“車胎佬一星🌟 比坊間燒味舖好食嘅燒鵝”
甘牌燒鵝的評論

甘牌燒鵝
香港排名第302 (共15,446家餐廳)
菜系: 中式料理
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年6月4日

以前屋企人成日買鏞記燒鵝外賣返屋企食,次次食都會好開心好滋味 呢間甘牌燒鵝嘅創辦人係甘崇轅,而甘崇轅嘅爺爺就係香港名鋪鏞記創辦人甘穗煇。

記得疫情前,甘牌燒鵝門外都會有一條長長嘅人龍,畢竟連續六年都到拎米芝蓮一星,唔少客人都會慕名前來。加上門外掛住各種燒味,真係好吸引人去食。我見今日依家無咩人排隊,即刻入去食!

店舖都唔算好大,但可以坐到三十幾位客人。店內裝飾都有些少中國風,天花掛咗一個個鳥籠,喺店內亦會看到一幅畫,幅畫意思係代表四代同堂大家開心地享受美食。另外有一幅「鵝」字字畫,係甘崇轅父親所寫,代表住餐廳對鵝或燒味嘅熱忱。

好多客人都會叫一隻或半隻甘牌燒鵝,而今次我就同朋友叫堂食套餐,有主食、小食&餐飲;套餐一樣可以試到燒鵝,抵食好多!

♥ 燒鵝拼燒味瀨粉 - 燒鵝+燒腩
燒味份量比想像中少 燒腩合格,皮脆、肉無豬膻味,但未至於令我相當驚喜。
燒鵝用咗黑鬃鵝,皮下脂肪較少。燒鵝皮咬落去都有些少油香,但唔算好脆,一上枱隻燒鵝係凍咗。我個人覺得肉質無我預期中咁嫰,偏乾有少少鞋口,無令我有米芝蓮嘅驚豔感覺,但都唔差嘅瀨粉用咗燒味熬製嘅湯底,好有味,瀨粉有咬口。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

♥ 燒鵝拼燒味飯 - 燒鵝+叉燒
叉燒微甜,口感實在,肉質唔會太柴,肥瘦亦適中。外層無乜焦香,燒耐少少可能更好。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

♥ 套餐小食 - 手拍青瓜&滷水豆腐
青瓜調味足夠唔算好辣,口感偏腍,唔係脆口嗰種。滷水豆腐都滷得幾入味,咬落去質感似發脹海綿,好多水份。
好食度:⭐️⭐️(2/5)

食物質素並無令我好驚喜,食唔返以前鏞記燒鵝隻味道,但的確係有個神韻喺度。假如你未食過以前嘅鏞記燒鵝,咁甘牌燒鵝都值得你一試,佢的而且確比坊間食到嘅燒鵝水準更好。

造訪日期: 2020年10月
感謝 eat_rice_see
發表評論評論 (1,025)

一位來自中國的 Tripadvisor 會員
2021年1月24日

造訪日期: 2020年12月
一位來自中國的 Tripadvisor 會員
2021年1月24日

造訪日期: 2021年1月
2019年11月25日

燒鵝味道是不錯,可是也沒有到非常驚艷的程度。整個店面比較小,服務員沒辦法照顧所有人,讓人感覺服務態度不是很好

造訪日期: 2019年9月
感謝 Escape27246181017
2019年10月29日

真係唔明甘牌點解可以有米芝蓮一星!服務等於無服務,以講求轉枱率嘅小店都叫可以接受,但食物收緊一個米芝蓮店價錢,質素只係普通快餐店水準,份燒腩仔皮唔脆肉過肥,收緊百一蚊,D味道衰過一般燒味店,應該唔會再幫襯

造訪日期: 2019年10月
感謝 David L

查看過甘牌燒鵝的旅客也查看過

去過甘牌燒鵝嗎? 請分享你的經驗!