“Fancy台灣野”
Check-in Taipei的評論

Check-in Taipei
訂位
線上訂購
香港排名第26 (共13,925家餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環

餐廳環境好chill, 暗暗地
最啱飲嘢或者同朋友傾計放鬆下

佢哋嘅餐牌選擇好有台灣特色

冬陰公牛油果龍蝦蛋餅
牛油果同龍蝦味道非常之夾!
好creamy同厚肉嘅牛油果,配上彈牙嘅龍蝦,
加埋面頭嗰層有少少彈牙嘅蛋餅,冇得輸!
成個口感好正
面頭仲鋪左啲脆脆地嘅粒粒
一齊食又變咗另一種口感,值得一試

另外我哋一人叫咗一碗湯麵
份量都幾大
豬軟骨非常入味,
而且好林,好多軟骨,充滿骨膠原!個湯真係好好飲, 完全唔會太鹹。

值得一提嘅係每碗麵都跟咗兩條好脆嘅油炸鬼。
店員都推薦叫我地可以盡快食咗先,
因為啲湯如果整冧咗佢,口感就會唔一樣。咬落仲脆過餅乾同薯片!都幾特別嘅

除左就咁食之外,我自己覺得浸落啲湯度琳琳地又係另一番風味

食台灣野不得不提佢哋嘅嘢飲 依度嘢飲選擇都幾多 同埋有好多好特別嘅cocktail

造訪日期: 2019年10月
感謝 Kennis D

為左奶奶麻糬而黎 可惜同男友撞岩齊齊OT
結果黎到餐廳都近8pm 都有條小人龍要排
呢排天氣都比較熱 不過呢間餐廳既店員好窩心
會拎幾把風扇仔出黎比 排緊隊既客人加分❣️
等左10-15分鐘左右就入得

【Check in Taipei 】店內既位置唔算太多 一半係bar檯 另一半係卡位
餐廳不斷播住好幾位台灣歌手既流行歌
鐘意聽台灣流行歌既人一定識唱

坐低後 店員都好好 先遞左兩杯清水比我地
即刻睇下order食咩先

牛腱鯊魚骨豆乳湯麵(麵款可以揀 刀削麵/拉麵)
大量鯊魚骨, 豬骨, 加上豆漿, 腐皮熬製出超濃郁湯底
鮮甜得黎有淡淡豆香 飲落仲充滿膠原蛋白Tim!
溏心蛋夠流心, 仲有d炸到脆口感既冬蟲草花 又幾特別
仲有牛腱 熬到好腍 好入味

可惜我地黎得好晏
如果唔係 想食既奶奶麻糬系列就唔洗賣哂了

感謝 Daitodum
2020年5月31日 透過行動裝置

放工後有時可能會同同事去蘭桂坊行一轉打過圈飲返杯,但自從疫情出現後都好耐沒有再到過,反而今晚同事話去台灣走一轉?起初唔明,但跟住去到就知道了,原來是食台灣美食,都係在中環,沿扶手電梯上,去到大館位置落去過條馬路就到,而點解同事話要去台灣,原來係呢個在門口見到嘅我愛台妹,店內都算闊落,有吧枱位置或餐枱,咁當然都係按當時情況同店員安排,而同事推介就係台豐牛肉麵,但我反而點了黑蒜香油牛肉刀削麵,因個人較喜歡濃味道,除此之外還有香蒜三色台腸,同芥末雲耳淮山兩個小食,加埋杯經典珍珠奶茶,最快當然就係杯經典珍珠奶茶,奶茶茶底香滑濃郁,還有QQ 感覺十足嘅珍珠,入口十分煙韌彈牙,正!
而小食亦都分別上枱,香蒜三色台腸,三色分別係原味、蒜味、墨魚汁,十分惹味香口,加埋上面香蒜片,真係一個唔錯嘅餐前小吃,而芥末雲耳淮山亦十分特別,入口爽口還帶點芥末嘅刺激,十分醒神!
個黑蒜香油牛肉刀削麵都好大碗,上面放得好精緻,中間放了炸得好香脆嘅蟲草花,入口脆卜卜,旁邊有超軟淋入味嘅牛肉,加埋脆口嘅油條,真係多重口感,不特止,個刀削麵都十分煙韌彈牙,配上個濃郁香滑嘅黑蒜油湯底,真係十分好味!
最後必吃推介嘅伯爵茶凍QQ芋圓,由台灣直送嘅QQ芋圓,入口十分有口感芋味香濃,又有香滑檸檬味愛玉、帶點煙韌嘅黑糖珍珠、蜜綠豆,加埋入口香濃嘅伯爵茶味道嘅糖水,真係令人十分感覺到台灣口味!
同事真係沒有介紹錯誤!雖然唔見到台妹!但絕對推介台灣美食嘅好地方!

感謝 ombill
2020年5月25日 透過行動裝置

Check-in Taipei
中環蘇豪 • 荷李活道66號地舖

一直覺得他們的食物很好吃,就是價錢貴了一點點
看見「eatigo」訂座平台有50% off的優惠,就馬上訂座了~(不過是20:30,人流比較少的時段)

雖然20:30到達,但還是等了大概半小時,沒辦法,他們店的面積實在不大。還有,我最想吃的oreo麻糬售罄了!!!!(算了,我自己在家弄也一樣⋯)

▷ 泡菜豚肉起司蛋餅 ($75) ◁
將韓式元素加入台式蛋餅裡。辣辣的,味道新潮,比傳統蛋餅特別。

▷ 雙色鹽酥雞 ($88) ◁
鹽酥雞好香脆,雞肉嫩滑,充滿肉汁。
「雙色」醬汁是松露醬和柚子醬,兩種醬汁都好配鹽酥雞,不沾醬吃也很好吃。

⁣♡ also ordered:
• 溏心蛋滷肉飯 ($48)
• 經典珍珠奶茶 ($44)

感謝 Vacationer816014
2020年4月18日 透過行動裝置

今晚同妹妹出中環食個晚餐,之前朋友推介過中環有間台灣嘢唔錯,所以就一於去試試啦!位置都幾方便,距離地鐵站不遠。上到去發現餐廳好旺場啊,坐滿人,裡面好chill呢有分bar 檯位置同卡位~~餐廳播住周杰倫,吳克群,A lin 等台灣流行曲歌好懷念以前嘅學生時代呢~~令我覺得好似置身係台灣(っ•̀ω•́)っ✎⁾⁾ ~~

我哋坐嘅係四人枱,旁邊嘅牆有咗唔少台灣neon light,好好打卡啊~餐牌種類都唔少好吸睛啊,飯麵類有肉燥飯、湯麵或拌麵等揀,而且仲有小食同特色甜品添。另外,飲品亦有幾多選擇,例如綠豆沙牛乳,苦瓜汁及珍珠奶茶等都有...

我係飯控哈哈哈,凡係飯類都唔放過,這家嘅溏心蛋滷肉飯,便宜實惠又好吃٩( ´︶` )( ´︶` )۶。好愛這家嘅滷肉,算是比較肥、比較滑的那種,而且白飯也煮得好好吃,粒粒分明係屬於軟糯的米飯,最後飯上面還有一只半熟嘅溏心蛋,仲加上了芝麻粒,一齊嘅味道,真係好襯啊!

泡菜豚肉起司蛋餅,這家都有嘗試做一D不同口味的蛋餅~~這款蛋餅口感味道都好豐富呢~~因為有芝士,蛋餅裡面有微微嘅熔岩感覺,超細心還幫忙切好~滋味無調味蛋皮入口滑嫩~好正啊啊~!!!

這款是台豐牛肉麵,我點左刀削麵,這款麵條好特別,店員話麵條係台灣空運到香港呢,湯頭好香濃,這碗確係肉大塊的好牛肉麵呢 !! 啖啖肉呢!

甜品方面選了奶奶麻糬(花生口味),見到檯檯都點,我們都跟著點左!呢度嘅手工鮮奶麻糬強調不添加任何奶精何糯米粉,用上木薯粉做成超Q彈嘅口感,店員細心介紹食法,第一個步驟就係先將麻糬翻面,接著再用筷子當成像刀子一樣,開始分割成適合放入口中的大小,這種鮮奶麻糬吃起來冰冰涼涼,而且出乎意外不黏牙,口感好滑溜( ๑ŏ ﹏ ŏ๑ ), 味道好清爽呢~~!!! 淡淡鮮奶香味配上均勻沾到嘅花生粉,好正呢!!!!!

總括來說,這間台灣小店的確不錯,食物味道好,價錢屬於中上大眾化,菜式精緻,也有少見一點的款式,超喜歡奶奶麻糬~~~~餐廳店員不算多,但都好感謝店員百忙但都能夠保持禮貌。很享受今天在Check in TaiPei的時間,仿似置身於第二個時光,讓我暫時忘憂。

造訪日期: 2020年4月
感謝 wadia777

去過Check-in Taipei嗎? 請分享你的經驗!