“高質法國餐廳”

Odelice! (灣仔分店)
8/4(週三)
20:00
使用外送服務
香港排名第1 (共688家甜點)
價位: US$2 - US$5
菜系: 法式料理
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2021年5月29日 透過行動裝置

今個星期放生日大假,所以特登請阿媽嚟食個lunch。我哋叫咗兩個午餐,加錢要咗兩杯咖啡。

南瓜忌廉湯:十分足料,杰杰的,南瓜很甜
是日時令鮮魚餐:三文魚扒,魚皮煎得好脆好香口,魚扒雖然厚身,但內裏煮得Juicy,啖啖肉
蒜蓉菠菜,有少少檸檬汁,菠菜煮得好鮮嫩
薯蓉好香牛油味,唔係creamy 嗰種,反而好有口感因為會食到好淋嘅薯仔粒,好特別
碟邊有少少蟹汁,店長話係用一籮蟹仔煮成濃縮嘅蟹湯,所以特別鮮甜

肉眼牛扒配薯條:
牛扒好大塊而且juicy,五成熟做得啱啱好
薯條好厚身,紅酒蒜蓉燒汁,甜甜地,我覺得配上薯條超好食!

造訪日期: 2021年4月
感謝 kongcnine

2021年4月26日 透過行動裝置

依間野值得推介
店員好好態度 會同你介紹每一道菜 仲會講埋有啲咩推介

Crab & Avocado Tartare:
鍾意牛油果嘅朋友就一定啱晒 佢係牛油果做底然後順便鋪咗一層蟹肉 識落仲有牛油果嘅粒粒好正

Toast au Foie Gras:
個名完全睇唔明但其實佢係鵝肝醬多士 但佢唔係平時食開果種煎香左嘅鵝肝 而係鵝肝醬 好有法國風味

Scallops & Mushroom Galette:
上面有四粒煎香晒嘅帶子同埋煎香晒香菇 我都係第一次食蕎麥餅但係夾埋都幾正 但佢唔同Pizza底 食落會更加香口 有啲似飯焦咁

Beer Roasted Chicken:
隻雞燒得好就不在話下 最出色嘅係佢嘅薯條 係甜薯黎 即炸勁新鮮 脆口得黎仲有微微既甜帶番出黎 認真,依個係我食過最好味既薯條❤️

Apple Tea:
有好濃烈嘅蘋果味 唔係好似一般嘅果味茶包咁茶味仲濃過果味
另外佢配左蜜糖俾你 落埋落杯Apple tea度簡直係Perfect match出面係飲唔到呢個味道㗎
連佢送埋嗰塊曲奇餅都超級好味!!

Strawberry Basil Iced Tea:
自家製既味道 有超濃士多啤梨味既果茶 加少少羅勒味 飲落好清新 兩杯野飲都值得試

Strawberry Tiramisu:
好正宗既味道 姐係食落濕濕地果種 仲要勁大份! 最後食埋佢真係飽到傻

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 woody3305
2021年3月28日 透過行動裝置

很久沒吃法國菜了,便跟朋友到這間法國餐館聚一聚,餐館裝飾很有法國風味,暗暗的燈光很有情調。餐牌選擇很多,價錢又合理。

頭盤先來蟹肉牛油果他他,牛油果蓉及青瓜實實的圍了一圈,頂層滿佈蟹肉,旁邊伴以刁草、車厘茄、蒜香沙律醬及熏紅甜椒粉,味道清新賣相精緻。

極致羅西尼牛排極度美味,新西蘭牛脊肉外面煎得脆身而肉質嫩滑沒有筋,我能完整吃掉整舊肉,頂層的香煎鵝肝鮮味濃,薯蓉超級滑身,伴菜的洋蔥也非常甜,蘑菇又完全入味,整個菜式是味道細緻的結合,好味得一試難忘。

鮮活空運黑青口是限量供應的,這個青口品種較迷你但肉質鮮甜,醬汁由香蒜蕃茜及白酒煮成,厚切薯條香脆,配蒜香沙律醬是多麼的完美

甜品有橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕,著了火的橙酒慢慢倒到可麗餅上,橙酒香氣即時撲鼻,雪糕加橙肉加橙皮加橙酒,一凍一熱口感享受,睇得又食得

店員服務非常專業及細心,真正關心客人之需要,臨走時更問我有沒有帶外套,因外面風大了,多麼的體貼啊

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Hitormiyu
2021年3月2日 透過行動裝置

今晚約了兄長前來灣仔一間主打法國菜的小店「Odelice!」晩膳,這間始創店是一位法藉老板主理,由於口碑好,幾年間已開了數間分店。
總店地方雖小,但佈置簡約,有法國風情,由於時間尚早,食客不多,更覺舒適寧靜。
先來兩杯冰凍比利時小麥啤酒 - 麥味濃郁,清新怡神。
是日餐湯 - 蔬菜濃湯,配以蒜蓉麥包,相當滋味。
頭盤點了蟹肉牛油果他他 - 新鮮蟹肉配上營養豐富的牛油果令人百食不厭。
燒雞意粉 - 驚喜之作,剛烤好的雞斬件放在充滿羅勒香草醬的意粉內,皮脆肉嫩,相當和味。
煙三文魚菠菜意粉 - 優質煙三文魚配法式芝士白汁菠菜意粉,吃時將意粉蓋在三文魚上一會再吃,效果相當好。
士多啤梨提拉米蘇 - 餐廳的招牌甜品加了意大利甜烈酒,令甜品加添酒香,果然不同凡響。
香蕉朱古力法式多士 - 香蕉、濃郁朱古力醬、椰絲和鮮忌廉加在法式多式,多麼邪惡的甜品,看來又要多做運動。
最後再叫了兩杯cappuccino,賣相靚絕,香濃幼滑,極佳之作。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 RYWLEE
2021年1月20日 透過行動裝置

今日有些事和女兒要去灣仔辦理文件順道逛街一會,逛了一陣子已是下午也正好嘆下午茶的時候,在附近看到一間法國菜餐廳「Odelice]入進店內已聽到柔和的音樂令我感到好chill 整個人好放鬆,突然心情大好陪加興致點餐,我很喜歡吃牛點了肉眼扒配薯條,女兒就點了白酒大蜆闊條麵;肉眼扒5成熟不偏不倚正正恰到我所要求好嫩滑肉質香濃,至於大蜆闊條麵我喜出望外的欣賞,大大隻的蜆肉烹調得不會太熟非常鮮甜而且麵條充分吸收了原有蜆肉的鮮味道再加上配以牛油、白酒及香草令到整份麵條十分十分之鮮甜香郁,齒頰留香真的值得推介給朋友們。真的停不了點了甜品-雪糕可麗餅,煎香蕉上加上榛子醬令入口的雪糕有各種香甜層次!我會下次約朋友再來!

造訪日期: 2021年1月
感謝 idymok

查看過Odelice! (灣仔分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (灣仔分店)嗎? 請分享你的經驗!