“令人回味的西餐”

Odelice! (灣仔分店)
訂位
10/19(週六)
20:00
香港排名第1 (共643家甜點)
價位: US$2 - US$5
菜系: 法式料理
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
4 週前評論 透過行動裝置

為左食餐優質西餐慶祝生日,特意山長水遠去到灣仔,食完後覺得絕對值得!
雖然灣仔分店唔大,但昏暗的燈光、掛牆的畫、簡約的吊燈,都能營造出獨特的氣氛!
因為太肚餓,所以點左好多野食!!
黑松露蘑菇湯:只要比普通餐湯多十蚊便可飲倒,每一啖都食倒粒粒蘑菇粒,口感十足。配以黑松露,兩者味道很夾,令整個湯升華左!
法國鵝肝拼鴨胸沙律:份量挺大,咬一啖鵝肝,油分慢慢滲出來,甘香滑溜,夾埋新鮮沙律菜一齊食,一d都唔漏,配以陳醋汁,好開胃!
煙三文魚蕎麥薄餅:其實有好多唔同配料選擇,不過鐘情三文魚的我二話不說揀左呢個。餅皮少少厚,所以煎完都唔會脆,較軟腍,有陣陣蕎麥香。大塊的煙三文魚及流心蛋鋪在上面,配以法式荷蘭醬汁,味道特別。
我們最期待的經典肉眼牛排配薯條,果然無令我地失望,扒的熟度適中,肉質鮮嫩,唔需要點汁,更能嘗倒牛肉香味!
經典黑松露雜菌燴飯:每一啖都有濃濃的牛油及黑松露味道,令人回味無窮!
值得一讚,侍應超貼心,會問完我地喜好後,推薦不同菜式比我地。總括而言,這樣的價錢能食倒如此質素,真抵食!

感謝 red20192019

2019年9月12日

餐廳除了食物質素,內裡環境外, 服務態度亦佔好重要位置~

這間法式小店是我過往去過多間餐廳之中服務態度最好!!!

一坐低,戴著眼鏡的男經理笑容滿面走過來詳細介紹M上新既菜式,又推介餐廳最受歡飲品,當每上一道菜時,亦會為我們詳細解釋每道菜用料,十分細心,到最後亦會問我們食物意見, 亦有跟我們分享餐廳既歷史,眼見經理對待每一枱客人都詳細介紹和親切態度,令所有食客都感覺賓至如歸!

先飲品,經理介紹餐廳招牌飲品Sunshine Iced Tea
用上橙,檸檬,入口感覺很清新涼快,真心推介!

前菜 : 吞拿魚牛油果他他
吞拿魚牛油果再配上日式和風汁,fusion菜式, 口感令人驚喜,十分大愛!

法國紅運黑青口配薯條
青口新鮮,但汁料比較淡味,如果濃味一點會更好,反而薯條更出色,配汁不是一般茄汁或沙律醬, 而是用上大蒜蛋黃醬,效果比前兩者醬汁更匹配~

Linguine Carbonara 卡邦尼扁意粉
有很多餐廳都會預先把雞蛋撈勻在意粉上才上枱,但這間餐廳做法是把半熟雞蛋放在意粉上,食客自己撈勻的,這是最正宗的做法, 值得一讚!!!

最後,甜品 : Strawberry Tiramisu
很特別的甜品,不是傳統用上咖啡製法,而是用上新鮮士多啤梨製作而成,新奇感覺,香滑忌廉亦令人一食難忘~~

十分喜愛的小店,比酒店餐廳服務更好,令人留下深刻印象!!!

感謝 wanwan113
2019年9月8日

每次在灣仔走進不同的小巷,除了感覺到現代變遷,最重要就是感受到文化的演進,在這小巷給我發現了這間小店。先來泡沫咖啡,咖啡很香,另外那餅乾正好配合咖啡。點了Odelicebrunch,把流心蛋放在多士上一起吃非常滋味,炒雜菇是另一焦點,火腿及煙肉煎得微燶真的很香。經典肉眼牛扒配薯條,估不到這餐廳的牛扒可以這樣出色,肉汁多而濃,還有肉質軟滑,炸薯條香脆可口。海鹽焦糖及鮮忌廉(法式可麗餅),餅底的蛋香出色,配上有點鹽味的焦糖醬特別得來又跟可麗餅的甜味很配合。

味道: 出色
衛生: 整潔
環境: 企理
服務: 周到
價錢: 合理

造訪日期: 2019年8月
感謝 foodtasthunter
2019年9月5日

餐廳不算很大,平日晚上也滿座。

店員耐心介紹他們的菜式,令你方便想想吃什麼。

法國空運黑青口,這款菜式店員極力推介。青口用上較為細小的,但是肉質較大粒的鮮嫩,味道鮮甜,青口再用上洋蔥粒、胡蘿蔔粒和比利時啤酒燉煮,更加提鮮。隨青口還附上粗薯條,外脆內軟,配上大蒜蛋黃醬更加惹味。

法式夏多布里昂牛排,店員表示這款是餐廳新菜式。沒有想過這份牛排蠻大份的,上菜時已切了一片片,用上厚切。我們點了5成熟也能夠弄得剛剛好,沒有過火。牛排用上黑椒和鹽稍為調味,肉質鬆軟,牛肉味濃。還附有辣味香芹青醬和蛋黃醬,而青醬帶有點辣和少少酸,是我較為喜歡的。這份牛排還附有兩份自選配菜,我們選擇了菠菜和炒野菌,當中野菌非常香菇味,十分惹味。

特色士多啤梨提拉米蘇,這款取代了舊有傳統的提拉米蘇,而且店員表示這款出面較為少見。提拉米蘇好香草莓味,不會很漏亦不會太甜,味道剛剛好。

這餐真的吃得很滿足,不論服務和食物都很高質,一定會再來。

感謝 EricaaaL
2019年8月30日 透過行動裝置

Odelice
今晚趕住要出去開會,同老婆經過見到呢間餐廳,見到佢嘅裝修,即刻衝左入去。

吞拿魚牛油果他他:日本空運到嘅吞拿魚,加上軟滑嘅牛油果,吞拿魚嘅鮮味掩蓋左牛油果嘅腥味,再配以日本和風醬汁,新鮮得黎已經有滿足感

香煎帶子蕎麥薄餅:唔係講笑,一放上張枱就已經香噴噴,黑松露卡邦尼式炒煙肉做成醬汁,蕎麥餅嘅質感,微外脆內香軟,雖然有好多配料點綴,但主角仍然係塊蕎麥餅,出面完全未試過呢個tasting 同texture.請原諒我的詞窮,麥餅係有一種好特別嘅味道,難以言喻,但係好好味。

西班牙黑毛豬伴紅酒汁:首先要讚一讚佢個薯容,係用薯仔堅壓出嚟,食到佢對食物質感的堅持及用心,至於黑毛豬,就係先燒左外邊,在用慢煮方法煮熟,滑且軟淋。

法式北非辣腸意粉:辣腸係以羊肉同牛肉嘅配搭,有羊味,但一啲都唔羶,仲竟然好多肉汁,茄汁忌廉醬,同埋彈牙嘅意粉,將整個意粉嘅味道昇華。

天氣咁熱,梗係要整返兩杯消暑沙冰,一杯係香蕉熱情果蜂蜜沙冰,另一杯係椰青芒果熱情果沙冰,鮮榨出嚟,毫無添加感覺,新鮮而且甜味自然。

造訪日期: 2019年8月
感謝 AnpatrichNg

查看過Odelice! (灣仔分店)的旅客也查看過

去過Odelice! (灣仔分店)嗎? 請分享你的經驗!