“服務親切”
Canton Pot的評論

Canton Pot
香港排名第58 (共15,292家餐廳)
價位: US$19 - US$39
菜系: 亞洲料理
更多餐廳詳細資料
適合: 當地美食
周圍地區: 旺角
3 週前評論 透過行動裝置

這是我第一次到canton pot用餐,雖然價錢偏貴,但服務態度良好,而且食物質素不錯,特別係湯底味道好好,飲得出燉左好多個鐘。亦特別多謝服務員Sarah親切既服務同介紹,令到今次用餐有好好既體驗。下次會再光顧

造訪日期: 2021年4月
感謝 Kkm331

2021年3月31日

今天真開心能食到頂級鍋, 樣樣新鮮美味. 我最欣賞本地牛和海鮮拼盤, 令我胃口大增. 餐廳待應更有5星級酒店水準, 抵讚!
當我飽餐一頓後,準備取車時,職員Richard 告訴我我的右前車輪有一支釘插在上面.仔細一看, 果然真有其事. 我非常感謝職員Richard的細心. 使我可以安全回家. 真是一個難忘的晚上.

1  感謝 lkl0210
2021年3月29日

我一家人都十分喜歡打邊爐,差不多每週最少一次。我太太行路不便都堅持來Canton Pot,因為這裡十分寧靜,又有私人空間。食物新鮮可口。每次來打邊爐職員Richard總會熱情招待,又幫助我們上落。使我們好有安全感。用膳後又幫助我們叫的士。服務一流,要讚揚。

1  感謝 Mars3388
2021年3月16日

限聚令改禁4人一枱,於是一班朋友相約到canton pot火鍋,因太耐沒有食火鍋大家都很盡興,有一個朋友飲醉酒,好彩有Richard 協助,並且搬咗一張椅子給朋友坐,所以一定要讚讚佢,服務客人即熱誠又夠盡責。

1  感謝 O9469KQtracys
2020年12月3日

中秋過後,天氣終於沉淀下來,晚間更偶有寒意,有時候都會係家中食火鍋。

當然,同朋友飯聚都要好小心,尤其是人數。

睇地址Canton Pot話就話係旺角,但位處舊豪華戲院旁邊,感覺有點兒去了大角咀,不過總算靜中帶旺,行出去彌敦道都只不過幾分鐘。

畢竟是限聚令下,就算廂房幾大,都只能容納六個人。

由於大圓檯設有兩個火鍋位,有三位女士在坐,當然要點個「花膠燉響螺湯底」,給幾位滋補一下。

舀一下,好多花膠筒同圓肉,未食火鍋先呷口湯,真係好鮮甜。

男女們就是龍蝦套餐,原隻龍蝦起肉當刺身又得,作為火鍋料都無問題,龍蝦頭放埋落湯底,龍蝦味道更濃。

首先梗係要介紹抵食套餐「海鮮任你點 2 + 2」($168)。

客人可以選擇兩款活海鮮與及兩款冰鎮海鮮,而活海鮮有愛爾蘭蟶子皇、刀貝蜆、鮑魚及海中蝦。

至於冰鎮海鮮有珊瑚蚌、貴妃蚌、桶蠔與及阿根廷紅蝦。

自己就點了蟶子、鮑魚、珊瑚蚌及貴妃蚌。

活海鮮質素好得沒話說,而且食完又可以再點,貨真價實,計落如果叫均8款,都不過$340左右,已經係全海鮮宴。

除了海鮮,Canton Pot 有幾款火鍋料要同大家介紹一下。

首選本地新鮮牛頸脊,無他既,肉味濃而有嚼口,油花分佈平均,配埋龍蝦湯底,超正。

另一個好吸引人既部位係吊龍,肉質鮮紅夠新鮮,同樣富有肉味。

而牛舌處理食材相當細心,把整條牛舌邊位割走,只保留中間最有嚼勁及肉味的部位,牛魔王必定收貨。

若然只掛住食牛,可能會錯過西班牙橡果黑豚肉,肉片帶點甜味及果香,非常可口。

雖然餐廳有手打丸類,但澳洲M5芝士和牛餃同羊肚菌黑豚肉餃仲吸引,畢竟胃納有限啊!

咬落芝士和牛餃,中間溶化的芝士滲出濃香;而羊肚菌餃的比例恰好,沒有搶去黑豚肉的味道。

午餐肉

差不多有機會都會點,但總係覺得最啱配麻辣火鍋。

炸魚皮

無論佐酒抑或用作火鍋都可以,泡浸一下湯底,蘸了湯汁更加惹味。

主食當然不會配飯,而係三色麵,掛滿了湯汁的麵條,好啱要澱粉質既我。

齋食海鮮同肉未免不太健康,好彩仲有花生芽同時令雜菜籃,幫助消化最好。

甜品

一口氣點齊木糠布甸、綠茶紅豆意大利白酒奶凍、焦糖燉蛋、芒果楊枝甘露水滴、芒果楊枝甘露黑白配及北海道3.6牛奶布甸,正好每人一款。

自己就挑了牛奶布甸。

小巧簡單的一杯,沒多餘花俏的擺設,奶味香,質地滑,不錯。

始終香港人都幾鍾意打邊爐,講講下,不如今個星期又去多次。

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 foodiephilip
Lhotel_GM,Canton Pot 的 General Manager,回應了這篇評論已於 2020年12月7日 回應

尊貴的foodiephilip,

感謝您抽出寶貴的時間來分享您於Canton Pot的用餐體驗。

我們很高興得悉本餐廳的晚餐及服務質素能達到您的期望,而您的讚賞及肯定讓我們的餐飲團隊感到非常鼓舞,我們定必繼續努力,做得更好。

再次感謝您對Canton Pot的支持,期待很快能再次為您服務。

方廣基謹啟
總經理
旺角薈賢居

查看過Canton Pot的旅客也查看過

去過Canton Pot嗎? 請分享你的經驗!