“隱世法式小店”

Odelice! (灣仔分店)
訂位
線上訂購
香港排名第1 (共681家甜點)
價位: US$2 - US$5
菜系: 法式料理
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
2020年6月2日 透過行動裝置

在灣仔,每每經過呢間店總係好好奇望入去,覺得裝修很特色,究竟食物又如何呢?!

餐廳會為每位進去的客人探熱,而門口放有各類的消毒產品供客人使用,令你食的放心!

內裡裝潢感覺舒服,寧靜!
我們看了看餐廳,竟覺價錢不算貴!

一共 點了:餐湯/沙律/主菜/燴飯

黑松露蘑菇湯配香草牛油蒜蓉多士
蘑菇經過打蘑,香濃細滑,加埋黑松露非常香,多士浸小小湯食非常配合!好好飲!

法國鵝肝拼鴨胸沙律
鵝肝煎得岩岩好!好香,入口即溶!
鴨胸有炭烤味!好惹味!平時我一定唔食皮邊位,但呢款我成舊食,一件不留!烤得好好食!沙律配上蜜糖陳醋汁感覺清新不酸!
這道沙律確實令人驚喜!

肉眼牛扒配薯條
點了牛扒7成熟,切開還以為有點生,點知咬落去一點都不會生,入口很淋,亦都係炭火烤,烤到表面微焦,好食!
薯條亦都炸得香脆,加左少少鹽已經好好味!

黑松露雜菌燴飯配松露白酒雜菌汁
個人好喜歡雜菌和黑松露,
所以試過無數咁多款!
這家的必須讚讚!用了意大利米非常有咬口!松露和雜菌份量好多,每一口都食到!加埋白酒汁同平時食過的有小小唔同!讚!

總括黎講好好好食!性價比非常高!
質數高,價錢我覺得不貴!
是一間非常好味隱世法國菜!

造訪日期: 2020年6月
感謝 MabelN110

2020年5月18日 透過行動裝置

工作忙碌過後,特意約朋友在灣仔這家分店,就是為了感受一下法式餐館的悠閑,好好地品嘗一下美食,放鬆一下。

店面環境舒適,休閒音樂配上小餐館裝修,脫離車來車往的繁忙和一般商場的風格。

餐廳經理細心的介紹下點了一壺蘋果茶,蘋果味道非常濃郁,加點蜜糖剛好帶出香甜味!

香煎帶子蕎麥薄餅
蕎麥餅上的醬汁配上雜菌與帶子非常配搭,加上少許沙拉,咸中帶甜味,味道豐富。

西班牙黑毛豬伴紅酒汁
不太厚不太薄的切片,能吃到香味之餘亦帶有口感。秘製紅酒汁帶甜味,黑椒粒加上肉片能刺激一下味蕾。

極致羅西尼牛排
招牌之一,一大塊鵝肝帶出陣陣油香,入口即溶,配上一小口薯蓉,雙重享受!不少得牛排的精髓,肉質較為嫩滑,生熟度剛好,熟稔的外皮配上紅酒牛肉汁,再加上一小片甜香的紫洋蔥,非常搭配!

甜品 士多啤梨tiramisu
在外面餐廳很少吃到的一個甜點,採用酸酸甜甜的草莓,中間帶有淺薄的酒香,口感細滑,值得推介!

每次都期待的西餐,下次要去其他分店再試!☺️

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 EPSTW
2020年5月12日

今次選左依間位於灣仔既法國菜餐廳,
睇個門面已經好吸引,

燈光優美裝潢簡單得黎令人好放鬆有家既感覺。

我地2個人主要係想試多d,
於是點左2個前菜2個主菜同2杯夥飲全部share,
原本仲叫左一個甜品,
不過最後因為太飽Cancel左。

估唔到佢既份量十分之大,
完全對得起個價錢呢!

~~~第一道菜: 吞拿魚牛油果他他

他他係法國餐黎解作生牛肉,
不過依度既意思係全生咁解,
食慣魚生既香港人絕對唔會抗拒依道菜,
吞拿魚好新鮮,
夾埋牛油果醬一齊放入口軟綿綿既口感真係好正。

~~~第二道菜: 黑松露蘑菇湯

前菜還有黑松露蘑菇湯,
口感濃凋,
仲配上一塊脆卜卜既香蒜牛油多士!

~~~第三道菜: 帕爾馬火煺蕎麥薄餅

接著就是主菜啦,
這主菜真係好特別,
係出面極之小有可以食到類似既主菜,
而且份量相當大
(我們原本仲以為是小食黎呢哈哈),
講番味道,
帕爾馬火煺睇上去唔明顯,
但味道都好出,
以蔬菜去襯托到成個薄餅既味道,
咬落去有小小似Pizza
但又唔會好似Pizza食落咁濟,
仲有流心蛋黃流出,十分juice,
好特別,值得一試!
下次會想試另一個口味
(香煎帶子配白酒忌廉的蕎麥薄餅),
應該味道會更野味更Juice~

~~~第四道菜: 極致羅西尼牛扒

而另一主菜羅西尼牛排我們點了3成熟,
上碟出到黎熟度剛剛好,
一咬落去十分有肉汁,
厚度十足,很有咬口,牛味都十分到位,
配上一點襯底的薯蓉同烤洋蔥真係好好食,
而因為係羅西尼,
所以佢既汁都係特別調製的,
不同於出面餐廳普通既汁,性價比十足。

~~~飲品: 牛油果蘋果青瓜汁,香蕉熱情果蜂蜜

最後要講就係兩杯果汁,
都是用新鮮生果現打而成的,十分健康。
牛油果蘋果青瓜汁, 牛油味道沒有很出, 但飲落去唔會好甜, 有種好新鮮既感覺呢。
而香蕉熱情果蜂蜜, 甜甜的, 飲落比較杰身, 如果喜歡飲沙冰既人一定要試試啊!

造訪日期: 2020年5月
感謝 AikoU25
2020年5月7日

疫情緩和當然要出外食返啲好嘢啦!呢次嚟到位於灣仔嘅ODELICE!呢間餐廳係一間法國餐廳,雖然店舖比較細,但坐位亦非常舒適,而呢度嘅服務員(經理)非常熱情款待,亦非常之細心介紹店內特色菜式。
吞拿魚牛油果他他:新鮮嘅吞拿魚伴嫩滑嘅牛油果,配上帶點酸嘅日式和風醬汁,是款出色好味嘅前菜,賣相亦非常精緻。
煙三文魚蕎麥餅:係一款由無麩質嘅蕎麥粉所製嘅鹹味可麗餅,係可麗餅內入面除左有主角煙三文魚外,還有菠菜,羅勒味較重嘅香草醬,他他醬,仲有隻雞蛋,非常豐富。
焦香帶子意粉:彈牙嘅帶子煎至帶點焦香,配上獨特配方嘅普羅旺斯雜燴,令其變得更有法國南部嘅風味。
經典肉眼牛排:餐廳用上來自新西蘭草飼肉眼牛排,牛味濃郁,火候控制得宜,表面烤痕非常明顯,令其焦香味十足,再加上獨特嘅牛肉汁,令到牛肉味更為濃郁。
晴天冰茶,士多啤梨羅勒冰茶:晴天冰茶有橙,檸檬,迷迭香所以非常清新,士多啤梨羅勒冰茶,士多啤梨味冰茶帶上淡淡嘅羅勒香味,配搭得宜,令人感到驚喜。

造訪日期: 2020年4月
感謝 hkfoodkillerr
2020年4月27日

雖然最近少了外出用膳,但餐餐自煮並不容易,週日有事出了灣仔,便順道去了法式小店 Odelice 晚飯。入店前均需要量體溫及消毒雙手,用膳更放心。

吞拿魚牛油果他他 -
吞拿魚鮮味,牛油果入口順滑,配上日式和風醬,口感美味。

Superfood Salad -
顧名思義食材都是健康的食物,有羽衣甘藍、牛油果、藜麥、小扁豆、石榴和車厘茄等,沙律菜新鮮,加上少許青檸汁,豐富又清新,在主菜前先食健康點。

香煎帶子蕎麥薄餅 -
來法式小店怎能錯過蕎麥薄餅,薄餅散發出蕎麥香,帶子煎至約8成熟,內裡保留嫩滑,薄餅中間還有香濃的白酒忌廉野菌。

肉眼牛扒配薯條 -
Steak 份量不少,燒得剛好至medium內呈嫩紅,外邊帶炭香,味道濃郁。

肉桂蘋果 crepes -
另一必點的是法式 crepes,與蕎麥薄餅不同,crepes 口感煙韌些,肉桂香氣滲透煮得軟腍的蘋果,加上焦糖醬,每口配香滑雲呢拿雪糕,滋味無窮。

去不了外遊,讓味蕾往法國走一趟也不錯。

造訪日期: 2020年4月
感謝 Fion1210

查看過Odelice! (灣仔分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (灣仔分店)嗎? 請分享你的經驗!