“初嘗蕎麥餅”

Odelice! (灣仔分店)
訂位
7/12(週日)
20:00
線上訂購
香港排名第1 (共681家甜點)
價位: US$2 - US$5
菜系: 法式料理
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2020年6月3日 透過行動裝置

咁啱行過灣仔見到一間餐廳賣蕎麥餅, 咁大個人都仲未聽過咩叫蕎麥餅決定入去試下。 咁就先講蕎麥餅嘅食評喇。 我哋點咗一個松露味嘅, 上菜嘅時候好香松露味再將生雞蛋撈勻, 加上帶有酸味同黑醋味嘅沙律菜, 味道非常之夾。 我哋亦都叫咗一杯新鮮芒果加橙汁, 係用新鮮嘅生果即榨, 無添加其他東西。

前菜我哋點咗蟹肉牛油果他他同埋白酒煮青口配薯條。 先講蟹肉牛油果他他, 如果就咁食蟹肉可以食到非常鮮甜嘅蟹肉味, 如果撈埋牛油果一齊食, 加埋牛油果嘅香氣同時間口感亦都更加多層次。 然後再講白酒煮青口, 唔使點煮淨嘅白油汁, 就咁食啲青口已經非常有味道, 如果想食重口味啲, 加埋蒜頭同埋香菜等配料亦都係一個唔錯嘅選擇, 食到最後就可以試下點啲白酒汁,煮到非常之濃好香。 薯條係新鮮炸起,調味適合。

另外我哋亦都嗌咗一個普羅旺斯雜燴, 裏面有好多唔同嘅蔬菜有茄子脆肉瓜番茄等等, 蔬菜烹調嘅時間啱啱好唔會太老, 加上充滿香草味嘅新鮮番茄汁,非常好味!

最後就係牛肉闊條麵, 闊條麵食落嘅口感似係新鮮做起的, 加上香濃嘅牛肉同醬汁, 值得推介!

感謝 Carly W

2020年6月3日 透過行動裝置

今日約了好友們聚餐,鐘意食西餐,就選了Odelice!

餐廳面積不算大,整齊舒服,
同朋友傾偈好地方。

帕爾馬火腿蕎麥薄餅
我們先來一個蕎麥薄餅,
賣相很吸引的薄餅,餅底略帶煙韌,咸咸的巴馬火腿,配上滿滿蕎麥香的薄餅,味道很夾,
油封番茄配上酸醋蔬菜沙律,清甜開胃。
鮮活空運黑青口
青口鮮甜嫩滑,以香蒜番茜白酒汁煮,
每一啖都有酒香,正!
薯條鮮炸,外脆內軟,停不了口。

特級盛典漢堡配黑松露薯條
哈哈,漢堡包很大個呢,麵包鬆軟,
漢堡扒牛味濃,配爽脆生菜,酸甜番茄,
口感味道提升。特別的是配有鴨肝醬,
味道甘香坊間比較少吃到
鮮蟹肉寬條麵
其實系番茄寬條面,相中面上的白色材料便是蟹肉,肉質結實鮮甜。麵條硬度適中,
醬汁掛於每條面上,感覺滿足又醒胃。

肉桂蘋果,焦糖醬,雪糕可麗餅
最後又點少得了甜品呢。
當然就點一個法式crepe 啦, 其實就即是薄pancake
Crepe煙韌,有蛋香,配上甜甜焦糖醬,
味道提升,肉桂蘋果甜又軟,加上冰凍雲呢拿雪糕,整個配搭很不錯!

椰青芒果熱情果沙冰
我點了一杯沙冰,芒果味較突岀,
喝到清新的椰青水味,
味道幾特別,有驚喜。

感謝 chowmemo
2020年6月2日

這天晚上和姐姐來了這家法式小餐館吃飯
環境和食物都超優的啦

開胃菜點了蟹肉牛油果他他
蟹肉超多,而且很鮮甜彈牙
味道酸酸甜甜的很開胃

其中一個主食點了香煎帶子蕎麥薄餅
薄餅煎得香脆充滿蕎麥香
帶點牛油香的帶子鮮甜爽口,外層煎得帶點焦香,和菇菌忌廉汁的味道很夾呢!非常香口惹味 !

另一個主食點了煎牛扒,因為我姐姐正在懷孕的關係,我們點了全熟
雖然是全熟,但是肉質一點也不韌
還是挺juicy的,肉味也相當香濃
很推薦這個牛扒!

甜品點了法式多士
水果都很香甜,多士充滿了蛋香和牛油香
非常好吃,實在令人滿足呢!

另外他們的蘋果茶也是很好喝,味道清新
很解膩

感謝 fatfatcat520
2020年6月2日 透過行動裝置

在灣仔,每每經過呢間店總係好好奇望入去,覺得裝修很特色,究竟食物又如何呢?!

餐廳會為每位進去的客人探熱,而門口放有各類的消毒產品供客人使用,令你食的放心!

內裡裝潢感覺舒服,寧靜!
我們看了看餐廳,竟覺價錢不算貴!

一共 點了:餐湯/沙律/主菜/燴飯

黑松露蘑菇湯配香草牛油蒜蓉多士
蘑菇經過打蘑,香濃細滑,加埋黑松露非常香,多士浸小小湯食非常配合!好好飲!

法國鵝肝拼鴨胸沙律
鵝肝煎得岩岩好!好香,入口即溶!
鴨胸有炭烤味!好惹味!平時我一定唔食皮邊位,但呢款我成舊食,一件不留!烤得好好食!沙律配上蜜糖陳醋汁感覺清新不酸!
這道沙律確實令人驚喜!

肉眼牛扒配薯條
點了牛扒7成熟,切開還以為有點生,點知咬落去一點都不會生,入口很淋,亦都係炭火烤,烤到表面微焦,好食!
薯條亦都炸得香脆,加左少少鹽已經好好味!

黑松露雜菌燴飯配松露白酒雜菌汁
個人好喜歡雜菌和黑松露,
所以試過無數咁多款!
這家的必須讚讚!用了意大利米非常有咬口!松露和雜菌份量好多,每一口都食到!加埋白酒汁同平時食過的有小小唔同!讚!

總括黎講好好好食!性價比非常高!
質數高,價錢我覺得不貴!
是一間非常好味隱世法國菜!

感謝 MabelN110
2020年5月18日 透過行動裝置

工作忙碌過後,特意約朋友在灣仔這家分店,就是為了感受一下法式餐館的悠閑,好好地品嘗一下美食,放鬆一下。

店面環境舒適,休閒音樂配上小餐館裝修,脫離車來車往的繁忙和一般商場的風格。

餐廳經理細心的介紹下點了一壺蘋果茶,蘋果味道非常濃郁,加點蜜糖剛好帶出香甜味!

香煎帶子蕎麥薄餅
蕎麥餅上的醬汁配上雜菌與帶子非常配搭,加上少許沙拉,咸中帶甜味,味道豐富。

西班牙黑毛豬伴紅酒汁
不太厚不太薄的切片,能吃到香味之餘亦帶有口感。秘製紅酒汁帶甜味,黑椒粒加上肉片能刺激一下味蕾。

極致羅西尼牛排
招牌之一,一大塊鵝肝帶出陣陣油香,入口即溶,配上一小口薯蓉,雙重享受!不少得牛排的精髓,肉質較為嫩滑,生熟度剛好,熟稔的外皮配上紅酒牛肉汁,再加上一小片甜香的紫洋蔥,非常搭配!

甜品 士多啤梨tiramisu
在外面餐廳很少吃到的一個甜點,採用酸酸甜甜的草莓,中間帶有淺薄的酒香,口感細滑,值得推介!

每次都期待的西餐,下次要去其他分店再試!☺️

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 EPSTW

查看過Odelice! (灣仔分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (灣仔分店)嗎? 請分享你的經驗!