“蜜糖多士盒始祖”
Dazzling Cafe的評論

Dazzling Cafe
香港排名第821 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年6月11日

雖然曾經風靡一時的蜜糖吐司人氣大不如前,甚至現時香港不少餐廳都有供應,但追溯多年前台北的Dazzling Cafe可謂是掀起熱潮的始祖。
以前到台北旅行都從未到訪朝聖,即使在香港開設分店多年亦是首次一試,粉色主調加上夢幻裝潢打卡一流。

綿綿珍珠奶茶鬆餅 ($105) 配以伯爵茶忌廉、伯爵茶雪糕、棉花糖及珍珠,將珍珠奶茶的元素與窩夫融為一體,伯爵茶雪糕清香馥郁,相反伯爵茶忌廉茶味薄弱與原味忌廉無異。窩夫烘得外脆內軟,濕潤綿密之餘升級加配麻糬令口感更加豐富,與同樣煙韌的珍珠相輔相成。

經典巧克力鬆餅 ($105) 與綿綿珍珠奶茶鬆餅如出一轍,但改配Haagen-Dazs朱古力雪糕和蜜糖,再於面層加上忌廉、藍莓及可可粉,賣相相對上樸實無華,朱古力味來源主要依靠雪糕,個人覺得如果窩夫蛋漿亦加入可可粉調製的話會更加出色。

Pop Pop ($58) 面層唧滿忌廉再加上爆谷、蝴蝶酥、夾心餅、梳打餅及朱古力醬,賣相一流可惜味道並非盡如人意,帶淡淡爆谷味但過分甜膩。

柚子大吉嶺紅茶 ($48) 用上蜂蜜柚子醬及風乾橙片酸酸甜甜,清新解膩。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Voracious1006

2020年12月19日 透過行動裝置

餐廳:Dazzling Cafe (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 3樓22號舖

Dazzling Cafe嚟自台灣,主打少女、復古風格,以薄荷綠同淺粉紅色作為餐廳主色,啱晒打卡影相️,最近經過見到佢地推出聖誕節套餐,一於去試吓先

Christmas Set $368
呢個set有香料雞腿凱撒沙律、Dazzling鹽酥雞拼盤、意大利粉、吐司同兩杯飲品,以下午茶嚟講都幾豐富

拼盤有鹽酥雞、花枝丸同甜不辣,我尤其鍾意鹽酥雞,炸得酥脆,醃得惹味

佛羅倫斯花枝干貝麵以意大利製法,加咗黑椒汁去煮意粉,香濃之餘亦有花枝、干貝同蔬菜伴碟,睇吓粒干貝勁大粒,仲好爽口

珍珠大吉嶺法式蜜糖吐司,呢個吐司係聖誕限定,除咗有大吉嶺紅茶雪糕之外,主角緊係珍珠蜜糖吐司,吐司仲有腍有脆,一次滿足晒你嘅口味,仲有隻cute cute士多啤梨聖誕老人

任品有兩杯,揀咗柚子大吉嶺紅茶同埋薑餅可可。大吉嶺紅茶產自印度,都算係時下比較受歡迎嘅茶款,口感豐厚,帶有輕輕果香,仲有「紅茶中的香檳」之稱添;薑餅可可緊係打卡嘅首選,暖笠笠嘅可可帶有淡淡薑味,面頭放滿cream同棉花糖,仲有隻薑餅BB同Lotus餅乾,好幸福啊

等緊咩呀?快啲約埋好朋友去打卡啦

造訪日期: 2020年12月
感謝 hinsonfoodhk
2020年12月8日

除左甜品好吸引之外 其實仲有兩樣勁推介 炸到香脆既薯條 係幼薯條 Truffle味好香 每條薯條都佈滿truffle 而且唔會好油膩 夠哂脆 點埋個truffle加蛋黃醬 真係好夾 十分好滋味 飲品推薦呢杯金莎榛果可可 真係勁濃郁 飲落去好似食緊金莎甘 邪惡得黎又勁好飲 真係無辦法抗拒到 就算肥都抵! 店內環境都係比較少女心 但坐得幾舒服 係店員服務質素一般 舉手好耐先有店員協助‍♂️

造訪日期: 2020年10月
2  感謝 Daholic F
2020年5月12日

紅左好耐既一間台灣店次次去都坐滿晒人今次甘岩經過就再黎食佢但係餐牌都改左唔少,麵包磚果類就冇晒
養生麻油雞麵線 $98
睇個相都知係養生系列既野食黎個麵帶有少少酒味,好香口啲雞好入味同嫩口☺️碗麵有啲意外驚喜‼️佢送既伴菜木耳都好好食!帶有好香既蒜味岩晒中意食蒜既朋友
經典巧克力鬆餅 $90
原先個鬆餅應該會有藍莓係cream上面但因為間店冇晒藍莓所以⋯食個鬆餅我最中意既係同埋雪糕一齊食一凍一熱甘樣好幸福既感覺最慘既係雪糕岩岩上到黎就溶左一半差啲唔夠食
桂花烏龍茶 $50
依杯係奶蓋系列黎個奶蓋都ok如果茶味再濃啲就好
⚠️最低消費一人一杯飲品

造訪日期: 2020年5月
感謝 feimuihk
2020年2月28日

Dazzling Cafe 是眾港女必到的打卡地方, 餐廳位於The One內L3樓層, 與地鐵站大約3分鍾路程便到達。平日有到尖沙咀逛街的話, 都會有經過這間餐廳。

幸好今天排隊人數不算多, 總算順利入座。餐廳內非常熱鬧, 店內色調以粉色為主調, 店員打扮得像女僕般,更明確地是顯得餐廳主題。他們除了精美悅目的甜品外, 還有主食餐牌供客人選擇。

每位客人都需要點最少一杯飲品,於是便向店員詢問她們的推介。我們分別點了仲夏熱帶水果茶冰和Dazzling Special Tea。水果茶用上爽脆的富士蘋果和橙片,茶香又帶有香濃的百香果味,可選冷或熱飲。

而另一款據店員所說是以綠茶為基底,再和不同的果香混合而成,最特別是那片乾橙片。

主食點了我喜愛的明太子義大利麵,特調的明太子醬汁帶著香濃的鹹香味加上大量紫菜絲,如果再加上煎帶子會更錦上添花。

友人則點了黑松露義大利麵,餐廳在黑松露的份量絕不吝嗇,整碟都佈滿松露的點綴。值得一提的是麵條有咬口,個人很喜歡。

最後到草莓繽紛冰淇淋鬆餅作結,份量足夠兩人分食,旁邊附上四款醬作不同食法。

雪糕中間的果肉給我大大的滿足感。而且我們更加追加了麻糬在鬆餅內,切開後更清楚看到誘人的QQ麻糬。

造訪日期: 2019年10月
2  感謝 ctfoodtravel

去過Dazzling Cafe嗎? 請分享你的經驗!