“粉紅色湯底你試過未”

豚王(登龍街)
使用外送服務
香港排名第490 (共15,301家餐廳)
價位: US$13 - US$13
菜系: 日式料理
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

春祭限定拉麵「桜ラーメン」
粉紅色嘅湯底係用咗清雞湯做底,加上濃郁既櫻花蝦粉、紅菜頭汁同忌廉烹調而成,飲落幾淡身同時帶點清香,飲多兩啖亦都能夠品嚐到櫻花蝦嘅味道。(一般拉麵會配豚肉,但呢一款就配有雞肉),雞肉索哂汁唔會鞋口。但由於湯底比較稀身,未必能夠做到好掛湯嘅效果。

櫻花水玄信餅
擺盤見心思,水玄信餅口感好似啫喱,加入配備喺旁邊嘅吸管,把黑糖醬慢慢滲入去。

櫻花味汽水
開頭好驚藥水味,但飲落又覺得幾特別!

花見為題的切繪畫作(由3月18日至5月10日限定展出)

食完飯仲行咗轉Donki,幻想日本半天遊

到任何一間分店淨額惠顧滿港幣$300,就可免費獲得別注版切繪水瓶一個;或以淨額惠顧滿$150,另加 $35換購一款別注版切繪水瓶(水樽扁身,方便攜帶,瓶身圖畫亦都非常精美)

造訪日期: 2021年4月
感謝 Twm_foodie

2021年3月22日

經過銅鑼灣都要睇下,日本著名切繪藝術家大橋忍,用咗5日時間用全人手雕刻製作出複雜而美麗嘅紙雕作品,仲要只限銅鑼灣店展出

仲推出咗一系列嘅櫻花產品及別注版紀念品;3月係櫻花季節,今年無得去日本睇,咁就去銅鑼灣食住拉麵,睇住櫻花,就好似置身於日本嘅感覺;呢個紙雕作品由3月18日至5月10日限定展出

當然唔少得,櫻祭定食及櫻花飲品;拉麵滑底用咗鮮甜嘅雞清湯加入濃郁嘅櫻花蝦粉,再配合紅菜頭汁,加入幼滑忌廉,咁就調配成如櫻嫩般嘅粉紅色湯底,再放上嫩滑慢煮雞肉、櫻花蝦、蓮藕及多款蔬菜,製作成春祭限定拉麵 – 桜海老王;除咗拉麵外,當然仲可以品嚐酸甜彈軟嘅櫻花水玄信餅同櫻花可樂

地點:登龍街18號VPOINT地下4號舖

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 SukiYeung
2020年3月9日

豚王今次係第一次食,同出面大部分拉麵店都係一樣,自己填拉麵紙,首先係選擇自己鍾意嘅湯底同濃度,跟住係選擇配菜,再揀邊一款麵,就係選擇麵質嘅軟硬度,最後係其他配料。

如果你係有選擇困難症嘅朋友,紙上面有一個選擇係,交俾廚師去決定又或者揀今日推介,咁就唔會怕每次食親都係同一款。

如果唔清楚湯底係咩味道嘅朋友,餐牌上邊有湯底嘅介紹,方便第一次食嘅朋友去睇清楚先再揀返自己嘅喜好。

造訪日期: 2020年3月
2  感謝 XX86xx
2020年1月31日

豚王食拉麵可以話係幫你度身訂造你既口味,每人一張order form,可以自己選擇淡/普通/特濃湯底,其次選擇要叉燒/腩肉,再加葱/野菜,當然麵條亦有粗/幼,以及軟/普通/硬之分,總會迎合到你的喜好,服務十分周到。

原味豬骨湯真係超級好味,豬骨味香而濃郁,湯身杰杰地,真材實料。今次揀左腩肉,肉質肥美軟淋淋好好味,分店質素相當不錯,一定會再光臨。

造訪日期: 2019年11月
感謝 eatwithbabe
2020年1月16日

價錢跟食物不合比例
工廠生產的日本RAMEN
食過日本正宗的,都知道他的味道不特別好味
而且相比下價錢真的太貴
香港還有很多選擇。

造訪日期: 2019年2月
2  感謝 Angelung

查看過豚王(登龍街)的旅客也查看過

去過豚王(登龍街)嗎? 請分享你的經驗!