“帶點洒吧風格的臺式餐廳”
Check-in Taipei的評論

Check-in Taipei
使用外送服務
香港排名第37 (共15,579家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年3月24日 透過行動裝置

餐廳不算很大,但坐位夠寬敞,完全不會擠逼。裝修以藍白為主,環境舒適。2點半前餐廳會提供午市餐牌,而2點半後則提借晚市餐牌。

我和朋友點了招牌牛肉麵、豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵、招牌鹽酥雞、椒鹽花枝丸、伯爵茶凍QQ芋圓、咖啡奶茶加珍珠。

招牌牛肉麵的湯底由五十斤牛骨熬成,香味非常濃。刀削麵很有咬口,每食一啖麵配一口湯,非常滋味。一碗麵有3大片厚厚的牛展,牛肉炆得非常入味,牛筋均勻分布在整片牛肉上,好正!另外,餐廳有特製辣牛油供客人加入麵裏。辣牛油只是非常輕微的辣,我不食辣都能接受到,牛油味很香濃。

朋友叫了豬軟骨鯊魚骨豆乳湯寬粉絲,粉絲較刀削麵淋身,但比刀削麵吸味。豬軟骨都非常出色,連住不少根位。一碟鹽酥雞有3大舊,不過同平時出面食嘅有啲唔同,佢係類似雞肉丸咁。椒鹽花枝丸都唔錯,彈牙有咬口。

伯爵茶凍QQ芋圓很香奶茶味,芋圓超級煙韌,珍珠亦好咬口。一碗裹有很多伯爵茶凍,一放入口有淡淡清新茶味,值得推介。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 750,803

2021年3月17日

Lunch time 黎到中環呢間台灣店,地點偏遠,距離中環地鐵站有啲距離。Check-in Taipei都比較出名,lunch time如果唔book定枱,多數都要等位。

我就叫左黑蒜香油牛肉麵同珍珠奶茶。原本想試下蛋餅同佢好出名嘅奶奶麻薯,但原來lunch time唔出售,真可惜!

可能我本身鐘意蒜味嘅食物,我好鐘意嗰碗黑蒜香油牛油麵。牛肉好味而份量不少,台灣麵粗身,亦有溏心蛋、四季豆、豆卜等配料。加埋一大堆蒜,味道十分濃郁,但又唔會太咸 :)

珍珠奶茶就一般,冇咩特別。

用呢個價錢喺中環呢個地區食好味嘅台灣菜尚算合理。

造訪日期: 2021年1月
感謝 natslli
2021年3月14日 透過行動裝置

手繪雙色鹽酥雞~醬汁有兩款,一款是柚子檸檬,酸酸甜甜,能把炸雞的肥膩感減掉;另一款則是黑松露醬,味道豐盈香溢,令炸雞更升一層次;炸雞方面,都是醃製過的,炸漿很薄脆~

蒜香三色台腸~蒜片很多,加上蜜糖,腸仔做小吃真的超正~

骯髒芋泥鹹蛋黃蛋餅~這個是下午茶必點的‼️早前雜誌也有報導過這個名物芋泥暖暖棉棉的,吃起來不太甜,味道剛剛好;蛋皮方面也不油,頂上還加了一堆咸蛋黃碎,令整個甜品鹹甜交集,但又出奇的夾,不錯

檸檬冬瓜茶~酸甜的飲品,開胃又解渴

鮮芭樂苦瓜汁~苦瓜汁味苦苦地,但苦後帶回甘,加上芭樂的味道立刻把苦瓜的苦味中和,越喝越好喝

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 angelkwok911
2021年2月27日

久聞其名今晚一食,果然無令人失望。小店環境時尚與一般台式食店截然不同。地方一眼望晒,最佳位置在長廊盡頭,高枱自成一角,聽到場內播放首『突然好想你』歌曲,瞬即重拾去台北的感覺,疫情呀何時先遠去呢?

美食價錢幾經濟,與蘇豪區昂貴地段竟然拉不上關係,各種小食麵食甜品都咁好味,難怪高企人氣熱店之列。

櫻花蝦烏醋茄子 $48
冷盤小食茄子夠凍,好挺身夾落唔鬆散,口感軟綿綿,沾左醋汁甜酸美味,仲有櫻花蝦多份酥脆口感,連小食都做得咁出色要一讚。

台式肉鬆榨菜蛋餅 $68
蛋餅脹卜卜好大條,分左六小件,蛋皮厚身口感煙韌,餡料肉鬆榨菜頗有古早風味。適量的榨菜分佈均勻,帶來酸香爽脆口感,與香酥綿密嘅肉鬆,交織著味蕾滾動的音符,um!好味...好味。

糖心蛋魯肉飯 $55
賣相吸引,半隻溏心蛋黃晶瑩剔透,見到心心眼。碗飯份量唔少,鋪滿半肥瘦入口即溶的魯肉好入味,唔錯。

手繪雙色鹽酥雞 $88
鹽酥雞大件夾抵食有六件,酥脆外層咬落肉質嫩滑,味道唔會過咸,啖啖肉非常滿足。食原味已經好好味,仲有兩款醬汁三種食法又幾好喎,一款係黑松露蛋黃醬香濃惹味,另一款係柚子蛋黃醬酸甜開胃,我就鍾意柚子夠清新,鹽酥雞有著台灣的水準,確係必食之選!

伯爵茶凍QQ芋圓 $68
配料豐富,有伯爵茶凍、黑珍珠、芋圓、愛玉、綠豆樣樣有。凍食清爽,口感軟糯Q彈。伯爵茶凍茶味香濃,原粒食有點微苦,弄碎食為佳。而平凡中的綠豆,有重要的提甜作用,每匙撈匀食到綠豆就更為美味。

造訪日期: 2021年2月
感謝 cargolam
2021年2月14日 透過行動裝置

很想念台灣又飛不回去時很適合來吃。台式新派的餐點,和傳統的蛋餅鹹酥雞又不太ㄧ樣,但有創意,食物也新鮮好吃。店門口霓虹燈寫著大大的「我愛台妹」,是打卡熱點,店裡放著台灣金曲,吃著蛋餅鹹酥雞,暫時忘卻思鄉之苦。

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 Debbie0810

去過Check-in Taipei嗎? 請分享你的經驗!