昂坪360纜車

US$21.10
US$120.26
US$315.80
更多資訊
評論 (7,399)
1週前 透過行動裝置

喺父親節嘅時候我帶咗老公過嚟坐昂坪360,坐纜車嘅時候可以望到一望無際嘅風景,同時感受到遠離城市,接近大自然嘅空氣!感覺好舒服!雖然天氣冇落雨但係尚算大霧,纜車行走期間我哋穿過啲雲,啊仔仲話好似穿越時空咁好搞笑!

而去到市集,人流唔算太多所以感覺都好輕鬆,小朋友可以輕鬆走來走去睇吓小店,行遠啲又可以睇吓廟,食下山水豆腐花,而且仲有牛睇!大家都覺得好開心!

我哋仲買咗張相去紀念今日咁開心嘅日子!
下次嚟仲要去埋大澳,要帶埋老公去,要話俾佢知香港有好多好特色嘅地方啊!

感謝 ToraChing917
3 週前評論 透過行動裝置

放假近近地又去昂坪360玩下先昂坪纜車有兩種,我地最中意坐一望無際,全透明既水晶車。

全長25分鐘既奇妙旅程,家姐最中意係透明車底望住下面既大海,山下,樹頂,有時仲會見到有人行緊山‍,勁得意。

去到昂坪市集,間中會有主題活動可以打下咭。仲有好多商店買下特色產品。而家買纜車飛仲有送優惠卷(購物滿$50減$25,飲食滿$50減$25)。超抵呀 最尾我地買左二盒大玩具,仲買左二樽大澳蝦醬 (用左coupon 二樽$29咋)。

除咗購物,沿着昂坪市集行到最尾都有好多觀光好地方。次次黎都會見到好多大大隻既黃牛,仲有好多小朋友會上黎玩泡泡槍。

雖然而家天壇大佛仲維修緊,不過行入少少有個寶蓮禪寺同萬佛寺,家姐妹妹話要拜拜,家姐仲識講爸爸媽咪嫲嫲婆婆身體健康,兄弟姊妹和藹相親,同學朋友互相幫助

想行下山,仲可以行去心經簡林,齊齊感受下大自然。真係好好的假日好去處

感謝 Aprilwong421

搭著纜車衝上雲霄 - 來一趟仙境之旅

其實上一次離島自駕遊大公主已經好想搭水晶車廂,今次就兌現返我哋嘅承諾,約埋公公婆婆一齊嚟個水晶車廂 上山去

就算停咗雨其實都有啲風,不過響車廂入面好平穩又唔覺被吹到周圍郁喎!平時大霧就見得多,今次我哋搭住纜車一路直衝雲霧,好似入咗仙境一樣☁️‍️ 配合埋寶蓮寺附近嘅建築物,真係好有意境

美中不足係 天壇大佛仍然維修中,不過不得不佩服咁大座佛像嘅維修鐵架究竟點搭嘅呢?

響 #昂坪市集 閒逛下食下雪糕,睇下牛牛食草,和大小公主上一課 #野外教室 ,研究下大嶼山牛牛 VS 西貢牛牛

好好享受沒有充斥滿街遊客的香港,好好發掘更多 本地玩樂好去處

感謝 KNKYNG
3 週前評論 透過行動裝置

向過去嘅weekend我哋一家同大姨去咗昂坪360纜車玩!昂坪360 Ngong Ping

雖然都幾大霧,但好感恩冇落雨啊!沿途風景好靚(唔係全程大霧)熊仔餅同豹豹勁大膽,竟然坐水晶車咁see through 都唔怕反而姐姐佢驚到全程揸住碌扶手冇放開過(慘)

到咗目的地,我哋周圍行吓,去市集Ngong Ping Village 昂坪市集行街(豹豹同熊仔餅就最鐘意)每間都要入去八卦一番

熊仔餅見到啲牛牛周圍食草同散步,佢好開心,仲見到勁大舊牛糞‍

行到尾就係我哋一家嘅指定動作,去食豆腐花鐘意佢夠晒香滑雖則貴同細碗,但都係向到先食到!

食完行到去大佛位置,得豹豹一個好堅定話要行上去…….但我哋冇人想同佢行囉…..咁多級樓梯!所以放棄了為咗氹吓佢,我哋叫佢哋倆兄弟一人買一個風車,轉個靚運啦!

豹豹已經講定,下個月佢又要黎玩喇有冇咁鐘意呀

不過下次黎我哋要行埋大澳,去掃街同觀光!仲有我親戚之前都係住向海上排屋,我細細個成日入黎玩同遊山玩水,我要去揾番我嘅童年回憶啊!
#ngongping360 #ngongpingvillage昂坪市集 #cablecar #纜車 #NP360 #大嶼山 #lantauisland #豆腐花
#hkblogger #instamom #hkmom #fulltimemum #hkmommyblogger #hkinfluence
#mamablogger #paoma
#sohappy◽️
#豹媽 #全職媽媽 #paogor #koalasmarch #豹哥 #駱天熊仔餅 #駱山豹 #親子blogger #親子博客 #親子好去處 #假日好去處 #親子活動

感謝 Paomaballball

考完試去鬆一鬆,一定要去遠離繁囂嘅地方走走。
所以決定帶孖寶快閃大嶼山,坐水晶纜車,順便去埋心經簡林打卡。

依家去大嶼山真係好方便,唔使再坐巴士轉黎轉去,喺東涌搭纜車只需10分鐘車程便到,超快呀。今次特別揀咗水晶車廂,連車廂地下也是透明玻璃,非常震撼,可以全方位飽覽大嶼山美景,孖寶非常興奮。

到達了昂坪市集,孖寶都對紀念品店的精品好有興趣,哥哥睇中熊貓公仔,細佬佬就鍾意珠片狗仔,原來來回車票會包含購物和美食優惠,每$50可減$25,所以我都破例買了給他們。

難得來到大嶼山,本來想去睇天壇大佛,可惜大佛還在維修保養中。所以我哋轉戰另一個我一直好想去嘅地方,心經簡林!我們先在市集外品嚐山水豆腐花,再出發去心經簡林,無啦啦變咗行山,哈哈!

其實去心經簡林唔會行好耐,過咗大佛一直行大概5-10分鐘便到心經簡林入口,再行多10 分鐘便到目的地,非常簡易。其木刻佛經設計確實係幾特別,絕對係打卡勝地❤️。

原來昂坪去大澳只係15分鐘車程,今次唔夠時間,下次去埋大澳玩先。

感謝 doublebrothers_chloe

剛剛過去父親節,大家如何慶祝呀?
我們就去乘坐昂坪纜車,我超喜歡的!!

沒想到人不是超多,陰涼天氣真的超舒服呀~
平常細佬都待在家,疫情下都係少出街!
今次是第一次過來,有時候也想盡量帶他出去走走,
呼吸點新鮮空氣,也看看外面的世界

想不到細佬坐喺水晶纜車也不怕,真係一個大膽小孩子
至於姐姐都沒之前怕,車廂中走來走去影相️
登上水晶纜車,360度廣闊看到周圍無限景致,賞心悅目

昂坪市集還有非常多店鋪可以選購特色伴手禮

小朋友周圍影下相好像祝福鼓、菩提許願樹

累了,大家坐在台階上休息一下,觀賞周圍環境,吹吹風❤

暑假快到,我訣定多安排一些戶外活動走走
#親子行程 #yaomama #hkblogger #mamablogger #親子blogger

感謝 mslokyiu