“不了”

薄荷葉泰國菜
香港排名第2,481 (共13,938家餐廳)
菜系: 海鮮, 泰式料理
周圍地區: 元朗
周圍地區: 元朗
2020年6月3日 透過行動裝置

因為見到其他人嘅評價好似幾好所以慕名而來,不過整體來講都幾失望。

點左一條燒魚,我都明白燒/焗係要多少少時間,不過一個鐘 好似耐左少少

最令人失望嘅係佢杯青檸梳打
青檸只有薄薄一小片,根本就冇味⋯⋯⋯
又無氣
唔知飲緊啲乜

造訪日期: 2020年6月
感謝 Kennis D

2020年2月28日

齋睇外觀仲以為行錯左去酒吧,原來真係有間咁Chill既泰菜。外面有露天Bar位,不過岩岩行完山有啲熱,就入左裏面坐;入面亦都有大螢幕播一啲泰國MV,音樂都幾強勁,好有Feel‍。
自家制炸蝦餅 $88
份量好足,有成八粒咁多。
外層炸得鬆脆,入面既蝦膠打得好彈牙,蝦味都算濃郁。

造訪日期: 2019年6月
感謝 kath_foodiary
2019年12月6日 透過行動裝置

來到元朗的這間頗有名氣的薄荷葉泰國菜餐廳,有個半露天的環境,十分不錯。我們都餓了,立即點菜。

雜錦小食
我們點了一份小份的,誰知份量也不少。有泰式春捲,炸蝦餅,魚餅,豬肉串燒,還有幾塊脆蝦餅。一次過可以試幾款小食,配有沙嗲醬和泰式雞醬。

泰式肉碎生菜包
豬肉肉碎一上枱香氣十足,味道微辣,十分香口。配生菜吃令肉碎的咸香更特出。

椰汁雞湯
椰子味香濃,帶點辣度,足滿泰式風味,裡面的椰子雞煮得很嫩滑。

斑蘭咖哩魚
第一次看到斑蘭咖哩,當然要試試。這款咖哩是不辣的。咖哩味道很香,濃郁的咖哩汁還可以配幾塊香脆的大大塊的薄餅吃。主角的魚擺放得很特別,我們看到鄰桌點了感覺很好吃所以點的。味道果然不錯,魚很大條又啖啖肉,魚有骨但並不多,配上咖哩汁吃,十分惹味。

造訪日期: 2019年12月
1  感謝 delish_hk
2019年9月21日

一直聽聞元朗薄荷葉泰國菜好出名
今日終於黎到食dinner

餐廳位於元朗劇院隔離 裝修行酒吧風格,亦有bar檯高腳凳係門外 適合夜晚同朋友一邊飲返杯一邊填肚

入座就送既餐前小食 酸甜青瓜,好清新

菠蘿炒飯 $128 原個木桶上 賣相好加分 炒飯粒粒分明,酸酸甜甜好開胃 配料有蝦、肉鬆、腰果

越式米紙卷 $118 賣相同樣精美 米紙卷包住煙三文魚、沙律醬、生菜、蘿蔔等配料 清新開胃 非常好的小食

馬拉盞炒芥蘭 $78 份量好多,芥蘭好嫩口 炒得夠火候、十分惹味

班蘭咖哩雞 $118 見到呢個名覺得非常有趣 食落的確有淡淡班蘭葉既香味 比其他咖哩多了種香味 而且中和了咖哩既辣味,唔食辣既朋友都可以食

薄餅 $55 一共有四塊 配咖哩最一流,而且烤得好香口

青檸蘇打 $38 好欣賞呢杯飲品唔會太甜
咁先飲到青檸特有既甘味

造訪日期: 2019年8月
1  感謝 yummy903
2019年8月21日

呢排成日都想食泰國菜,今次就去到新界食泰國菜,想搵間可以坐耐啲飲下啤酒食住泰國菜既餐廳,真係搵到呢間bar形式既泰國菜餐廳。環境唔算位於市中心,但人流都不少,店內有泰國掛飾,除左播英文歌,不時播下泰文歌,亦有室外坐,環境氣氛唔錯。餐牌先黎個餐前小食串燒(雞、牛、豬)(6串) $108第一次食串燒用杯上,仲有小茴香同另附上沙嗲醬。串燒都燒得好香,本身已經醃過,食落各有鹹焦香....

造訪日期: 2019年3月
感謝 CHIUW61

去過薄荷葉泰國菜嗎? 請分享你的經驗!