“Al Dente (”

Al Dente(港灣店)
6/23(週三)
20:00
香港排名第3,198 (共15,377家餐廳)
菜系: 義式料理
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月17日 透過行動裝置

Al Dente (灣仔)
灣仔港灣道23號鷹君中心1樓102-105號舖

開心星期五當然要食好西,公司附近去灣仔碼頭方向既呢間意大利餐廳成日座無虛席,今日終於一試究竟,早早訂左中午十二點,因為天氣太熱,餐廳安排我哋坐入面,而非坐外面。

午市套餐價位大約$150左右,有數款西冷牛扒餐,斧頭豬、肉眼扒、意粉等,套餐包餐前麵包、餐湯或沙律 、一份主菜同甜品或者咖啡茶。

餐錢麵包唔講以為係POUND CAKE,原來係烘焗左既麵包食落有陣蒜香味,配上橄欖油同埋黑醋好好味。

凱撒沙律:估佢唔到大大份,好有誠意,新鮮沙律菜不在話下,有香脆麵包粒、橄欖油、Parmesan cheese 、非常新鮮!適量檸檬調味不錯。

肉眼扒:叫咗medium 五成熟,梅納反應有煎烤網紋,望落吸引,切開有適量肉汁,外脆內嫩,有少少炭燒味道。配菜仲吸引,有南瓜條,西式西蘭花黑椒味薯蓉。

Tiramisu:可以簡餐飲/要甜品,Tiramisu配雲呢拿味雪糕,雪糕好快用唔似係自家製、冇咩雲呢拿味反而有啲假人造嘅感覺,但高質咁偏濕,麻麻地。

總結:
灣仔區性價比高商務午餐
記得早早訂枱

#灣仔#灣仔碼頭⛵️#會展#aldente#意大利餐廳#高質#服務好#性價比高#敬請預約#商務午餐

造訪日期: 2021年5月
感謝 SANDRAFUNG

2019年10月9日 透過行動裝置

和同事一起相約吃個午餐,坐位舒適,適合優悠午餐。set lunch 有幾款選擇,牛扒和魚都偏咸,也比較油膩,有點失望。
是日special 意粉很不錯,景觀很好!

造訪日期: 2019年10月
2  感謝 nico1030
2019年8月3日 透過行動裝置

想情侶燭光晚餐又想要高質素的餐點,便可以到這所義大利餐廳嚐嚐。

剛好晚上想跟男友照好氣氛的西餐廳用膳,鷹君中心附近都有幾所西餐廳,這所尤其牛扒肉質出色,所以便到此度過晚餐時光。

我正正選了肉眼扒(如圖)。肉眼扒為美國進口,肉汁和脂肪比例分佈都會比澳洲牛扒更為優秀,而且此扒厚度約3釐米,五成熟剛好鎖緊肉汁,每口都可以感受肉汁在口中散開,非常享受。

男友選了蟹肉義大利麵。味道也非常好(忘記拍照了),義大利麵條跟隨餐廳名稱,會煮得非常煙韌,用料也很足,每口都有鮮甜蟹肉,非常推介。

餐廳侍應也是態度一流,因為侍應都是外籍人士,所以都需要英語下單,侍應會有時候幽默的跟客人聊幾句,很友善!

總的來說,是所食物品質跟服務態度都非常良好的西餐廳,推介給要建立氣氛留下回憶的情侶!

造訪日期: 2019年8月
2  感謝 chanmariana
2018年10月12日

5成熟的肉眼扒沒有un的感覺,口感適中,以lunch set而言,質素都算是不錯了,而且配菜既特別也很好味,令整體更上一層次

造訪日期: 2018年5月
感謝 Yannis W
2018年9月17日 透過行動裝置

這家意大利餐廳位於灣仔碼頭附近,景觀開揚,可以一邊用餐一邊欣賞維多利亞港景色。
我們來這裏的目的是為了慶祝周年紀念,點了他們的牛扒還不錯!

造訪日期: 2017年11月
感謝 MingC622

去過Al Dente(港灣店)嗎? 請分享你的經驗!