“中西合璧、創意無限的美國fusion菜”
Little Vegas的評論

Little Vegas
訂位
Eatigo
香港排名第259 (共13,941家餐廳)
菜系: 咖啡廳
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年6月5日

幾年前曾經來過,到今時今日餐廳人氣依然無減反增,深受歡迎,晚飯時間還要排隊等候。

入面昏暗的燈光,播放著流行音樂,擺滿美國特色的擺設、掛飾,牆上畫上色彩繽紛,搞鬼的塗鴉,蠻有氣氛。餐牌無論是設計或是菜名都充滿玩味、創意十足,當然是以美國菜為主,fusion亞洲風味,迎合香港人的口味。

鬼low野班尼迪流心蛋
兩片火腿形成像貝殼般,盛著水波蛋。蛋白又薄又嫩,輕輕一戳,蛋黃緩緩流出,濃郁黃黃的荷蘭醬,蘸著英式鬆餅麵包吃,伴碟的還有炸薯餅、焗番茄及麻醬沙律,份量大份。

麻辣雞燉飯
燉飯其實是意大利飯,fusion中式的四川麻辣醬汁烹煮,粒粒飯粒跟雞肉都很入味,麻辣過癮,惹味香口。

孖寶比薩
選擇困難症的最適合這款雙併,自由選擇又可以吃盡兩種款式。薄如紙的餅批邊脆口,不會太膩。每邊各半,一邊是喇沙海鮮比薩,上面有豆卜、墨魚、蝦、 蟹棒。喇沙味不重,隱約地嚐到微微喇沙香味,各款配搭挺夾又獨特。另一半是好惹味避風塘魷魚圈比薩,醬汁突出,偏鹹,相對較重口味。魷魚圈鋪在上面,大大條,不過炸粉較厚。材料有蟹棒、洋蔥及芝士;芝士薄薄一層剛好且烤得香口。

造訪日期: 2020年6月
感謝 yoyo_cly

2020年6月4日 透過行動裝置

近日同朋友去左一間銅鑼灣既餐廳
餐廳以賭城拉斯維加斯做主題
牆上面畫有好多色彩繽紛既插畫
風格突出 裝修幾靚
除左靚之外 原來野食都唔錯
最令人覺得驚喜既係個意色墨魚餅黑炭漢堡($108)
墨魚彈牙超厚肉 加埋蕃茄醬汁一齊食一啲都唔覺得heavy
而且餐廳都好貼心 已經切開一半上台 甘食落就方便啲啦
另外仲叫左個命運賭城小食拼盤(小)($92)同墨汁海鮮燉飯($128)
小食搵盤有薯角 雞翼 洋蔥圈 腸
都炸得幾香脆 表現不俗
另外墨汁海鮮飯配料都幾多 汁料都幾濃郁 味道佳
但如果以risotto 黎講飯粒略嫌唔夠彈性☝
飲品就試左黃金時代($52)
其實係芒果味梳打加 雪糕 賣相勁呃like 而且都好好飲
總括而言
餐廳靚裝勁岩打卡 食物又高質 價錢都唔算貴 值得試下
人均消費:$203
美味指數: (8.5/10)
抵食指數: (8/10)
打卡指數:(8.5/10)
店名:Little Vegas (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心25

造訪日期: 2020年6月
感謝 Elxlife
2020年5月30日 透過行動裝置

一入到依間餐廳就覺得設計幾有風格,餐枱餐具好特別,睇埋menu就發現連menu都好有心思!野食選擇都多,pizza burger risotto spaghetti 小食沙律特飲都有唔少選擇,總有一款滿足到你!
叫左個明太子忌廉天使麵($112),好好食!個汁做到好creamy同幾甜,明太子味都好重,天使麵比起意粉更加吸到個汁嘅味,撈埋鰹魚同菇食好正。

另外叫咗雞翼好多重奏($78),個名好得意,其實就係可以俾我哋揀三隻味!我哋揀咗玫瑰、柚子同水牛城。玫瑰同柚子味都好特別,真係好明顯食到陣味!味道幾清新,原來咁整雞翼都幾夾。
嘢飲方面叫咗個水果茶($68)同玫瑰綠茶梳打($49),杯水果茶真係大到呢!仲有好多水果喺裏面,果味重而且唔太甜。至於個梳打玫瑰味都好濃但略厭無乜綠茶味!
依間餐廳食物質素都幾好,價錢好合理所以行開依頭都真係會再去試下其他野!

感謝 msy_1994
2020年5月24日 透過行動裝置

店舖太受歡迎好多人黎懲罰排長龍!
我已經rererevisit☺️Cafe餐牌係美式菜有pasta rissotopizza burger應有盡有 蜜糖雞翼一份八隻 蜜糖同照燒味中間外皮焗至香脆原隻春雞肉質還好 表面淋上帶甜番茄汁旁邊有香辣炸薯角配菜 新鮮即炸 內裏薯肉綿滑 至於荔枝沙冰好夠荔枝味道 不過my boi覺得唔夠沙

份量頗多 結果我地食唔晒

焗蜜糖雞翼$78
烤春雞全份$128
照燒雞冷麵$98
荔枝沙冰$48

: /
: $150/.
————————————————

Little Vegas's
25/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street Causeway Bay.
————————————————

感謝 momoeats3
2020年5月19日

如果要將人生寄如為一埸賭博,咁心態既拿捏就決定你
係賭枱上既一切,亦等同你既下埸會係一條點樣既路。
我成日認為若果視賭博係一種娛樂消閒,咁你得到既純粹會
一份解悶而得到既喜悅;可惜一旦你沉迷左落去,
依賴賭博而提升個人滿足感、虛榮心或者因為貪婪,
而變成一個病態賭徒,以為博多一鋪,就嬴多一鋪。
呢種惡性循環只會令你愈踩愈深。人命天註定,
半點不由人,不如簡簡單單,學識知足常樂,
咁咪夠囉。真係頂唔到手癮咪走返轉las Vegas,拿!
唔好誤會呀,係香港呢間「Little Vegas」咋。
講笑姐,其實係一間好型格Café,今次已經
係我第三次黎呢到,咁你知咩料啦!
But First… Pasta !
▪ Alfredo Linguine w/ Seafood - $128
▫ 食lunch最緊要快靚正,Pasta就係我最佳既
伙伴,呢個「海鮮菠菜忌廉汁扁意粉」完全開正
我果範。一次過食勻大蝦、魷魚、帶子幾樣既海鮮,
最重要係佢個忌廉汁,濃度調較得岩岩好,
質感唔會太稀太淡,唔錯;而意粉吸收醬汁既
精華,食落香滑彈牙,相當入味。
▪ Laska Angel Hair w/ Seafood - $110
▫ 不得不試既坊間比較少見用喇沙底既
「濃味野海鮮喇沙天使麵」,味道食落有淡淡既
椰香味,喇沙味夠突出;而天使麵夠爽滑,
加埋海鮮既搭配,整體濃而不膩,可以一試!
Chocolate & Latte -
▪ Matcha Latte - $48
▫ 最經典莫過於呢杯「宇治抹茶鮮奶」,
以最盛產既宇治抹茶,飲落茶味出眾,
唔會太甜;而且奶味同質感好順滑,
幾清新,唔錯。
▪ Flavored Chocolate - $45
▫ 另外呢杯揀左佢地既「特色朱古力」,
原味就最fit啦,飲落非常濃郁,係我鍾意既
朱古力原始味道。
Little Vegas
銅鑼灣耀華街3號百樂中心25樓

感謝 lankiman6330

去過Little Vegas嗎? 請分享你的經驗!