昂坪360纜車

US$21.13
更多資訊
US$131.77
更多資訊
評論 (7,389)
昨天 透過行動裝置

今年父親節前夕同畏高嘅雪嵐媽媽一齊去挑戰難道:坐昂坪360水晶纜車。今日天氣真係唔錯,唔太晒又無落雨,最適合戶外活動☺️

雪嵐爸爸提早一天在網上預訂咗纜車門票,雪嵐媽媽、雪嵐寶寶、公公婆婆和亞姨我們一行六人一早就出發,可能真係時間尚早,未有太多人,好快就換到門票,過程十分順利,登車前突然人有三急....,好在車站登車前都有洗手間,好方便!

終於登車啦,水晶車廂,真係全個地下都係透明架,初時的確有啲心驚驚,但係一兩分鐘之後,驚嘅感覺完全被靚景掩蓋晒:山景、海景、飛機✈️升降嘅靚景,咗多幾分鐘,港珠澳大橋都見到,當然25分鐘嘅旅程係打卡影相嘅好時機,大人小朋友你影下我、我影下你,話咁快就到咗昂坪市集,雪嵐媽媽:「原來都唔係咁得人驚啫」

昂坪市集都有不同嘅舖頭,美食、購物、娛樂等等,我們仲見到有牛牛散步添呀,取門票時,票務員仲有兩張優惠券:一張$25餐飲券及一張$25購物券,憑券在火昂坪市集食 滿/買滿$50就可以用,我哋就用咗嚟食雪糕,大人細路都開心。#sohappy◽️

如果時間許可,仲可以搭車去埋大澳逛逛添,下次有機會再嚟先

後記:最近昂坪360纜車仲有長者優惠,65歲或以上長者標準車廂來回票只係$2️⃣0️⃣,無睇錯,係$2️⃣0️⃣!!!優惠做到2021年7月14日,把握機會,快啲同你哋嘅至愛親友一齊去啦!

感謝 tracymbyk
3 週前評論 透過行動裝置

前排日日都咁好天,趁daddy放假去咗郊遊☀️坐昂坪纜車➕快閃大澳☀️

諗住星期日會好多人好迫啦,點知又唔係喎,網上預約左水晶車廂來回票+大澳乘車劵,唔駛排隊輕輕鬆鬆就上咗車一開始雋少係咁嗌「好驚!」之後又擺pose又嗌「好靚呀!」「飛機呀!」「下面好多水呀!(海)」「有人行山呀!」無比興奮正一扮嘢王揀水晶車廂真係冇錯,多好多野睇

影下相睇下風景話咁快就去到昂坪市集~行個圈影下相就搭巴士去大澳~原來車程只係10分鐘左右!勁快一去到梗係要食即叫即整嘅炭燒雞蛋仔幸運地竟然唔駛排隊!☺️買完之後,後面已經大排長龍四圍行下食下買下影下相,又搭返巴士上昂坪市集,仲見到牛牛食橙小朋友睇得最開心可惜大佛維修緊冇得去...下次一定要再嚟過!再去埋心經簡林!

感謝 chaamama
3 週前評論 透過行動裝置

已經係第2次黎昂平360,今次就買左360大澳通既套票,有來回纜車、來回連接昂坪360纜車站去大澳巴士券、有大澳小遊艇同大澳小食券。

我地係昂平360 纜車站上車,大約25分鐘就到昂坪360山頂嘅纜車站,沿途仲有唔少有山有水既靚景,我地坐水晶車廂,水晶車廂既透明嘅地板可以多角度睇唔同嘅靚景,小朋友一啲都唔怕高,仲睇得好興奮。

喺山頂昂平360纜車站一出經過餐廳之後,近客戶服務中心對面就係到去大澳既巴士站。大約左十零分鐘就到大澳啦~真係好快到。

回程時撞啱差唔多6點就日落,坐纜車既景色同中午個時比較又另有一番風味呀~ 纜車入面我仲睇到有飛機升降tim呀~ 臨走之前仲喺昂坪360嘅昂坪市集行咗個圈,食返個雪糕,再睇埋期間限定展覽先走。

體驗日期: 2021年5月
感謝 YinyuY1
4 週前評論 透過行動裝置

趁呢排天氣好到不得了,我哋去咗搭昂坪360水晶車廂,中午去到好太陽到同藍天白雲好接近,喺透明車廂360度睇晒赤臘角機場飛機升降同玻璃地板下嘅海景同山景

阿姐第一次搭昂坪纜車,去程係有少少驚要攬住,回程已經企喺車廂中間走嚟走去睇風景,最勇係佢

我哋喺午飯時間到達昂坪市集,所以先喺度醫肚,再到附近遊走
喺市集旁邊有巴士站,可以搭巴士去大澳,不過巴士半個鐘一班,大家要預早時間過去呀!
我哋就近近地行過隔離寶蓮禪寺同天壇大佛(大佛維修中,重開日期未定),亦可以到昂坪奇趣徑嘅心經簡林

而家少咗遊客到昂坪,市集廣場都有充裕空間俾小朋友喺度玩,阿姐仲帶咗吹泡泡嚟

昂坪市集仲同恆香老餅家搞緊聯乘活動,除咗有展覽館,市集廣場仲有唔同嘅恆香傳統食品佈置俾大家盡情打卡!

1  感謝 aminn613
5 週前評論 透過行動裝置

#開心愉快昂坪360半日遊
今日小善姑媽媽放假,等埋小善妹放學後一齊同姑媽媽去昂坪360,未去到,小善表示好興奮

準備上水晶車,車箱內都是透明的,進入個下見到地面係透明,有一下感覺都幾驚小善開始覺得好奇又好玩,由開始有啲驚驚變成唔驚話好玩不停望下腳下有海,有叢林好奇妙,仲望到機場停滿飛機✈️場面好壯觀,上到最頂好大帽,影相出來效果有種朦朧美

上到市集,可能平日關係比較少人,可以慢慢行下睇下野影下相中途見到有隻牛牛路過好可愛,市集內有很多特色嘅商店好有懷舊feel,小善見到有雪糕店,天氣熱食返杯雪糕降下溫先仲有個#Aveda點滴揹水Walk&Run活動遊戲,只要跟住地圖指示打卡完成任務就會有小禮物,呢個活動遊戲好有意義

另外仲有21號巴士去大澳,由於我哋晏咗入去,所以無入到大澳玩,下次再來昂坪市集一定會去大澳玩

體驗日期: 2021年5月
1  感謝 Yumiprincess0405