“真誠待客”
Canton Pot的評論

Canton Pot
香港排名第77 (共15,532家餐廳)
價位: US$19 - US$39
菜系: 亞洲料理
更多餐廳詳細資料
適合: 當地美食
周圍地區: 旺角
2021年3月16日

限聚令改禁4人一枱,於是一班朋友相約到canton pot火鍋,因太耐沒有食火鍋大家都很盡興,有一個朋友飲醉酒,好彩有Richard 協助,並且搬咗一張椅子給朋友坐,所以一定要讚讚佢,服務客人即熱誠又夠盡責。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 O9469KQtracys

2020年12月3日

中秋過後,天氣終於沉淀下來,晚間更偶有寒意,有時候都會係家中食火鍋。

當然,同朋友飯聚都要好小心,尤其是人數。

睇地址Canton Pot話就話係旺角,但位處舊豪華戲院旁邊,感覺有點兒去了大角咀,不過總算靜中帶旺,行出去彌敦道都只不過幾分鐘。

畢竟是限聚令下,就算廂房幾大,都只能容納六個人。

由於大圓檯設有兩個火鍋位,有三位女士在坐,當然要點個「花膠燉響螺湯底」,給幾位滋補一下。

舀一下,好多花膠筒同圓肉,未食火鍋先呷口湯,真係好鮮甜。

男女們就是龍蝦套餐,原隻龍蝦起肉當刺身又得,作為火鍋料都無問題,龍蝦頭放埋落湯底,龍蝦味道更濃。

首先梗係要介紹抵食套餐「海鮮任你點 2 + 2」($168)。

客人可以選擇兩款活海鮮與及兩款冰鎮海鮮,而活海鮮有愛爾蘭蟶子皇、刀貝蜆、鮑魚及海中蝦。

至於冰鎮海鮮有珊瑚蚌、貴妃蚌、桶蠔與及阿根廷紅蝦。

自己就點了蟶子、鮑魚、珊瑚蚌及貴妃蚌。

活海鮮質素好得沒話說,而且食完又可以再點,貨真價實,計落如果叫均8款,都不過$340左右,已經係全海鮮宴。

除了海鮮,Canton Pot 有幾款火鍋料要同大家介紹一下。

首選本地新鮮牛頸脊,無他既,肉味濃而有嚼口,油花分佈平均,配埋龍蝦湯底,超正。

另一個好吸引人既部位係吊龍,肉質鮮紅夠新鮮,同樣富有肉味。

而牛舌處理食材相當細心,把整條牛舌邊位割走,只保留中間最有嚼勁及肉味的部位,牛魔王必定收貨。

若然只掛住食牛,可能會錯過西班牙橡果黑豚肉,肉片帶點甜味及果香,非常可口。

雖然餐廳有手打丸類,但澳洲M5芝士和牛餃同羊肚菌黑豚肉餃仲吸引,畢竟胃納有限啊!

咬落芝士和牛餃,中間溶化的芝士滲出濃香;而羊肚菌餃的比例恰好,沒有搶去黑豚肉的味道。

午餐肉

差不多有機會都會點,但總係覺得最啱配麻辣火鍋。

炸魚皮

無論佐酒抑或用作火鍋都可以,泡浸一下湯底,蘸了湯汁更加惹味。

主食當然不會配飯,而係三色麵,掛滿了湯汁的麵條,好啱要澱粉質既我。

齋食海鮮同肉未免不太健康,好彩仲有花生芽同時令雜菜籃,幫助消化最好。

甜品

一口氣點齊木糠布甸、綠茶紅豆意大利白酒奶凍、焦糖燉蛋、芒果楊枝甘露水滴、芒果楊枝甘露黑白配及北海道3.6牛奶布甸,正好每人一款。

自己就挑了牛奶布甸。

小巧簡單的一杯,沒多餘花俏的擺設,奶味香,質地滑,不錯。

始終香港人都幾鍾意打邊爐,講講下,不如今個星期又去多次。

2  感謝 foodiephilip
Lhotel_GM,Canton Pot 的 General Manager,回應了這篇評論已於 2020年12月7日 回應

尊貴的foodiephilip,

感謝您抽出寶貴的時間來分享您於Canton Pot的用餐體驗。

我們很高興得悉本餐廳的晚餐及服務質素能達到您的期望,而您的讚賞及肯定讓我們的餐飲團隊感到非常鼓舞,我們定必繼續努力,做得更好。

再次感謝您對Canton Pot的支持,期待很快能再次為您服務。

2020年11月28日

疫情期間好難搵一個三五知己食飯嘅地方,今日難得聚埋一齊,喺朋友帶領下到左Canton Pot。
首先,佢係酒店入面嘅餐廳,所以裝修同環境都非常舒服,雖然係打邊爐,但係唔會話好多人好迫嘅感覺,我地book左房,房內隔音一流,大大聲講嘢都唔怕啱晒我。入到去坐低之後,已經有侍應招呼我地,其中經理Simon Lee仲好貼心送上剛炸好嘅魚皮比我地吹水送酒。
Simon 幫我地拍板三款小食,炸皮蛋同魚干都好有驚喜,送酒一流。
之後,我地叫左象拔蚌刺身,應該係野生,大大片,鮮甜唔腥。
火鍋湯底揀左人蔘牛同什菌湯,一上枱,侍應姐姐即刻畢左一人一杯比我地飲,服務一流。
最難忘各種餃類,特別係芝士餃同羊肚菌餃,濃味又好味,牛肉豬肉都好有肉味,雞肉全部都係嘉美雞,起晒骨之餘仲雞味濃郁。
最欣賞呢度嘅環境,私隱度高,隔音一流,其次係服務人員專業窩心,特別Simon Lee遲收工都仲招呼緊我地,一個字-讚!

3  感謝 dick1219

親愛的Dick Pang,

我們很高興為您帶來一次愉快的用餐體驗,並特別對Simon Lee的服務予以高度評價! 我們一向致力提供卓越的餐飲服務及重視客人提供的寶貴意見。

感謝您對Canton Pot的支持!期待您於不久的將來再次到來,品嚐更多美食及享受難忘時光。

2020年11月28日

媽媽好鐘意打邊爐,所以今天特登來朝聖。地方簡潔又清靜。牛肉及海鮮拼盤尤奇出色。要多謝Sarah的推介,亦要感謝Richard幫忙照顧媽媽出入。盡責員工。要比like。

2  感謝 Oasis666666

親愛的Angel,

我們很高興為您帶來一次愉快的用餐體驗,並特別對Sarah和Richard的服務予以高度評價! 我們一向致力提供卓越的餐飲服務及重視客人提供的寶貴意見。

2020年11月28日 透過行動裝置

疫情關係好耐冇聚會!難得約埋一齊食飯想搵個質素高,地方闊落!即刻諗起Canton Pot,有獨立房間,提早一個月訂房,雖然耐冇幫襯,但食物質素保持一貫高質素所有食材精心挑選!今次我哋試咗佢嘅人蔘韓牛湯底,同埋雜菌湯底,令人回味無窮,特別稱讚員工有禮,服務高,其中Simon Lee親自介紹食材,同安排房間!感覺賓至如歸,最後食埋佢嘅自製甜品10分滿足,Good gathering

3  感謝 JasonWan1

尊貴的JasonWan,

查看過Canton Pot的旅客也查看過

去過Canton Pot嗎? 請分享你的經驗!