似high tea嘅甜點,吸睛!
撻皮好鬆化。
濃濃的蟹鮮,惹味的芝和XO 醬,味道濃郁,滋味。

蕃茄清湯酸菜白鱈魚
西式的賣相,四川菜的特色,味道另人難忘。
酸酸辣辣的湯汁勁開胃。
鱈魚滑溜,啖啖香甜。

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯
配料有樱花蝦,菇菌,增加口感。
飯粒吸盡龍蝦汁精華,香噴噴!飯焦的焦香好好味。
黑毛豬柳略有點乾身。

百利甜酒提拉米蘇窩夫
嘩!造型另人嘩然!
甜美棉花糖有懷舊感。
窩夫做得不錯,有蛋香。
忌廉非一般,混入百利甜酒,甜而不膩。

2  感謝 pcsy

有d野真係講命水,當初你又點估到一個無個人
技能,無唱功,無舞技既三爺可以一夜成名。
或者呢樣就係我地經常都掛係嘴邊,所謂既"觀眾緣",
又可以話係佢一種獨特既個人魅力。其實星途
就好似一埸打麻雀既過程,可能打左八圈你都
係坐冷板凳,點知轉個頭就比你食左鋪自摸
爆棚,問你死未。而今晚去呢間「Espuma」
有幾爆我就唔知,我淨知一定好過癮!
T A P A S -
▪ Chili Crab · Tarts - $85
▫ 先黎個小食熱下身先,呢個「辣味·蟹肉撻」
面頭既蟹份量唔少,賣相精緻;加上底部既
花椒配上xo醬,惹味感瞬間提升;再配上
Mozzarella烤焗後,外層食落相當香脆,唔錯。
▪ Pickled · White Cod - $118
▫ 第二款前菜「蕃茄清湯·酸菜白鱈魚」配搭
非常創新,用上新鮮白鱈魚連埋酸菜、花椒、
墨西哥辣椒將每種辣既感覺集合一齊,
食落麻得黎又唔會太辣,好特別;加上魚肉
肉質嫩滑,配搭蕃茄清湯唔會太油膩,好食。
M A I N -
▪ Shan · Shui - $208
▫ 輪到主菜方面,大廚運用芝士菠菜雞肉卷、
芒果紫糯米飯、煙熏糖心蛋連埋菠菜再放係
一大個玻璃兜裡面,加埋打造成一幅考有feel既
「山 水 畫」,的確打卡幾有睇頭。而雞肉卷
肉質唔乾,口感腍滑;糯米飯連埋芒果煙煙
韌韌,甜而不膩,幾好食;雞槌亦唔錯,
啖啖肉同個菠菜汁幾夾,成個組合幾有諗頭!
D E S S E R T -
▪ Darling Pudding · Earl grey custard - $118/Half
▫ 終於到震撼最視覺既甜品「楓糖布丁香蕉·
伯爵窩夫」,一黎面頭有個極巨型棉花糖,
顏色睇落略帶粉藍色;而裡面放住既係伯爵味
吉士既窩夫,同埋旁邊有個冧酒提子味既
Mövenpick雪糕;而waffle面頭連埋香蕉一齊食,
外脆內軟得黎又多左一份口感,打卡控唔好錯過!
E s p u m a
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓

感謝 lankiman6330
2021年5月15日 透過行動裝置

這次在中環覓食,發現Espuma在這裡有分店,所以就去吃晚餐了。店舖位於威靈頓廣場,環境挻大很舒服,可以欣賞再中環我景色。餐牌上有多款食物選擇,還有不少新菜式很吸引。
黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩,這個擺盤賣相不錯,吞拿魚魚邊被炙燒過所以味道很香。吞拿魚肉質新鮮,味道酸酸甜甜的,既開胃又惹味。
龍舌蘭青檸野雞膇,這個一份有六件,在上菜後職員會幫忙靚龍舌蘭酒倒下,經過火燒後酒味更香濃。雞膇肉質煙韌,味道酸酸的很香,做前菜確實不錯的。
辣味蟹肉撻,這個一份有三個,細細件賣相精緻。除了有蟹肉之外,底下還有蘑菇口感豐富。蟹肉味道鮮甜,散發著微微辣味,撻皮熱辣辣外皮脆脆的。
慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵,這個上菜時已聞到很香,香濃的龍蝦湯味道濃郁不咸。牛肋肉肉質腍身,還有點肉汁。
脆蛋白綠茶慕斯卷蛋,這個無論是造型/賣相也不錯,像一個抹茶小山丘,面頭還有點小裝飾。切開之前看到蛋糕和蛋白餅,層次分明的賣相,口感豐富味道帶點甜。
焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕,這個是全份份量,這個造型十分吸睛。黑糖窩夫口感酥脆,就算放涼了口感仍然鬆軟。雪糕是冧酒提子口味,很喜歡吃這個雪糕。焙茶朱古力味道濃郁,還有雜果可以中和甜膩感。
食物質素不錯,可以慢慢地跟朋友們享受,是個不錯的選擇。每一道菜/甜品賣相精緻,很有藝術感覺。
Espuma (M88)
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓

1  感謝 CHINGCHINGJAIII
2020年10月29日

今個星期係HSBC信用卡的restaurant week,去左Espuma食午餐o(^▽^)o

餐廳係中環站畢打街出口附近,雲咸街威靈頓廣場17樓。因為餐廳的樓層較高,所以望到既景觀都幾開揚

點了Restaurant week的menu($148)包左好多野,有餐湯、主食、飲品同甜品

餐廳係磨菇湯,主食就同朋友share,其中西班牙海鮮炒飯就一定要叫啦,推薦西班牙黑毛豬西京汁珍珠麵,所謂珍珠麵其實是一粒粒好似中式川貝咁樣既麵團,彈牙又吸哂啲西京汁,好有驚喜!

造訪日期: 2020年8月
2  感謝 kirbyandfood
2019年9月8日

那天晚上我們2人來到這間西班牙輕食餐廳吃晚餐,這裡有提供水果茶特飲和窩夫等等的甜品。

先每人一杯Sangria de cava($108/glass)。
因為我們都不算很餓,就只要了兩款菜式:第一個是醬燒豬肋骨配脆薯條($208)。豬肋骨的份量很多,約有8件左右,肉質不是很滑但很入味,薯條的份量有點少而且是普通的幼薯條。整體份量覺得三個人吃的話會比較適合。

第二個是鵝肝多士伴糖漬蘋果($108/8件,平均$13.5/件)。這個配搭非常適合,重油份的鵝肝伴着軟甜的蘋果,還有酸甜的果醋,味道的層次感突出,既令人滿足又令人開胃。

雖然還很想試試他們的甜品可惜大家都已經非常飽了唯有留待下次吧。

造訪日期: 2019年2月
1  感謝 lilililiz

查看過Espuma (威靈頓廣場)的旅客也查看過

去過Espuma (威靈頓廣場)嗎? 請分享你的經驗!