“Pizza Express。選擇豐富的Pizza店”

PizzaExpress(康怡廣場)
6/13(週日)
20:00
使用外送服務
香港排名第1,641 (共15,375家餐廳)
價位: US$15 - US$20
菜系: 義式料理, 披薩
周圍地區: 東區
周圍地區: 東區
5 週前評論 透過行動裝置

又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了好朋友吃餐好,享受這個小週末。

Pizza Express 位於港島東康怡花園,太古地鐵出發不用五分鐘便到達,地點方便就腳。疫情關係,餐廳安排了酒精消毒液,而且入座前也要量體溫,令到客人食得安心。

我們一行2人,叫了幾樣不同菜式一起分享。

麵包球(⭐⭐⭐⭐)
麵包球可謂Pizza Express的Signature Dish。一份八至九粒,熱辣辣,香軟可口,配合牛油和香草醬,吃起來滋味十足。

意式焗肉丸(⭐⭐⭐⭐)
這個意式肉丸一份四至五粒,吃起來啖啖肉,但不會覺得很死實。配合番茄醬,芝士,橄欖等等不同配料,吃起來酸味味,令人食慾大增。

復香草沙甸魚(⭐⭐⭐⭐)
相比起罐頭,新鮮沙甸魚的更為肉質結實,而且充滿鹹香,配上旁邊的薄餅片,味道剛剛好,中和了鹹味。 平日不愛吃魚的友人也讚不絕口。

西西里肉腸菠菜薄餅(⭐⭐⭐⭐)
這個薄餅是即叫即製的,上枱時還是熱辣辣。 配料豐富,包括了西西里肉腸、洋蔥、炒菠菜、香草菲達芝士、巴馬臣芝士、番茄醬等等不同材料 。吃起來層次感豐富,微微酸的,不會覺得十分飽濟,我們兩個人也能輕易完成。

茄子蕃茄闊條麵(⭐⭐⭐⭐)
最後還叫了個闊條麵,吃點澱粉質才飽肚的。十分欣賞這個闊條麵的調味,包括了橄欖,酸豆,羅勒等等不同香草,味道純天然健康為這天的晚餐劃上完美句號。

總括而言,這間餐廳食物質素十分高,而且價錢不算太貴。下次經過也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pizza Express 太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G2號舖
推介菜式:西西里肉腸菠菜薄餅,復香草沙甸魚

地點方便
經濟實惠

造訪日期: 2021年5月
感謝 herculest2015

2021年2月8日

今年食團年飯真係有啲難,往日會去酒樓食晚飯,今年就改食薄餅,估唔到同樣都係乾手淨腳唔駛煩。
新年家庭套餐有多款,任你配搭。
<牛肝菌西班牙腸薄餅>
這個薄餅的火箭菜及巴馬火腿是分開上,牛肝菌的香味濃烈,配上微鹹的巴馬火腿真是絕配,還有火箭菜的點點苦味,令薄餅增添色彩。
<特級瑪嘉麗塔皇后薄餅>
薄餅我加錢升級至傳統薄餅,餅底厚左,最重要還是芝士,芝士的香味撲鼻。
<意式燉海鮮湯>
海鮮湯有多款海鮮,非常豐富,有魚肉、帶子、青口、蝦、八爪魚仔。每樣也非常新鮮,海鮮湯鮮味濃烈,不會太鹹,配上蒜蓉包一起食,蒜蓉包嘅香味同海鮮湯夾。
<牛肝菌雞肉螺絲粉>
牛肝菌的味道是很濃烈,但對這個螺絲粉來說是配合,雞肉煮得恰到好處,冇鞋口的感覺,飽肚得來又好吃。
<青菜沙律>
因吃得太多澱粉質及味道濃烈的食物,吃些清菜沙律點點沙律醬中和。
<焗麵包球配朱古力榛子醬>
麵包球鬆軟,點朱古力榛子醬是一個很不錯的甜品。
<烤焗雞翼>
雞翼是單點,烤雞翼沒有太多油,雞肉亦嫩滑。
買Pizza仲送咗$50現金券,店員仲同我哋講,
因為而家外賣自取有85折,現金券同85折優惠,只可以二選一使用。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 LoveFoodxTM128
2020年11月19日

今日約咗老公去康怡購物,順便吃頓飯才回家。本來打算去吃快餐,不過有人突然話好想食意大利薄餅,咁就唔需要多作考慮,一於去「PizzaExpress」!

其實呢間「PizzaExpress」間唔中都會嚟幫襯下,不過佢繁忙時間真係好多人,經常要排隊等位。

無嚟一排,原來餐廳最近推出咗好多款新口味嘅菜式,好似海鮮沙律、海鮮薄餅、烤雞配蝴蝶粉、松露雪糕等等。

先來兩款頭盤做前菜,點了Garlic Bread 蒜蓉包 ($40) 同 意式焗肉丸。呢度嘅蒜蓉包同我哋平時食開嘅好唔同,外形扁扁的,有點似韓式傳統糖煎餅,食落很有咬口。

Meatballs & Bolognese 意式焗肉丸 ($68) 亦做得很有水準,外形圓渾飽滿,食落肉質唔嚡,完全無豬臊味,入口啖啖肉,配埋個香辣番茄牛肉醬一齊食,味道濃郁又不覺膩。伴吃的香草包質素亦唔錯,相當美味,入口還散發著香草香。

主菜點咗個 Seafood Pizza 海鮮薄餅 ($163) 同一客蝴蝶粉。呢度嘅薄餅一向有水準,呢個當然亦唔例外,餅底又薄又脆,加上即點即製,送上桌時仍熱辣辣、脆卜卜,味道很正宗。面頭的材料好豐富,有蝦肉、蜆肉、八爪魚、蕃茜、紅洋蔥、銀魚柳醬等,配合水牛芝士、橄欖和酸豆吃,鮮味得嚟又帶陣陣芝香。

另外呢碟 Roasted Chicken Farfalle 烤雞配蝴蝶粉 ($158/小) 亦做得頗不錯,烤雞賣相很漂亮,外皮烤至色澤金黃,咬下非常香口,雞肉嫩滑兼有香濃雞味。蝴蝶粉食味亦不俗,入口彈牙煙韌,有嚼勁,加上酸忌廉、蕃茜和巴馬臣芝士,絕對是一道色香味全的 Pasta。

甜品點咗撒滿了可可粉嘅手工杯子意大利芝士蛋糕 ($38),Tiramisu 未放進口已傳來陣陣咖啡酒香,非常誘人。入口濕潤綿密,加上幼滑的 Mascarpone Cheese 同充滿酒香的手指餅,味道濃郁又帶點輕柔,真係令人難以抵抗。

飲品點咗新出嘅 Guava Lemonade 石榴梳打特飲 ($38) 同 Ginger Beer ($38),前者用石榴汁、檸檬汁、雪碧及迷迭香炮製而成。入口果味鮮甜濃香,加上價錢又唔貴,真係唔錯。Ginger Beer 薑味濃郁,但不辛辣,味道很清純。

見餐牌上仲有好多新口味菜式,有時間會再嚟幫襯。

造訪日期: 2020年11月
感謝 mjqueen7e
2020年1月17日

因為在十二月吃了一次,今次用了上次吃完送的優惠卷,減完價錢都不是很貴。薄餅非常好吃,但意粉一如以往份量較少,需要叫點小食或沙律。

造訪日期: 2020年1月
感謝 jhyeung
2019年10月14日

菜色沒有太大的創新,但是經典菜色依然讓人懷念,份量有點多,適合多人共餐,可以品嚐到各種美味佳肴~!!

造訪日期: 2019年10月
感謝 MingC622

去過PizzaExpress(康怡廣場)嗎? 請分享你的經驗!