“東京過江龍”
權八居酒屋的評論

權八居酒屋
6/23(週三)
20:00
香港排名第963 (共15,377家餐廳)
菜系: 日式料理
更多餐廳詳細資料
用餐選擇: 預訂
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月14日 透過行動裝置

東京過江龍 權八居酒屋
大受歡迎嘅「料理長の逸品廚師發辦」又嚟啦!有齊沙律、前菜、刺身、炭燒、湯、壽司、天婦羅/鍋物、甜品,足足有8道,相當豐富,岩晒樣樣都想食嘅朋友仔~

廚師發辦 原價每位$1088
1957 & Co. 會員及匯豐信用卡專享「二人同行一人免費優惠」

餐廳環境開揚舒適,裝潢富日式居酒屋嘅味道,更設有室外位置,十足日本庭院,坐係到食野別有一番風味!

和牛套餐 $1088

1️⃣特色脆白飯魚沙律
沙律菜爽脆無苦澀味,面頭灑滿白飯魚,風味十足。(不過唔鍾意白飯魚嘅人就要小心啦) 當中更加有軟滑嘅蛋,甜甜酸酸嘅蕃茄仔,清新開胃~ 好鍾意佢份量十足,可以完美補充纖維。

2️⃣權八酥炸蝦丸
炸蝦丸有別於一般圓軲轆咁,而係用上麵條包住蝦肉,脆得嚟又唔油膩,食落有啲似廣東炒麵(兩面黃)。配埋yuzu chilli,甜甜酸酸幾開胃,略嫌蝦丸質地唔夠彈。

3️⃣香蔥火魚炙深海池魚
經火炙嘅深海池魚,油脂被迫出,入口滿滿油脂,並帶鮮味同炙燒香,軟中帶爽。醬汁酸尾尾,可以中和油脂感。而呢個時候飲啖日本清酒,除左可以解油膩,仲可以突出深海池魚嘅鮮味。

4️⃣日本A5和牛壽司
和牛薄切超大一片,肉質軟淋帶油脂香,入口帶甜充滿肉汁。完全係和牛多過飯!好滿足!

5️⃣牛舌、澳洲安格斯牛伴蒜片
安格斯牛粒軟腍多汁,牛味濃郁,完全無筋!面頭有炸蒜片增添香氣,食落仲有小小麻嘅感覺~ 牛舌爽彈富油香,略嫌調味偏重。

6️⃣熊本天草大王雞湯
天草大王係充滿運動量嘅大隻走地雞!雞肉有咬口,不過就有少少鞋。雞湯清甜帶柚子香,雞味就唔算特別濃,整個走清新清淡嘅路線。

7️⃣日本A5和牛壽喜燒
和牛超大大大片!油花好靚!肉質好嫩!如果浸得耐啲,牛味會更重,不過就無半生熟咁軟嫩。壽喜燒湯底濃郁,甘甜但不死咸,鍋中嘅金菇、娃娃菜、大蔥索滿湯汁,唔需要沾上另附嘅芝麻醬 都已經好夠味!

8️⃣椰汁南瓜白玉子
南瓜蓉綿密香甜,跟濃郁嘅椰汁基本上係不敗組合~ 白玉子口感軟糯,杏仁片香脆,紅豆蓉香甜軟綿,層次豐富。底層好似加左雲呢拿雪糕,令整體甜度偏高,亦有少少喧賓奪主。如果無左球雪糕,我應該會再比高分啲。

朝日鷹特撰本釀造 180ml $138
好鍾意個日本清酒壺!餐廳好貼心咁會用冰水坐住支酒。清酒入口清爽順滑,微微辛口,有層次感。

整體嚟講,餐廳無論室內定室外,都好有日本feel~ 室外有大大部風扇,無想像中咁熱,更有個鐘仔可以嗌店員,坐室外都唔怕無人serve。和牛套餐基本上每道菜式都幾高質,買一送一價錢相宜,好適合大家掛住日本嘅時候嚟!

造訪日期: 2021年5月
感謝 sistersnfood

2021年1月16日

自從下午6點成了死線之後,下午茶彷彿成了餐廳的救生圈,甚至乎不少酒店都推出 take away afternoon tea,換了係年幾前,真係諗都無諗過。

不過就係因為大家都疫境求存,的確令食客可以用較低廉的價格去享受美食。

1957集團旗下的四間餐廳,先後推出以 signature 菜色包裝的下午茶,早前的「安南」餐廳下午茶,更是超筍價$238,已經又點心又有粉麵,仲要包飲品,CP值令人難以置信,難怪優惠一出,即刻火旺。

今次輪到「權八」出招,下午茶有四款日式小食、壽司三款、串燒五款及甜品四款,當中包括了招牌手握壽司、炸鮮蟹肉餅、唐揚雞柳同椰汁南瓜白玉。

以不到$400(加一當然另計)價格,除了正常飲品,竟然可以品嚐兩杯白鶴純米酒或手工啤酒,如果係平日 happy hour 點都要幾十蚊杯啦!

始終係大型日式餐廳,除了一般的座位外,更有「榻榻米」房可供選擇,大家訂檯時記得講聲。

由於下午茶有即烤串燒,建議大家同侍應交帶一聲,不妨食完小食同壽司,之後先再食熱辣辣既蟹餅、雞柳同串燒就最啱 timing,而且餐飲竟然有白鶴純米酒提供,用串燒佐酒真係無得輸。

日式小食
餐前先送上日式小食,枝豆用鹽漬過,帶少少咸香,兩個人慢慢食消磨時間一流,而飛魚子沙律又係即叫即整,絕對不會係晨早整定,可以放到出水貨色,而且食得出食材新鮮,口感清新怡人。

特意同侍應講低炸鮮蟹肉餅同唐揚雞柳跟串燒上。

蟹餅炸得色澤淡黃,火喉控制得極好,配上日本小青椒,帶來少許辛勁,令味覺更豐富,蟹餅外層微脆,內裡熱辣辣,蟹肉甜香,加入了3.6牛乳增添了滑溜的口感,食得出的細緻,好味。

至於唐揚雞柳炸得外層香脆,雞肉卻保留幼嫩的質感,又是佐酒的良伴。

壽司
下午茶加入了壽司元素,和風感覺更盛,即握的三文魚及吞拿魚壽司,飯粒鬆緊有緻,吃得出的新鮮,絕不會將貨就價,做壞招牌;而芝麻炸蝦反卷個人更喜歡,海蝦是即炸,點解知?因為蝦殼咬落脆卜卜,誠意十足。

串燒
以備長炭即烤,每款食物都沾上了炭火的香氣,的確好少地方食到,就算有,都未必咁嘅價錢,燒雞翼火喉掌控平均,放近嘴邊已傳來陣陣焦香,割開兩半令火力均勻,食落不會過於乾身,雞皮滲出油香更是邪惡。
蒜片豬頸肉是另一道令人難以抗拒的美色,薄片豬頸肉烤得夠香,連同脆蒜片一齊食,只嫌一串未夠喉啊!

加上甜蜜的日本番薯、有嚼口的杏鮑菇與及自然甜味的燒粟米,種類可說是多完化。

甜點
首選當然係餐廳名物椰汁南瓜白玉子,入口是淡淡的椰子幽香,南瓜汁好甜美,丸子QQ彈,尤其是置底的香草雪糕,足以令人吃不停口。

而蜜瓜糯米糍口感煙韌,不過係幾款甜品中最甜,適宜放係最後食。

每次食紅豆綠茶蕨餅,都會聯想起當年某店有人瘋狂排隊,就係為了一嚐蕨餅的滋味,可想而知其魅力,舌尖感受了十勝紅豆軟糯甜美,咬起來綠茶餅甘香煙韌,小小的兩片,大大的滿足。

壓軸的是日精選蛋糕,今次是藍莓芝士蛋糕,質感紮實,芝士味不會過於濃烈,與藍莓的鮮甜好合襯,而且每人一小件,份量恰好。

飲品更加不得了,除了正常無酒精飲品外,竟然有白鶴純米酒及手工啤酒,下午茶正是放鬆心神,跟朋友聊聊天放電的私屬時光,說說笑笑,又是一個美好的下午!

下午茶兩人份$388,連加一都不過$400鬆少少,如果嫌三層架的下午茶太單調,是時間轉轉口味了!

造訪日期: 2021年1月
3  感謝 foodiephilip
2020年3月5日

昨天慶祝朋友生日,朋友推薦了這家權八居酒屋。一行七人熱熱鬧鬧的訂了榻榻米座位,座位舒適,外面更有outdoor位置供抽煙。昨天點了很多東西吃,點了七點刺身、七點刺身有牧丹蝦、吞拿魚、吞拿魚腩、池魚、油甘魚,另外點了海膽刺身、吞拿魚腩卷和各款壽司,質素不錯性價比高,由其海膽論質素真是十分抵食。最想推薦它們家的串燒,活海鰻串燒,皮脆肉爽;牛柳及牛舌串燒燒得剛好,汁也調得好吃。吃完串燒加一個清酒煮峴,還有我最愛的燒油甘魚骹,最後更點了天婦羅蝦、天婦羅帶子等。所有食物也十分出色,作為一家居酒屋餐廳真是滿分,而且性價比實在高。盡慶的一晚!

造訪日期: 2020年2月
感謝 Tei N
2020年2月27日

我哋幾個人晚餐時間聚會,要訂位!刺身種類唔算太多,店員會推介。餐廳圈形設計,走廊會比較窄,但食物質數相當好,亦都因為咁,價格唔平

造訪日期: 2020年1月
2  感謝 Cynthia M
2019年10月29日

權八居酒屋環境舒適,有日式傳統榻榻米及西式餐桌選擇,是次午市時段到訪,嘗試了串燒套餐和鰻魚飯套餐,份量很大,也附有沙拉和甜品,是不錯的日式午餐之選。

造訪日期: 2019年9月
2  感謝 g_adrianna

查看過權八居酒屋的旅客也查看過

去過權八居酒屋嗎? 請分享你的經驗!