評論 (212)
2020年6月16日的評論

事件一: 大概11點15分 我地三個女仔girls talk緊之際,酒店房個電話無端端響,我哋大家對視左陣,正想去聽電話之際就收左線。我地就不以為然繼續傾偈。過左陣,突然傳黎”呯呯呯”,大家可以想像為電影入面既”大耳窿追數”。
原本好開心嘅我哋都俾呢幾下突如其來嘅聲音嚇親。然後我哋三個去咗門口睇個防盜眼,門口企住一個大概1米6幾中等偏肥身型既男人,該位男人(事後得知佢叫T*y)戴眼鏡口罩身穿藍色T恤短褲酒店拖鞋,雙手交叉放胸前,眼光凶神惡煞咁企係離門口兩個身位面對着我地,
我哋三個真係嚇到,基於擔心自己人身安全,而且門口係無防盜鏈,所以無開門。我地三個諗到好多唔同嘅原因同疑問,例如:係咪隔離房飲醉酒拍錯?係咪我哋傾偈太大聲嘈到人?係咪應該報警?etc...隔咗陣佢再拍門,我就即刻打電話落大堂,但係冇人接聽。大概過咗15分鐘,我地見該男人離開左,不停打電話終於有人接聽。以下係大家既對話-:
:點解你地唔聽電話?拍你哋門又冇人開門?我聽到你哋入面有聲㗎!
:依家咩事先?要用咁既方式去打擾我地,你知唔知依家成11點幾你咁樣拍門嚇親我地?
:你地呀 其中一位需要係10點半離開,依家都成11點半重末走,要收你地$500
: 其實有咩理由要收我地錢?你地都無講過?再加上我地去酒店唔會少,間間酒店都無呢樣野
: 我上更同事已經同你朋友講左嫁喇,總之就會收多你地$500!
由於都夜深,我都收線,無再講落去係無可能完到。但成件事好唔make sense
pt1. 其實已經11點,正常既都有機會訓左覺,加上末試過係晚上11點後會接到酒店電話。
pt2. 作為前枱,就算個客幾西都好,你都應該態度良好同正確咁處理問題,更何況我地都末講野,你就用一個不禮貌既態度問我地,你當自己係警察審犯,玩先發制人?
pt3. 有無理由bk左酒店,你會限我人數,依家酒店party好common,分分鐘隔離房重多人,而且一入門口已經登記唒身分證,探熱果d,無可能因為covid-19限客人
pt4. 無理收取費用,首先我地兩個人下午登記再到另一位夜晚登記,都無職員同我地講過要收人頭費hkd500
pt5. 作為一家網上有4粒星既酒店,職員係無統一正式既制服
pt6. 如果第二朝講呢,以我地性格,錢解決到既就唔係問題,加上朝早思考力無咁高,我地都會妥協俾果500蚊算!但果個呀叔當晚係完全想嚇你趕到你走為止,佢個眼神重記憶猶新!你係唔會想受完氣重要俾多500出黎!

事件二: 到第二日起身去check-out,換左個有d年紀既女人做前台,交完key,就俾張碌收據我叫我簽名,再話上一手(即係T*y)交代左。基於啖氣問題,我冇簽名,亦都冇諗住俾錢。之後將尋晚發生嘅事情同呢個前台講。佢初初態度都有啲唔好,但後來可能見我地態度強硬,所以就叫我哋同經理講。之後我哋就即刻打俾佢哋經理(T*a),一通過電話之後:
: 你好 請問係咪twenty one whitfield 經理?
: 哦,你地係咪21B呀,我知你地咩事啦!同事同我講左喇!babababa...
: 小姐你停一停先,我好聲好氣同你講野呢,你就聽左我講先,我唔想燥你之後個問題解決唔到。然後我就重覆上述事件一既事...
: 同事話佢已經同你後來先到既朋友講左要10點半走,”你朋友重話會好快走”!!!
因為開擴音,果位朋友聽到都火滾,夜間呀叔唔單止凶神惡煞,重誣蔑作話佢講話會好快走!試問一個女仔半夜九點嚟到酒店會唔會話好快走?仲要我地係約好過生日。聽到我哋咁講,就話俾5分鐘時間佢處理。
為左解決問題我哋係酒店大堂等咗陣,佢終於打返黎話waive左果hkd500,話自己生意唔好,內部問題,講真,你地d customer service咁差,如果唔係影相果角落位,好難生意好!

事件三: 後來聽翻朋友講,入住當日個前台都好有問題。朋友大概4點去到酒店check-in, 樓下其中一位男F*X,首先同朋友講話可以收cash。之後朋友問佢有無eps? 佢話冇。朋友再問 咁附近有冇得撳機?佢好輕佻咁答 無咼,你要行好遠。之後一面睇人唔起咁嘅樣。朋友只好無耐等埋我。大約4點半我到左,入到去當然搵返朋友先,佢坐咗係最入面,嗰位男子前枱已經好唔尊重咁同我講,”你朋友無錢俾500訂金同房錢”,可能有人覺得冇問題,但作為服務性行業既人,呢句說話好唔專業並且帶點侮辱。但礙於大家都好開心嘅狀態所以無話佢。

個人建議:假如大家唔想受氣嘅話,真係冇必要為咗係一個角落頭影相,好多其他酒店都可以影到有咁嘅效果。間房真係好細,稱唔上係一間酒店,似係公寓多啲!以佢一晚計埋所有雜費hkd900,真係好唔值!帝京酒店5星都係hkd600有找!再唔係加多幾百可以去five stars hotel,無論環境服務態度質素一定唔會輸蝕比呢度!再者,酒店嘅清潔度都唔係好好,當晚張被係有啲污跡,我亦都唔想考究係乜嘢。

住宿日期: 2020年6月
感謝 Sunshine493577
2019年9月25日的評論

非常推薦的飯店,雖然人員不多服務部是很完善,但是景觀優勢打趴了許多家飯店,沒有泳池集太多的設備,但是房間都是算乾淨且舒適的空間,房門很old school,是用傳統鑰使鎖門的,以為有感應卡功能XD

住宿日期: 2019年9月
1  感謝 fiona198852
2019年2月13日的評論

第二十一威菲路酒店位在香港銅鑼灣,飯店地理位置不錯,有地鐵也有便利商店、飲料店等等。飯店最大的優勢是環境安靜,整體乾淨。

住宿日期: 2019年2月
  • 旅程類型: 浪漫雙人遊
感謝 WendeeM9
2018年10月22日的評論

這次是跟另一半入住,酒店位置不好找其他都沒問題,房間不錯有沙發,景真的不錯美,拍照起來很nice,只是剛好看到服務人員對其他房客有些臭臉,壩至上都沒問題哦~~

住宿日期: 2018年10月
  • 旅程類型: 浪漫雙人遊